Kommunikativ flabethed fik DF i mål

Det meste lykkedes i Dansk Folkepartis EU-kampagne, mener pressechefen. Han ærgrer sig dog over, at computerspillet Verner Viking aldrig kom ud over rampen. Venstres Morten Løkkegaard blev ramt af Løkke-sagen, men ellers førte han »en nulfejls-kampagne«

Selv om Dansk Folkeparti fik et overordentligt godt valg til Europa Parlamentet med en fordobling af mandattallet fra to til fire med 26,6 procent af stemmerne, er der også ting, som fra et kommunikationssynspunkt gik mindre godt for partiet. Har du for eksempel hørt om Verner Viking?

Pressechef for DF Søren Søndergaard fortæller, at partiet i forbindelse med EP-valget har fået udviklet et computerspil, der hedder Verner Viking. Det har kostet en kvart million kroner, og det fungerer både på tablet, smartphone og computer.

»Det har vi ikke formået at få kommunikeret ordentligt ud. Det er jo mit ansvar at gøre det. Det har været i nogle tv-programmer og på eb.dk, men det er ikke kommet rigtig bredt ud,« siger Søren Søndergaard.

»Hele joken med at bruge så mange penge på at udvikle sådan noget er at få fat i nogle mennesker, som normalt ikke interesserer sig for politik. Så der har jeg kommunikativt svigtet en utroligt sjov ting i kampagnen, som måske kunne have fået flere unge mennesker til at stemme,« siger han.

Søren Søndergaard forklarer det med, at han ikke selv har særlig meget forstand på PC-markedet og computerspil. 

Løkkegaard: Jeg har haft en super kampagne

Morten Løkkegaard blev første gang valgt ind i Europa Parlamentet for Venstre i 2009. Hans parti har ikke haft det bedste valg i denne omgang. Venstre gik fra tre til to mandater og fik 16,7 procent af stemmerne. Morten Løkkegaard er dog meget tilfreds med sin egen valgkampagne.

»Ud fra min erfaring vil jeg sige, at jeg har haft en super kampagne. Det har været en nulfejls-kampagne, som jeg kalder det,« siger Morten Løkkegaard og forklarer, hvad det betyder:

»Det handler om stærk kommunikativ synlighed og om at undgå fejl. Det er lykkedes.«

Mere konkret har det for Morten Løkkegaard handlet om at komme ud og møde vælgerne, for de kender ifølge ham selv godt hans budskaber.

»Vælgerne ved godt, jeg er pro EU. Min fordel er, når jeg bruger hele registeret i det direkte møde med danskerne. Det skinner igennem, at jeg brænder for sagen,« siger Morten Løkkegaard.

Afventer evaluering

Hvad er gået mindre godt kommunikativt?

»Den slæde, der pludselig kom farende forbi. Så behøver jeg nærmest ikke sige mere,« siger Morten Løkkegaard.

Han hentyder til Venstres formand Lars Løkke Rasmussens verserende bilagssag. 

Hvad kunne man kommunikativt have gjort anderledes?

»Det er et rigtig godt spørgsmål. Der vil jeg afvente den evaluering, som er blevet sat i gang i partiet. Den forventer jeg kommer snart, da der er behov for en hurtig afklaring af, hvad der er sket,« siger Morten Løkkegaard.

En anden af Venstres EP-kandidater, Jess Myrthu, har til TV 2 News kaldt kommunikationen fra Venstre tåbelig og idiotisk efter Lars Løkke Rasmussens bilagssag.

Er du enig med Jess Myrthus udtalelser om en tåbelig kommunikation?

»Det må du selv afgøre, om jeg er. Igen vil jeg sige, at jeg afventer evalueringen af forløbet,« siger Morten Løkkegaard.

Perfekt sammensmeltning af person og budskab

Når det gælder forklaringen på, hvorfor det er gået så godt for Dansk Folkeparti, peger Morten Løkkegaard på en sjælden sammenhæng mellem partiets budskaber og partiets personer.

»Jeg underviser i kommunikation og bruger dem altid som eksempel. Ud fra et kommunikativt synspunkt fungerer det perfekt for dem. De har en meget veldefineret målgruppe, som til deres held er blevet større hen ad vejen. Og Morten Messerschmidt har evnet at tilføje et ekstra lag i forhold til sammensmeltning mellem partiets budskaber og ham som person,« siger Morten Løkkegaard.

Spørger man Dansk Folkepartis egen pressechef, Søren Søndergaard, der er en af kræfterne bag valgkampen for Morten Messerschmidt, mener han helt overordnet, at det er lykkedes partiet at kommunikere i øjenhøjde med vælgerne. Og så er han glad for sloganet ’Mere Danmark, mindre EU’.

»Vi fandt i forarbejdet til valgkampen hurtigt ud af, at omdrejningspunktet skulle være mere eller mindre EU, fordi vi ikke var i tvivl om, at der var en stemning for mindre EU. Og med stemmerne på DF og Folkebevægelsen mod EU er du oppe på hver tredje dansker, der siger nej til mere EU,« forklarer Søren Søndergaard.

Kommunikativ flabethed

Et sidste kommunikationsmæssigt element i kampagnen, der er gået særligt godt, handler om en »bevidst kommunikativ flabethed fra vores side,« siger Søren Søndergaard.

»På vores store valg-truck står der kun Morten. Ikke Messerschmidt. Det handler om at fortælle, at der kun er én Morten, selv om der var kandidater fra andre partier, der også hed Morten til fornavn,« fortæller Søren Søndergaard.

Der stod dog kandidatens fulde navn på valgplakaterne.

»Det ville Morten gerne have, fordi det er mere formelt på plakaterne. Men når vi har fjernet hans efternavn andre steder, er det et forsøg på at gøre det mere inkluderende. Han er en, danskerne kender. Der sker bare noget, når man er på fornavn med folk,« siger Søren Søndergaard.

0 Kommentarer