Kommunikatører kæmper med kandidatstudier

I går blev første kuld kommunikatører færdige fra DMJX. Men flere universiteter anerkender ikke uddannelsen, så de studerende kan læse videre. »At man kan søge ind på en kandidatuddannelse, er jo ikke det samme som, at man bliver optaget,« siger uddannelsesleder

De første dimittender er netop udklækket fra den nye kommunikationsuddannelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).

Men hvis de studerende ønsker at læse videre og tage en kandidatgrad, er det langtfra sikkert, at de får lov. Det skriver kommunikationen.dk.

Nogle af de studerende oplever nemlig problemer med at komme ind på de kandidatuddannelser, de ønsker, fordi deres kommunikationsuddannelse ikke lever op til universitetets krav.

DMJX har indgået en aftale med Aarhus Universitet om, at uddannelsen er adgangsgivende for en række kandidatuddannelser, men der er endnu ikke indgået en lignende aftale med blandt andre Københavns Universitet eller RUC. Derfor har de studerende oplevet at blive afvist på kandidatuddannelser som for eksempel dansk, retorik og Kommunikation og IT på Københavns Universitet.

»Det er et kæmpe problem at lave en uddannelse, hvor man ikke kan få lov til at læse videre,« udtaler de to dimittender fra uddannelsen Mie Bertelsen og Pernille Nygaard ifølge kommunikationen.dk.

De har begge ønsket at læse en kandidat på Københavns Universitet, men indtil videre har de løbet panden mod en mur.

Man er ikke garanteret en plads

Uddannelsesleder på kommunikationsuddannelsen på DMJX, Merete Østergaard, kan sagtens forstå, at de studerende bliver frustrerede, når de ikke kan blive optaget på den kandidatuddannelse, de gerne vil have. Men at søge ind er ingen garanti for en plads på kandidaten, understreger hun.

»Uddannelsen er adgangsgivende til flere kandidatuddannelser på Aarhus Universitet. Man kan søge ind på de uddannelser, der også er listet på vores hjemmeside. Men at man kan søge ind på en kandidatuddannelse, er jo ikke det samme som, at man bliver optaget. Sådan er det også, når man har læst en bachelor på universitetet. Så er man heller ikke garanteret en optagelse på kandidaten,« siger Merete Østergaard.

Hun tilføjer, at det er svært at sige noget generelt om problemet, fordi der er stor forskel på, hvilken kandidatuddannelse man ønsker at komme ind på, og hvilke adgangskrav der er til den enkelte uddannelse.

»Universiteterne har deres egne optagelsesprocedurer, når du går fra bachelor til kandidat. Om man skal have nogle bestemte fag på et bestemt niveau og så videre. Så adgangskravene til uddannelserne er forskellige, alt efter hvad det er for en kandidat, du gerne vil ind på,« siger Merete Østergaard.

Opfordrer dem til at søge

Hvad vil du sige til de studerende, som nu ikke kan komme ind på den kandidatuddannelse, de ønsker?

»De må meget gerne tage kontakt til os, og så vil vi se på, hvad det er for nogle optagelseskrav, og hvad det er for en situation, de står med. Og så opfordrer jeg dem til at prøve at søge,« siger Merete Østergaard.

Merete Østergaard understreger også, at det kan hjælpe, at de studerende selv kontakter kandidatuddannelserne og forklarer dem, hvilke kompetencer de har med sig fra DMJX.

»De kan også tage kontakt til uddannelsesstedet og forklare dem, hvad det er for en baggrund, de har. De kan også bede os om hjælp, og så vil vi i det omfang, vi kan, informere uddannelsesstedet om, hvad det er for en baggrund, de har, og hvad de kan med en professionsbachelor i kommunikation fra DMJX,« siger hun.

Hvad er udsigterne til, at der kommer aftaler som den i Aarhus med andre universiteter?

»Vi vil kontakte andre uddannelser med henblik på at få kommunikationsuddannelsen vurderet til at være adgangsgivende til relevante kandidatuddannelser. Der kan dog stadig være konkrete optagelseskrav, der skal være indfriet. Og det vil altid være den pågældende uddannelsesinstitution, der skal vurdere, om uddannelsen er egnet til deres kandidater. Sådan er systemet bygget op,« siger Merete Østergaard.

1 Kommentar

Christopher Bering Baden, netop dimitteret journalist fra DMJX
30. JANUAR 2015
Ja, vi har desværre samme
Ja, vi har desværre samme udfordring med journalistuddannelsen.

Selv har jeg brugt en del kræfter på at afsøge mulighederne for kandidatuddannelser i Århus og Aalborg. Det er der gået mange mange timer og telefonopkald og togture med, men fair nok - det er jo mit eget ansvar.. Nu søger jeg så dispensation om at blive optaget på kandidatuddannelser i kommunikation på både Aalborg- og Aarhus Universitet. Og så er det jo bare at krydse fingre og håbe på det bedste.

Men det ville nok være rart for den næste studerende, hvis der fandtes et overblik over kandidatmuligheder for professionsbachelorer som os.
Og endnu bedre hvis vi ikke behøvede bekymre os om at komme __i betragtning__ til en studieplads - men kunne nøjes med at bekymre os, om der var en plads til overs til os.