
Den Uafhængige har 4.000 medlemmer, der betaler 39 kroner om måneden. Det giver 160.000 kroner i indtægter om måneden. Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
For seks måneder siden gik radioprogrammet ’En Uafhængig Morgen’ i luften for første gang med en times taleradio, der skulle tage kampen op med P1, Radio4 og Loud på alle hverdage.
”De interviews, man hører i morgenradioen, er for ukritiske. Det er simpelthen for kedeligt og forudsigeligt at lytte til,” sagde en af stifterne, Asger Juhl, dengang.
Siden er ’En Uafhængig Morgens’ sendetid udvidet fra en til to timer, og programmet er strøget ind på top 30 på Podcastindex.
”Det går bedre, end vi havde turdet drømme om. Målt på downloads er vi større end de andre morgenprogrammer på P1, Radio4 og Loud,” siger Asger Juhl.
Men det er ikke noget, der får pengetanken til at bugne. Den Uafhængige har 4.000 medlemmer, der betaler 39 kroner om måneden. Det giver 160.000 kroner i indtægter om måneden.
”Økonomien er ikke dårlig. Den er bare dårligere end de andre. Vi omsætter for to millioner kroner om året, mens Radio Loud får en kvart milliard på fire år. Det er vilkårene, og det har vi indrettet os efter,” siger han.
Tre værter er væk
I april 2021 bestod holdet af morgenværter blandt andre af Nima Zamani og Alexander Wils Lorenzen.
De er siden blevet hyret af Radio Loud. Det samme er tilfældet med en tredje vært, Ali Aminali, som også har fået sit eget program på Loud.
Forklaringen er, at Den Uafhængige ikke kan matche lønnen på Loud.
Er fastholdelse jeres største problem?
”Nej, men det er et problem, vi har. Vi giver det halve i løn af de andre,” siger Asger Juhl.
Han siger, at det er svært at sætte tal på, hvor mange der i alt er stoppet det seneste halve år, fordi redaktionen er ”flydende”, og der er mange løst tilknyttede.
”Vi har også mange, der hænger fast, fordi de kan lide pionerånden og ser os som både uddannelsessted og arbejdssted. Personligt vil jeg hellere arbejde hos os end hos Loud eller ’P1 Morgen’, fordi der er kortere vej fra tanke til handling, og fordi vi laver bedre journalistik,” siger Asger Juhl.
Hvor længe kan I blive ved med at være talentfabrik?
”Vi er stolte af at være en talentfabrik, hvor andre medier prøver at ansætte vores. Men det er ikke målet for os at være talentfabrik. Det er at lave den bedste radio,” siger Asger Juhl.
Rigtigt dårligt lønniveau
For øjeblikket søger Den Uafhængige en journalist og en redaktør, men Asger Juhl vil ikke fortælle, hvad lønniveauet er. Kun at det er ”rigtig dårligt”.
”Nærmere kommer jeg det ikke af hensyn til de andre på radioen,” siger han.
Han forklarer, at de lavest lønnede er ejergruppen. Det vil sige ham selv, partneren Pernille Brunse, Kasper Saugmann og Rasmus Høhndorf Hummelmose.
”Vi tjener nul kroner,” siger Asger Juhl.
Han sammenligner redaktionen på Den Uafhængige med chauffører for Nemlig.com.
”Hvis kunderne ikke er tilfredse, køber de deres varer et andet sted. Den mentalitet har man ikke på de statsfinansierede radioer. Vores uafhængighed og dårlige økonomi tvinger os til at tænke sådan,” siger han.
Hellere Colgate end mediestøtte
Og Den Uafhængige har ikke planer om at forbedre økonomien ved hjælp af mediestøtte.
”Vi går ikke efter mediestøtte. Det er ikke noget, man bliver skarp af,” siger Asger Juhl.
Strategien er i stedet at hente flere indtægter ved at hæve antallet af betalende medlemmer fra 4.000 personer til 7.500 inden sommerferien næste år. Lykkes det, kommer indtægterne op på knap 300.000 kroner om måneden.
Kommercielle samarbejdspartnere er også en mulighed.
”Hellere få penge fra Colgate end fra staten,” konstaterer Asger Juhl.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.