Hvis man gik og troede, at kommunikationsbranchen bugner med ubesatte stillinger, kan man godt tro om igen.
Faktisk viser de nyeste ledighedstal for DJ’s medlemmer fra juni 2014, at medlemmerne af specialgruppen ’DJ Kommunikation’ har forbundets næsthøjeste ledighedsprocent. Men det kommer ikke bag på DJ’s næstformand, Lars Werge:
»Det er ikke overraskende, vil jeg sige. Der er mange jobs i kommunikationsbranchen, men der er også mange, som gerne vil have de jobs,« siger han.
Overordnet set er ledigheden for DJ’s medlemmer dog for nedadgående. I juni sidste år lå den gennemsnitlige bruttoledighed på 5,7, mens den i samme måned i år var faldet til 5,4 procent.
DJ: Kun 10 flere ledige i absolutte tal
De specialgrupper, som er med til at trække gennemsnitstallet op, er ud over DJ Kommunikation Visuelt Forum og TV Gruppen.
Helt præcist lå ledigheden for medlemmerne af kommunikationsgruppen i juni i år på 5,9 procent. Det er en lille stigning i forhold til samme måned året inden, hvor 5,8 procent af kommunikationsmedlemmerne ifølge tallene var ledige.
»En ting er, hvis du kigger på procenttal. Men kigger du på absolutte tal, så er der også kommet flere nye medlemmer ind i DJ Kommunikation end i de andre specialgrupper. Netto er der 130 medlemmer, som er kommet ind DJ Kommunikation siden samme måned sidste år – men der er ”kun” 10 flere, som er ledige. Det vidner om, at der stadig er mere beskæftigelse inden for gruppen end tidligere,« siger Lars Werge.
Men er det ikke problematisk, at den medlemsgruppe, som vokser mest, samtidig også er én af dem, der trækker gennemsnitsledigheden op?
»Jo, det kan du sige. Og med en vis ret. Men omvendt kan man sige, at det jo stadig er den største specialgruppe og det største arbejdsområde. Og der er måske ikke kun tale om helt nye medlemmer. De kan sagtens komme ind i kommunikationsgruppen fra for eksempel at have været ansat i dagbladsbranchen, som hen over tid er et område, der har sagt farvel til en del jobs. Nogle af dem kommer over i DJ Kommunikation,« siger han.
Ikke samme vækst i antal af k-jobs
Ledighedstallene giver ikke et klart billede af, hvordan ledighedssituationen specifikt ser ud blandt dagbladsjournalister. Det skyldes, at medlemmer med job på de store dagblade typisk er en del af en medarbejderforening på arbejdspladsen.
Dermed ligger dagbladsjournalisterne statistisk set i medlemsgruppen ’Uden specialgruppe’. For denne gruppe var ledighedsprocenten i juni i år 4,5 procent – altså en ledighed, der lå 1,4 procentpoint lavere end for medlemmerne af DJ Kommunikation.
Alligevel giver tallene ikke DJ grund til at ændre opfattelsen af, at udviklingen på mediearbejdsmarkedet i stigende grad går fra de klassiske mediearbejdspladser til kommunikationsbranchen.
»Men der er da ingen tvivl om, at hvor der måske tidligere var en følelse af, at det var dér, jobbene lå, så er det billede nok en smule ændret. Der er stadig mange jobs, og der vil også fortsat komme nye jobs til. Men det er ikke sikkert, at vi vil se samme vækst i antallet af kommunikationsjobs, som vi har set inden for de seneste år. Når offentlige instanser for eksempel skal skære ned på antallet af ansatte, ser vi ofte, at det er i kommunikationsafdelingen, man skærer,« siger Lars Werge.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Stor, større størst. Der kan laves mange interessante historier om ledighed. Umiddelbart er det dig ikke den mest opsigtsvækkende historie, at DJ Kommunikation har en ledighedsprocent på 5,9. Landsgennemsnittet er 5,1 pct, hvilket betyder at vi reelt har samme ledighed som alle andre faggrupper.
Hvem i alverden skulle det også være, som "gik og troede, kommunikationsbranchen bugner af ubesatte stillinger" ??
Hvis man følger bare en anelse med i, hvad der sker i branchen - og i det dér samfund derude - er det mildt sagt ingen nyhed.
Men interessant, at Journalisten nu også har fundet ud af, at der er ledighed.
I kan måske oven i købet fortælle det videre til formanden og de andre i forbundet ?