
Fra 1. januar er det slut med at bruge titlerne ’prins’ og ’prinsesse’ for prins Joachims børn. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Normalt styrer det danske kongehus kommunikationen snorlige. Men nyheden om, at dronning Margrethe har besluttet at fratage prins Joachims børn titlerne som prinser og prinsesser, udstiller alvorlige sprækker i kongefamilien.
Sådan lyder det samstemmende fra Sune Bang, selvstændig kommunikationsrådgiver, og Uffe Lyngaae, direktør i bureauet Publico.
”De opnår en negativ opmærksomhed på noget, som der ikke var en efterspørgsel på. Der er ikke nogen, som har opsøgt den historie, tror jeg. Så det er en historie, de selv får skabt,” siger Uffe Lyngaae.
Balladen startede onsdag, da Kongehuset gik ud med en overraskende meddelelse om ændringerne i titler og tiltaleformer.
Om aftenen bad pressen om dronning Margrethes kommentar til nyheden, da hun var på vej ind til Nationalmuseet.
”Det er overvejelser, som jeg har gået med ganske længe, og jeg tror, det er godt for dem,” sagde hun ifølge Ritzau.
Allerede onsdag udtalte grevinde Alexandra sig kritisk over for beslutningen. Hun sagde blandt andet ifølge B.T., at hun var ’uforstående’ over for beslutningen. Torsdag eskalerede omtalen yderligere, da Ekstra Bladet begik et videointerview med en stærkt følelsesladet prins Joachim i Paris. Senere torsdag fulgte endnu en kritisk reaktion – denne gang fra prins Nicolai.
Udstiller sprækkerne i familien
I Sune Bangs optik er det netop reaktionerne fra de øvrige medlemmer af Kongehuset, som gør, at sagen bliver en ’lortesag’ for Kongehuset. Fordi den udvikler sig til en åben konflikt i medierne, som udstiller sprækker mellem kongefamiliens medlemmer.
Det er i hans optik langtfra ensbetydende med, at Kongehusets kommunikationsafdeling har forberedt nyheden dårligt. Faktisk tror han ikke, de kunne være kommet ud med nyheden, uden at der blev ballade.
”Jeg tror, de har været fuldstændigt klar over, at det ville blive en sag i pressen. Jeg tror også, de har været klar over, at der ikke nødvendigvis er enighed i familien.”
”Hvis den anden part i sagen ønsker, at sagen skal blive større, så kan den blive det. Der står nogle megafoner, som er til rådighed for dem – nemlig pressen,” siger Sune Bang.
Her er Uffe Lyngaae ikke helt enig. Han undrer sig over, at Kongehuset går ud med nyheden på et tidspunkt, hvor der i hans optik ikke er nogen ’folkelig efterspørgsel’ på ændringer i kongefamiliemedlemmernes titler. Han mener, kongefamilien med fordel kunne have taget sig bedre tid til at drøfte sagen internt.
”Kommunikationsmæssigt fremstår det meget kluntet, fordi det var noget, som man kunne have løst internt,” siger Uffe Lyngaae og fortsætter:
”Hvis dronningen eller for den sags skyld kronprinsen havde nogle særlige ønsker til at få udfaset prinse- og prinsessetitler, så var det da nærliggende at sætte sig omkring et bord og tage den snak for at lave en plan. I stedet kommer den snak tilsyneladende til at udspille sig i medierne.”
Skal vise sårbarhed
Spørgsmålet er så nu, hvordan Kongehuset kommer ud af krisen, uden at den eskalerer yderligere.
Sune Bang siger, at Kongehuset er nødt til at samle sine medlemmer og give pressen og danskerne et billede af en samlet og samlende familie.
”Man kan sagtens give udtryk for dilemmaerne, men vi har behov for at forstå, at de ikke er på kant med hinanden. Hvis pressen lugter uenighed, så vil de gøre alt, hvad de kan, for at finde ud af, hvad den uenighed handler om,” siger han.
Uffe Lyngaae mener, Kongehuset er nødt til åbent at erkende, at de ikke fik turneret nyheden særligt elegant.
”Jeg tror, alle vil kunne forstå, hvis Kongehuset går ud og viser den menneskelighed, det er at sige, at her er åbenbart et tema, vi ikke har fået talt godt nok om i familien. Det ville være en måde at neddrosle konflikten og vise noget sårbarhed,” siger han.
Kongehuset er ikke vendt tilbage på Journalistens forespørgsel om en kommentar til historien inden deadline.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.