Arbejdsmarkedet går i øjeblikket én vej: Fra journalistik til kommunikation. Den trend vil fortsætte de næste mange år, lyder det fra DJ.
Et ganske uvidenskabeligt kig ned over Navnenyt på Journalisten.dk giver et klart billede. I et ellers stillestående jobmarked er omkring otte journalister skiftet til kommunikationsstillinger de sidste to måneder, mens kun to er gået den anden vej. Derudover har otte kommunikationsfolk skiftet til et nyt kommunikationsjob.
Faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Mads Løkke Rasmussen genkender billedet.
»Alene kommunikationsuddannelsen på RUC sender omkring 100 nye kommunikatører ud hvert semester, oven i det kommer de journalister, der skifter til kommunikationsbranchen. Utroligt nok kan arbejdsmarkedet blive ved med at opsuge alle de her folk,« siger han til Journalisten.dk.
Når Dansk Journalistforbund (DJ) kan fremvise ledighedsprocenter, der ligger under gennemsnittet, er det i høj grad kommunikationsjobs, der driver værket. Selv om det langsomt er blevet bedre, er mediebranchen stadig ramt af den krise, der kom sammen med faldet i annonceindtægterne.
»Vi nåede et nulpunkt for de journalistiske jobopslag – i september 2009 var der reelt ingen danske medier, der søgte journalister. Krisen ramte også virksomheder og organisationer, men selv om det hele var hårdt, ville man gerne kommunikere sig ud af det, og der var meget få kommunikationsfolk, der blev fyret,« siger Mads Løkke Rasmussen.
»Når man kigger længere frem, vil arbejdsmarkedet for DJ-medlemmer blive ved med at vokse. Vi regner med, at beskæftigelsen i medierne vil stige svagt, men antallet af kommunikationsjobs vil blive ved med at stige mærkbart, også når vi skriver 2020,« fortæller han.
Væksten i kommunikationsjobs er over en bred kam – både det offentlige, organisationer og virksomheder opruster på området. I år er det blevet heftigt debatteret, om kommunikatører og journalister overhovedet hørte til i samme forbund. Men arbejdsmarkedet bliver bedre til at acceptere, at folk både arbejder som journalist og kommunikatør.
»For nogle år siden hørte vi fra medlemmerne, at når man først var besudlet af kommunikationsverdenen, kunne man ikke komme tilbage til den almindelige journalistik. Vi prøvede at finde eksempler på det, men vi kunne ikke finde et repræsentativt klynkekor. Der var simpelthen ikke mange, der gerne ville tilbage til journalistikken efter at have været i kommunikationsbranchen, derfor kunne vi ikke undersøge, om påstanden var rigtig,« siger Mads Løkke Rasmussen.
Han tror dog på, at arbejdsmarkedet langsomt er ved at blive bredere. I fremtiden bliver det ikke noget problem at skifte mellem de to roller, mener han.
2