
Michael Aastrup Jensen havde gjort det nemmere for sig selv, hvis han fra starten havde sagt undskyld for sin Dubai-rejse, mener kommunikationsekspert. Philip Davali/Ritzau Scanpix
Venstre-politiker Michael Aastrup Jensens rejse til Dubai i begyndelsen af januar har de seneste dage ført til adskillige mediehistorier. Ikke så meget om selve rejsen som om politikerens begrundelse for, hvorfor han absolut måtte af sted, mens myndighederne anbefaler alle at blive hjemme, så vidt det overhovedet er muligt.
Først lød det over for Ekstra Bladet, at rejsen var arbejdsrelateret, og at han ikke fortrød, han var taget afsted. Dagen efter skrev han på Facebook, at han fortrød, at han var rejst, men stadig at rejsen var sket i arbejdsøjemed.
Sidenhen viste det sig, at Michael Aastrups politiske assistent ugen forinden havde sendt en mail til Jyllands-Posten, hvor der stod, at Michael Aastrup ville være på ferie.
Herefter ændrede Michael Aastrup endnu en gang forklaring til, at rejsen var ’kombineret ferie og arbejde’.
Et uskønt forløb, og over for TV 2 Østjylland har han selv benævnt rejsen som ’den absolut dummeste ting’, han har gjort i sine 30 år i politik.
Men også selve kommunikationeslinjen har vaklet. Henrik Kjerrumgaard, stifter af bureauet White Cloud og tidligere pressechef hos Radikale, ser forløbet som ’en klassisk krisekommunikationsøvelse’.
”Det er en klassisk situation, hvor man har gjort noget, som var dumt. Og det, som de fleste mennesker har svært ved i den situation, er at lægge sig fladt ned og erkende, at det var dumt. Men vi ved, at det lukker den slags sager,” siger Henrik Kjerrumgaard.
På den måde bliver Michael Aastrups krise ikke kun Dubai-rejsen, men også håndteringen af rejsen.
”Han forlænger krisen ved sin forklaring. Men brøden er, at han tager til Dubai,” siger Henrik Kjerrumgaard.
Dine ord skal følge dine handlinger
Han bemærker, at Michael Aastrup Jensen ikke har brudt nogen love med sin Dubai-rejse. Men han har forbrudt sig mod et moralsk kodeks, som rammer politikere særligt hårdt. Ikke mindst i en krisesituation som coronakrisen, hvor politikere forventes at gå forrest med det gode eksempel.
”For politikere fylder det moralske altid meget, og dine ord skal følge dine handlinger. Det gælder især i politik, men det begynder i stigende grad også at gælde virksomheder og organisationer,” siger Henrik Kjerrumgaard.
Han er ikke i tvivl om, hvad kommunikatører, og andre, kan lære af Michael Aastrups kommunikation om Dubai-rejsen.
”Vi kan lære det samme her, som vi kan lære af utroligt mange andre sager, nemlig: Nogle gange er det billigste og mest effektive våben at sige ’undskyld’. Og så skynde sig at tilføje, at ’det kommer jeg ikke til at gøre igen’.”
Michael Aastrup Jensen er ikke den eneste, der er kommet i vælten for en rejse til Dubai. Adskillige influencere har den seneste tid rundet ørkenbyen i De Forenede Arabiske Emirater, som 33 smittede danskere er kommet hjem fra med en falsk negativ test i løbet af den seneste tid.
Formanden for Influenter og Bloggere under journalistforbundet, Lisbeth Kiel, har i den forbindelse langet ud efter de influencere, der ikke kan holde sig hjemme, og kaldt rejserne uansvarlige.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.