Politisk kommunikation

Kommunikationsfolk troede, at Statsministeriet stod bag plejehjemsbesøg

I Odder Kommune talte kommunikationsfolkene om, hvorvidt de var ved at blive spændt for en vogn i forbindelse med Mette Frederiksens besøg på et plejehjem, som var minutiøst planlagt af Socialdemokratiet

Socialdemokratiet og landets øvrige partier er blevet enormt dygtige til at frame et besøg.

Og det gør det svært for kommunernes kommunikationsafdelinger at navigere i, hvordan de eksempelvis skulle dække det, da statsminister Mette Frederiksen 12. januar lagde vejen forbi et lokalt plejehjem i Odder, hvor hun medbragte et band booket af Socialdemokratiet, inviterede to socialdemokratiske politikere og afviklede det, hun selv har beskrevet som en ”fantastisk fest”.

”Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet virkelig giver den gas her og prøver at få det til at se ud, som om alle er super glade for, at statsministeren er kommet på besøg,” siger Karsten Pedersen, som er lektor på Institut for Kommunikation på RUC, hvor han blandt andet beskæftiger sig med kommunikation i det offentlige.

”Og det er jo altid en begivenhed, når statsministeren kommer, og derfor skal det dækkes,” fortsætter han.

Dermed var det ifølge ham inden for skiven, at Odder Kommunes kommunikationsafdeling 12. januar dukkede op med kamera for at forevige statsministerens besøg i form af tekst, video og foto til Odder Kommunes hjemmeside, også selv om Journalisten har dokumenteret, at hele arrangementet var nøje tilrettelagt af Socialdemokratiet.

Kommunikationsfolk undrede sig

I Odder Kommune fortæller kommunikationskonsulent Bo Nørgaard, at han faktisk drøftede med sin kollega, hvorvidt de var ved at blive spændt for en vogn.

De var dog i første omgang blot orienteret om, at det var et statsministerbesøg, og altså ikke et besøg tilrettelagt af Socialdemokratiet.

”Vi snakkede også om, hvorfor hun så kom forbi fredag aften, men fik at vide, at det var, fordi de var rundt og snakke trepartsforhandlinger og ældrereform. Så tænkte vi, at det var på vegne af regeringen,” siger Bo Nørgaard.

Vi har gjort, hvad vi kunne, for at omtale sagen uden at være partipolitiske.
Bo Nørgaard, kommunikationskonsulent i Odder Kommune

”Nu hvor der graves op i det, kan jeg godt se, at det virker som et socialdemokratisk arrangement. Men det var bare også landets statsminister, der besøgte et af vores to plejehjem i kommunen. Og så er det svært for os ikke at dække det,” siger han.

Konkret blev det dækket ved, at kommunikationsafdelingen delte fotografier, video og lidt tekst fra begivenheden på kommunens hjemmeside.

Var det en fejl, at I dækkede det?

”Nej, det synes jeg ikke. Men hvis vi nu havde skrevet ”Socialdemokratiet” alle mulige steder, havde det været en fejl,” siger Bo Nørgaard og fremhæver, at de dækkede begivenheden, ligesom hvis eksempelvis en transportminister lagde vejen forbi kommunen.

Direktøren bad om dækning

Han understreger, at kommunikationsafdelingen ikke var inde over planlægningen af arrangementet, men blot blev bedt af direktøren på ældreområdet om at lave noget om besøget.

”Som jeg havde forstået det, så var oplægget fra statsministeren også, at der var meget fokus på, at sosu-assistenter og ældre skulle deltage. Sådan læste jeg det også i første omgang. I bagklogskabens lys kan det virke anderledes. Men jeg læste det ikke som et forsøg på, at der skulle lave en masse anstand ud af det, men at det handlede om medarbejderne,” siger Bo Nørgaard.

Han fremhæver også, at det ifølge hans oplysninger ikke er usædvanligt for netop det plejehjem i Odder, at der kan finde koncerter sted.

”Vi har gjort, hvad vi kunne, for at omtale sagen uden at være partipolitiske,” tilføjer han.

Ifølge Karsten Pedersen kan man både svare ja og nej til, hvorvidt kommunikationsafdelingen blev spændt for en vogn af Socialdemokratiet. Men ifølge ham var der ikke meget at gøre i den situation:

”For det er helt naturligt for en kommunikationsafdeling at få dækket det her. Og jeg kan ikke se, at de ville have kunnet nægte det, fordi de ikke skal arbejde politisk. For her bliver alting blandet sammen,” siger han.

Tirsdag kunne Journalisten fortælle, at det har ført til politisk opstandelse i Odder Kommune, at Socialdemokratiet også havde inviteret en socialdemokratisk folketingskandidat med til besøget på plejehjemmet, men undladt at invitere repræsentanter for ældreudvalget i kommunen.

0 Kommentarer

Læs også

Politisk kommunikation

Statsministerens pressestunt i Odder får nu politiske konsekvenser

07. FEBRUAR 2024
Politisk kommunikation

Socialdemokratiet bookede selv Shubiduo til statsminister-svingom på plejehjem

06. FEBRUAR 2024