Historier fortalt via web-tv styres af nye kriterier som ’dokumentation’ og ’klik-faktor’. Det fremgår af en ny rapport om web-tv fra Syddansk Universitet, der også anviser, hvordan man får flest sidevisninger.
Web-tv er sit eget medie og kræver derfor sine egne nyhedskriterier. Det er holdningen på landets største avisredaktioner ifølge en ny rapport om web-tv. Selv om de fem gamle nyhedskriterier (aktualitet, væsentlighed, sensation, konflikt og identifikation) stadig spiller en rolle, kan en konfrontation eller eksklusiv adgang til billeder i sig selv være nok til at lave en web-tv-historie.
»Ligesom nyhedskriteriet væsentlighed er nok til lave en historie, så vil for eksempel en konfrontation med en kilde være nok til at lave en web-tv-historie i dag. Det er svært at lave en optælling af kriterier, fordi de altid kan diskuteres, men det er mit indtryk, at web-tv i mange tilfælde er styret af de fem nye kriterier, vi opstiller,« siger lektor i journalistik Rune Michelsen på Syddansk Universitet, der sammen med Signe Rosendal Rasmussen har lavet rapporten ”Webtvaviserne”.
De har undersøgt ni danske mediers produktion af web-tv i uge to i år. Det er blevet til gennemsyn af 335 indslag og interviews med alle web-tv-redaktørerne.
Ud over ’konfrontation’ nævner rapporten ’news you can use’, ’eksklusivitet’, ’dokumentation’ og ’klik-faktor’ som nyhedskriterier for web-tv. Rune Michelsen advarer mod at stemple web-tv som udelukkende tabloidt:
»Når man kigger på en liste over web-tv, og der er videoer af oversvømmelser i Australien og en minister, der bliver sur, så kan det se ekstremt tabloidt ud. Men man skal se på web-tv i sammenhæng med resten af sitet. Alt det uddybende og forklarende til historien om den sure minister bliver præsenteret i en tekst,« siger Rune Michelsen.
Ud over nyhedskriterierne peger rapporten på forskellige tiltag, som ifølge de interviewede redaktører giver flere sidevisninger:
- Bedre integration: Antallet af sidevisninger stiger eksplosivt, når tv-indslaget vises i direkte sammenhæng med en artikel. Derfor skal man arbejde meget med, hvordan web-tv integreres bedre med resten af sitet. Nogle medier tilkendegiver, at de har tænkt sig at droppe de selvstændige tv-elementer og lade web-tv indgå som almindelige elementer på hjemmesiden
- Rubrikker: Overskrifter, der starter med ”se”, ”her er” eller ”sådan” giver langt flere sidevisninger. Hvis en overskrift ikke tiltrækker nok, ændrer man den gerne flere gange, efter at tv-indslaget er publiceret, for at finde den bedste formulering.
- Genbrug af indslag: Der er ingen grund til at smide gamle indslag ud – brug dem i stedet så ofte du kan, når de bliver aktuelle igen. I rapporten fortæller Jacob Bendixen Andersen fra Jyllands-Posten, at de dagligt bruger indhold, der er op til et år gammelt.
Rapporten kan læses på Ahaheder.dk
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.