Køn journalistik

LIGESTILLING. For tiden hører vi om, at der tilsyneladende ikke er nok kvinder i bestyrelserne i landets virksomheder, der er ikke nok kvindelige kilder og ekspertkommentatorer og ikke nok kvinder på redaktionerne. I seneste nummer af Journalisten kunne man blandt andet læse, at et kvindenetværk ved navn K2 havde uddelt en næse til administrerende direktør og chefredaktør for Horsens Folkeblad, fordi K2 mener, der mangler kvinder i toppen af Horsens Folkeblad og Midtjyllands Avis. Til gengæld vinder Weekendavisen K2-prisen, fordi seks ud af otte redaktører (inklusive Anne Knudsen) her er kvinder. Hurra.

LIGESTILLING. For tiden hører vi om, at der tilsyneladende ikke er nok kvinder i bestyrelserne i landets virksomheder, der er ikke nok kvindelige kilder og ekspertkommentatorer og ikke nok kvinder på redaktionerne.

I seneste nummer af Journalisten kunne man blandt andet læse, at et kvindenetværk ved navn K2 havde uddelt en næse til administrerende direktør og chefredaktør for Horsens Folkeblad, fordi K2 mener, der mangler kvinder i toppen af Horsens Folkeblad og Midtjyllands Avis. Til gengæld vinder Weekendavisen K2-prisen, fordi seks ud af otte redaktører (inklusive Anne Knudsen) her er kvinder. Hurra.

Jeg forstår ikke næsen/prisen. Hvorfor får en arbejdsplads, der har en skæv kønsfordeling, en pris, mens en anden, der også har en skæv kønsfordeling, får en næse?

Men ud over det er diskussionen interessant. Alle er enige om, at mænd og kvinder skal have samme løn for samme job – alt andet er forskelsbehandling. Men har kvinder og mænd ret til lige mange af hvert job på alle niveauer i en virksomhed? Det kræver for mig en eller anden form for argumentation, som jeg ikke har hørt endnu. Og det kræver især argumentation, hvis man har det synspunkt, at overvægt af det ene køn er bedre end overvægt af det andet, hvilket K2 med prisuddelingen tilsyneladende har.

Hvis det er vigtigt rent fagligt med en lige kønsfordeling i den redaktionelle ledelse, vil jeg gerne høre et bud på, hvorfor det er det. Jeg synes, det er superinteressant og vigtigt, hvis der er en særlig kvindelig måde at prioritere nyhederne på i nyhedsdækningen, der mangler, eller hvis nogen kan give konkrete eksempler på særlige kvindelige vinkler på kriminalstof, sporten, pengejournalistik eller politisk journalistik, der mangler i dag. Og især hvis nogen kan sige, hvad konsekvensen af denne skæve nyhedsdækning er for vores opfattelse af samfundet. Kan K2 give svar på nogle af disse spørgsmål?

Hvis I kan, tror jeg, det vil give større forståelse for jeres synspunkter og for at forstå, hvorfor det ene køn har krav på at besætte en bestemt andel af stillingerne på et bestemt niveau i en virksomhed. Jeg forstår i hvert fald ikke pointen med prisuddelingen.

0 Kommentarer