»Vi oplever fra tid til anden, at der bliver skabt myter og historier om vores arbejde – fordi ingen rigtig ved, hvad vi laver.«
Sådan skrev kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese i sidste uge i en pressemeddelelse med overskriften ’Vi åbner os’. Her meldte bureauet ud, at de – som et af de første kommunikationsbureauer herhjemme – har lagt en stor del af deres kundeliste åbent frem på nettet.
"Listen omfatter 70 procent af Geelmuyden Kieses største kunder målt på omsætning i 2013," oplyser bureauet. I en mail til Journalisten forklarer direktør Morten Hofgaard Jørstad, at nogle kunder af forskellige årsager har takket nej til at stå på listen.
Men den nye åbenhed lader ikke til at imponere konkurrenterne, der dog ikke har tænkt sig at følge trop lige med det samme.
Ingen hemmeligholdelse
Ralf Lodberg, som er executive director og partner i bureauet Advice, mener ikke, det er ret revolutionerende.
»Det lyder umiddelbart ikke som en nyhed for mig, at et kommunikationsbureau er åbne om, hvem de arbejder for. Vi har tidligere haft alle vores kunder de seneste 10 år stående på hjemmesiden. Men på et tidspunkt var der så mange, at det næsten virkede utroværdigt, så de står der ikke længere. Men vi er stadig fuldstændig åbne om, hvilke kunder vi har,« siger han.
Ralf Lodberg forklarer, at det mest er af praktiske hensyn, at Advice ikke længere har samtlige kunder oplistet på deres hjemmeside.
»Når de ikke står på hjemmesiden i dag, tror jeg faktisk primært, det er et spørgsmål om, at vi har cirka 200 store og små kunder om året. Det er en blandet landhandel, der hurtigt kan se rodet ud på en hjemmeside. Og hvad er relevansen, tænker jeg også lidt,« siger han.
Hvis nogen efterspurgte det, ville I så lægge jeres kundeliste åbent ud igen?
»Ja, det er jeg helt overbevist om. Vi kunne snildt have en liste. Og det er da generelt fedt, hvis vi alle sammen bliver lidt mere åbne – ikke bare bureauer, men også virksomheder.«
Hos Geelmuyden Kiese lyder opfordringen til de øvrige bureauer, at de selv bør lægge deres kundelister frem i stedet for at kritisere andre for at gøre det.
"Det er ærligt talt lidt specielt, at konkurrenter, for at profilere sig selv, bruger det her som en anledning til at kritisere os. De burde hellere tænke over, hvordan de også kan bidrage til at åbne branchen og derved afmystificere den og få den til at virke mindre fordækt," skriver direktør Morten Hofgaard Jørstad i en mail til Journalisten.
Vil ikke markedsføre sig på kunders bekostning
Heller ikke hos kommunikationsbureauet Radius Kommunikation kan man i dag finde en liste med alle deres kunder. Men det er ikke udtryk for en beslutning om at holde det hemmeligt, understreger Nicolaj Taudorf Andersen, som er seniorpartner og bestyrelsesformand i Radius Kommunikation.
»Det har hverken været vores overvejelse at lægge det frem eller ikke at gøre det. Det har simpelthen bare aldrig været på tapetet, at vi skulle offentliggøre vores kundeliste. Men det er der ikke noget fordækt i – vi vil gerne være transparente, og vi oplyser gerne, hvem vi arbejder for,« siger han.
Nicolaj Taudorf Andersen forklarer, at det primært er af hensyn til deres kunder, at Radius Kommunikation ikke offentliggør en liste med dem alle på.
»Det skal ikke forstås som en kritik af Geelmuyden Kieses liste – men vi bryder os bare ikke om at markedsføre os selv på den måde. En stor del af kunderne vil nok opfatte det som markedsføring på deres bekostning.«
Radius Kommunikation: Kundelister øger ikke vidensniveauet
Geelmuyden Kiese afviser over for Journalisten, at der er tale om markedsføring på kundernes bekostning, når de vælger at offentliggøre deres kundeliste.
"Vores vurdering er helt modsat: Vi ved, at kunderne risikerer dårlige historier om, at de bruger bistand fra kommunikationsbureauer, hvis det kommer frem i en sammenhæng, hvor mediene påstår, det er et problem. Og det er et problem for hele branchen – at den stadig virker lidt fordækt i offentligheden. Det vil vi gerne lave om," skriver direktør Morten Hofgaard Jørstad.
Hos Radius Kommunikation er Nicolaj Taudorf Andersen enig i, at der er brug for mere viden i offentligheden om, hvad kommunikationsbureauerne laver. Men han kan ikke se, at midlet til at nå det mål skulle være åbne kundelister:
»Vi synes faktisk, der er behov for at oplyse mere om, hvad vi laver i branchen. Derfor er vi også ude og fortælle om forskellige cases inden for lobbyisme, krisekommunikation og så videre på uddannelsessteder. Jeg har bare aldrig tænkt over, at en kundeliste skulle øge vidensniveauet. Det ville kræve, at man også beskrev, hvad man lavede for dem – og den form for transparens ville være helt tosset,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.