Kongerækken flytter ind hos JP/Politikens Hus

Makkerparret bag de succesfulde 'Kongerækken'-podcasts er blevet fastansat ved Politiken. ”Vi er på en måde sådan et indie-band, der har skrevet under med et stort pladeselskab,” siger Anders Olling. Han er glad, men har også en lille punker på skulderen, der hvisker ”sell-out”, fortæller han

To nye medarbejdere har for nylig sat sig i kontorstolene i JP/Politikens Hus. De hedder Anders Olling og Hans Erik Havsteen og er duoen bag podcast-succesen ‘Kongerækken’.

Podcasten udkom første gang i 2015, og ifølge Anders Olling har ‘Kongerækken’ og JP/Politikens Hus danset om hinanden siden sommer.

Selv om makkerparret er glade for det nye kontor på Rådhuspladsen, italesætter Anders Olling også en svag bekymring for det nye tilhørsforhold:

”Jeg har en lille punker, der sidder på skulderen og siger, det er et sell-out. Vi er på en eller anden måde sådan et indie-band, der har skrevet under med et stort pladeselskab,” siger han og tilføjer:

”Men det er noget pjat. Det er jo bare et skridt opad, og vi er helt vildt glade for, at Politiken kan se perspektiver i vores arbejde.”

Kort fra tanke til handling som selvstændig

Da ‘Kongerækken’ første gang gik i luften, handlede podcastserien om Gorm Den Gamle, Svend Tveskæg og andre kendinge og kredsede altså kun om den danske kongerække.

Siden da har de to fortællere, der er henholdvis journalist og historiker, udvidet repertoiret til andre historiske serier og spænder nu vidt over temaer som Den Kolde Krig, Reformationen og de gamle grækere. 

Ud over podcasten har de også skrevet bøger, lavet live-arrangementer og holdt foredrag. Og sågar lavet kortspil.

Ifølge Anders Olling har arbejdet som freelancer og selvstændig podcaster haft klare fordele:

”Der var utroligt kort fra tanke til handling. Man kunne sige ting i spøg, grine lidt af det, og så gik man bare i gang med at gøre det. Det har været vildt fedt,” siger han.

Mediehuset giver muskler

Alligevel er han ikke i tvivl om, at den nyerhvervede fastansættelse hos JP/Politikens Hus giver makkerparret endnu bedre muligheder. Også selv om det ikke går helt så hurtigt i det store mediehus.

”Man kan ikke bare gå i gang i det øjeblik, man har fået en idé. Men til gengæld er der nogle noget større kræfter, der ligger bag, når man først har sat sig noget for,” siger han.

Kræfter, der ikke altid har været en selvfølge i freelancetilværelsen.

”Ens armbevægelser er begrænsede, når man freelancer. Vi brugte for eksempel vores egne sparepenge på at udvikle kongekortspillet, som er lavet, uden at nogen har postet penge i det. Og det er jo også krævende selv at skulle researche, indspille, klippe og lave pr,” siger Anders Olling.

På Twitter bruger Anders Olling selv en illustration fra ‘Southpark’ til at vise udviklingen fra startup-medie til fastansat i et stort mediehus.

Han understreger dog selv, at der ikke er grund til bekymring, selv om ”sell-out” er et af punkterne i illustrationen.

”Det er jo ikke særligt punk eller indie-smart at formidle historie alligevel. Men når man arbejder som selvstændig journalist og er uafhængig podcaster, så opbygger man en identitet. Og den skal vi jo så lige tage op til revision nu, hvor vi har fastansættelse og pensionsordninger,” griner han.

‘Kongerækkens’ hidtidige podcastudgivelser vil stadig være frit tilgængelige hos deres tidligere udgiver, Netudgaven.dk.

 

0 Kommentarer