Kommunikationspris til corona-Lone: ”Jeg har bare givet den gas”

Da corona ramte, gik pandemiforsker Lone Simonsen fra at tale med cirka 10 journalister om året til at bruge op til 14 timer om dagen på medierne. Nu modtager hun pris for sin forskningskommunikation

I dag modtager professor og pandemiforsker Lone Simonsen Uddannelses- og Forskningsministeriets årlige kommunikationspris for sin forskningskommunikation.

Danskerne kom på fornavn med Lone Simonsen sidste år, da hun nærmest fra den ene dag til den anden blev mediernes foretrukne corona-ekspert og fik tilnavnet corona-Lone.

”Jeg ser det som en vigtig del af min rolle som forsker at kommunikere, og jeg har virkelig bare givet den gas med at få alt det her vigtige information ud,” siger Lone Simonsen, der har arbejdet med pandemier og vacciner i 30 år.

Men hvor hun før coronakrisen måske talte med medier 10 gange om året, steg efterspørgslen efter hendes ekspertviden pludselig drastisk, da Covid-19 ramte Danmark i marts sidste år.

”I starten brugte jeg måske 10-14 timer om dagen på at tale med journalister, tjekke citater og lave Den Uafhængige med Asger Juhl. Men det har virkelig været en kæmpe fornøjelse,” siger Lone Simonsen.

Svært at holde sig fri af politik

Pandemiforskeren har tilbragt det meste af sin karriere i USA, hvor hun også har fået medietræning i flere omgange for at lære at  kommunikere og tale med pressen om svære emner. Men i forbindelse med coronakrisen blev det mere personligt.

”Jeg har fået tilnavnet corona-Lone og har også optrådt i damebladene. Det har været mere personligt, end jeg har oplevet før, og det har været rigtig fint – jeg har fået kommunikeret bredere ud, hvad jeg ved, og hvem jeg er,” siger hun.

Hvad har været den sværeste formidlingsopgave?

”Det er at holde sig fri af politiske minefelter. Jeg er jo en apolitisk sundhedsforsker – jeg har en viden om, hvordan vi stopper pandemier, men det er jo en politisk beslutning, hvad vi ender med at gøre. Men nogle gange – og især en enkelt gang – er jeg blevet trukket for meget ind i politikken,” siger Lone Simonsen.

Det konkrete eksempel var en udtalelse på baggrund af en simpel beregning, der viste, hvad der ville ske, hvis Danmark bare lod epidemien køre.

”Der fik jeg en liberalistisk tænketank på nakken. Jeg sagde jo bare, hvad der ville ske, men de troede, jeg argumenterede for nedlukningen specifikt. De gik efter mig personligt, og det blev jeg virkelig ked af. Det mistede jeg lidt nattesøvn på,” fortæller Lone Simonsen.

Journalisterne er blevet rigtig dygtige

Det er dog kun sket den ene gang, at optræden i medierne har givet professoren en dårlig nat. Selv om corona er et politiseret emne, har Lone Simonsen generelt været forskånet for trusler og had i indbakken.

”Langt overvejende har jeg fået rigtig søde emails og sms’er. Betydeligt mere positivt end negativt,” fortæller hun.

Samarbejdet med journalisterne har hun heller ikke en finger at sætte på:

”Jeg synes, journalisterne i Danmark har været rigtig dygtige. Der er efterhånden mange, som har fulgt med i lang tid, og som er blevet rigtig gode til emnet,” siger Lone Simonsen, der i øvrigt kalder det ”stort på en trist corona-baggrund” at modtage Uddannelses- og Forskningsministeriets kommunikationspris.

 

 

 

0 Kommentarer