Siden Lene Espersen overtog Udenrigsministeriet den 23. februar, har hun gået fra krise til krise. En række kommunikationseksperter undrer sig nu over, hvordan det kunne gå så galt. Og så så mange gange.
Først var der det berømte afbud til Artic Five i begyndelsen af marts, hvor hun skulle på ferie med familien til Mallorca. Tre måneder senere modtager Lene Espersen så en opsigelse fra sin spindoktor, Morten Langager. Det sker blot få dage efter Lene Espersens første offentlige undskyldning. Han afviser dog, at opsigelsen har noget med Espersens modvind at gøre. Den 4. juni lyder rubrikken i Jyllands-Posten dog: "Branden, der ikke vil slukkes".
Men selv om der nu i månedvis har været fokus på de mange kommunikationsproblemer, så stopper sagerne ikke her. Den 26. juli melder Lene Espersen afbud til EU's udenrigsministermøde i Italien. På grund af ferie, som det hedder. Og efterfølgende i august fortsætter kritikken. På partiets sommergruppemøde meddeler partiet, at man nu skal have en frisk start.
Det lykkes dog ikke, for i denne måned går det atter galt. Denne gang i den højspændte sag om overbetaling til privathospitaler, hvor Lene Espersen i går måtte indrømme, at hun ikke svarede fyldestgørende på spørgsmål i Folketingsalen. En sag, som i dag har fået Ekstra Bladet til at skrive: "Lene er sendt til tælling".
Og nu begynder en række kommunikationseksperter da også at undre sig: Hvordan kunne det overhovedet gå så galt, spørger de i det seneste nummer af "Magasin K", som er på gaden i dag.
Bladet er gået bag om den konservative krisekommunikation og konkluderer i artiklen "Ministeren, der ikke vil lytte", at krisen måske slet ikke kan kommunikeres væk. Problemet er ikke kun "fejl på fejl". Det handler også om, at man skal have en klar identitet, hvis man skal sælge partiet til offentligheden, hedder det.
Og ifølge Peter Sterup, der i seks år var generalsekretær for de Konservative, og som nu er direktør i Prime Time, så handler det muligvis om manglende selverkendelse hos Lene Espersen:
"Hvis det har været Lene Espersens indstilling, at hun ikke har gjort noget galt, så kunne ti vilde rådgivere ikke have ændret hendes opfattelse. Så må hun jo så selv tage tæskene for det," siger Peter Sterup til Magasin K.
Kommunikationskrisen hos de Konservative startede for syv måneder siden. Og det var sagen om Lene Espersens afbud til Artic Five, som lagde hele grundstenen til krisen. Ikke mindst, at der skulle gå hele to måneder, før hun sagde undskyld første gang.
Men ifølge Magsin K forsøgte den tidligere spindoktor, Morten Langager, rent faktisk at få Lene Espersen til at håndtere problemerne stik modsat af, hvad hun endte med at gøre. Hun skulle sige undskyld i en fart, var meldingen fra ham og resten af kommunikationsmedarbejderne.
Ifølge Peter Goll, der er direktør i kommunikationsfirmaet Geelmuyden.Kiese, kommer undskyldningen da også så sent, at den fremstår, som om hun ikke mener det.
"Lene Espersen skal forstå, at hun skal arbejde med sig selv. Det er hendes ansvar, og hvis hun indser, at det er hendes skyld, så kan hun begynde at kommunikere," siger Peter Goll til Magasin K.
Han foreslår samtidig, at partiet forfølger en helt ny kommunikationsstrategi:
"De har brug for at være lidt mindre synlige. De skal i stedet gå ned i tempo."
Hele gennemgangen af den konservative kommunikationskrise kan læses her.
8