Konsekvenser af strejken

ET HALVT ÅR SPILDT[AFLYSNING]

ET HALVT ÅR SPILDT
[AFLYSNING]

"Det er rigtig træls!" Journalist Lis Kildegaard fra TV-Provinsafdelingen ærgrer sig over, at et halvt års planlægning er røget på gulvet på grund af konflikten.

Lis Kildegaard stemte selv nej til mæglingsforslaget. Hun er klar til at kæmpe for en bedre overenskomst.

"Sådan en konflikt gør ondt. Den ramler altid ned, når man mindst ønsker det," siger hun.

Gennem det sidste halve år har hun arbejdet på et program om tegneren Peter Madsen, manden bag Valhalla, og præsten og forfatteren Johannes Møllehave. Det skal være færdigt til jul. Alt var på plads. Ugen inden konflikten sad de to i England, hvor Møllehave bor, for at forberede optagelserne. Forud er gået et halvt år med planlægning.

Den mandag, konflikten brød ud, skulle Lis Kildegaard fra TV-P og hendes hold have været i gang med optagelserne. Johannes Møllehave og Peter Madsen stod begge klar i Århus, da Lis Kildegaard måtte aflyse.

"Det er da skideærgerligt, det bliver svært at finde en ny uge, hvor vi alle kan," sagde Peter Madsen til Lis Kildegaard, da hun ringede.

 

TIL SKUFFEN
[PRAKTIKANT]

På Nordjyllands Radio sidder to helt nye praktikanter over for hinanden og forsøger at planlægge, hvilke programmer de kan lave, når konflikten engang er slut. Foreløbig planlægger de et børneprogram.

"Det er lidt tamt," siger Lone Knudsen. Siden hun begyndte 1. august har hun været på flere kurser for at lære at lave radio.

"Vi var lige nået op i beat, da konflikten brød ud," siger hun.

De to har haft lidt taleundervisning, men har ikke skrevet et eneste telegram eller lavet et eneste indslag siden mandag den 19. august.

 

"DET ER IKKE LIGE MIG DET DER"
[UORGANISERET]

"Jeg har da overvejet at melde mig ind i forbundet. Vejret bliver jo godt i næste uge."

Ordene er Jan Elhøjs, alias Kenned, den ene vært i det nedlagte DR 2-program, Banjos Likørstue. Med vanlig distance, ironi og humor lægger han afstand til fagforeninger, konflikter og den slags. Jan Elhøj er ikke organiseret i Journalistforbundet, og regner heller ikke med at blive det på trods af det gode vejr.

"Helt ærligt, jeg ved ikke så meget om, hvad det her drejer sig om," siger Jan Elhøj.

– Hvorfor er du ikke med i Journalistforbundet?

"Jeg synes ikke rigtig, de har noget at tilbyde mig. Jeg var engang medlem af Kristelig Fagforening, fordi den var billigst. Men den røg jeg ud af, fordi jeg blev væk fra et krankursus."

– Hvad betyder solidaritet for dig?

"Jeg er da solidarisk med dem, der strejker. Jeg nægter at lave andet end det, jeg plejer, altså være vært. De andre gange, der har været strejke, er jeg gået hjem. Det gør jeg også denne gang."

Jan Elhøj er altså færdig med at rive kællinger rundt i Likørstuen og ryger heller ikke flere optursfede i Ilmers Corner. Men mon ikke, der bliver slået til Søren, når han sender igen til efteråret i det nye program, Torsdag i 2'eren – Røvgo' underholdning.

 

25 NYE MEDLEMMER
[INDMELDELSER]

"Det er en blanding af sløseri, og så at jeg ikke vidste nok."

Det er journalist Adam Duvå Halls forklaring på, hvorfor han først nu melder sig ind i Journalistforbundet. Han er en af 25 nye medlemmer fra DR, som i sidste øjeblik har meldt sig ind i forbundet.

Han har været ansat som journalist i DR-ung siden begyndelsen af 1999, og var blandt andet studievært på radiodelen af programmet U-land undersøger.

– Hvorfor melder du dig først ind nu?

"Jeg har gået og overvejet det et års tid, men det er typisk mig. Og jeg var heller ikke helt klar over, hvad det ville sige, og der var ikke nogen, der rigtig skubbede på," fortæller Adam Duvå Hall.

 

ET DILEMMA

[PRAKTIKANT]

"Her er masser af chefer på arbejde, men ellers er her lidt tomt," siger Tenna Schoer. Hun var lige begyndt på Radioavisens Christiansborg-redaktion, da konflikten brød ud, og hun blev kaldt ind på Radioavisens hovedredaktion.

"Jeg var bange for, at vi ville kede vores røv i laser under konflikten, at vi kun skulle skrive nyhedstelegrammer, men det gør vi ikke. Tværtimod, vi laver en del. Det der med, at praktikanter skal kunne undværes i den daglige arbejdsgang, det passer ikke," siger Tenna Schoer og tilføjer: "De nye praktikanter bliver kastet voldsomt ud i nogle ting, som jeg ikke blev, da jeg begyndte i praktik 1. februar. Det er min vurdering, at det er svært som ny. Man vil gerne i æteren og kan ikke rigtigt sige fra."

Selv har hun været på morgenvagt siden klokken 05.30. Efter morgennyhederne nåede hun at køre til Hørsholm og lave en reportage.

"Der var en, der spurgte mig, om jeg måtte gå ud og lave selvstændigt arbejde. Jeg ved ikke, om det er konfliktramt arbejde, men jeg plejer jo selv at tage ud. Det er et dilemma, og det er ikke særligt sjovt. Der er nogle, der ikke synes, det er rimeligt, at vi laver lydindslag. Men egoistisk set ville jeg kede mig ved kun at skrive telegrammer.

Selv om Tenna Schoer er i praktik, synes hun ikke, hun i øjeblikket får den uddannelse, hun havde håbet på.

"Jeg mangler både feedback og redaktionsmøder, men arbejdsbyrden er den samme. Hvis denne her konflikt varer for længe, så bliver min uddannelsesaftale ikke opfyldt," siger Tenna Schoer.

Læs også: Voldsom utilfredshed med DR-chefer,For 200 kroner solidaritet, Fagforening mister tillid, De gamle solgte de unge, Ny løn er gammel i DR og Norsk Ny løn

 

0 Kommentarer