Organisationer og virksomheder bidrager til den lave ledighed blandt DJ-medlemmer. (Opdateret)
Der bliver hvisket "krise" i krogene, mens sparekniven har været på rundtur på flere af de helt store medier. Alligevel er ledigheden for medlemmer i Dansk Journalistforbund historisk lav. I juni måned lå ledigheden under fem procent. Til sammenligning var 6,4 procent af medlemmerne ledige på samme tid sidste år.
»Det er meget interessant, hvorfor ledigheden falder i en tid med sparerunder. Min vurdering er, at mens dagbladsbranchen, DR og TV 2 skærer ned, ekspanderer kommunikationsbranchen. Der er et stort behov for kommunikationsmedarbejdere i organisationer og firmaer,« vurderer Per Nielsen, konsulent i DJ, Uddannelse & Kompetence til journalisten.dk.
I den nærmeste fremtid vil afdelingen se nærmere på branchens jobopslag og medlemmernes bevægelser for at få en mere præcis pejling om, hvor de ledige får arbejde.
For medlemmerne i DJs kommunikationsgruppe faldt ledigheden hele 64 procent fra juni sidste år til juni i år. Fra 38 til 15 fuldtidsledige. Det betyder, at antallet af ledige kommunikationsmedlemmer kun er 1,4 procent.
Fotografer, layoutere, illustratorer og TV-folk er hårdest ramt af ledighed, hvor 6,8 procent af medlemmerne er ledige.
»Tidligere havde fotograferne en ledighed på 15 procent, så egentlig er tallet en succeshistorie. "Mørkekammerfotograferne" formåede ikke at følge med i den digitale udvikling. Nu har mange taget efteruddannelse, så de igen er blevet attraktive og passer til markedet i dag,« forklarer Per Nielsen, DJ.
Årsagen til ledigheden i Visuelt Forum- og TV-gruppen er, at der bliver uddannet flere, end der er behov for.
I juni var i alt 4,9 procent af DJ-medlemmerne på dagpenge eller under aktivering, hvilket svarer til 578 medlemmer.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Med så mange ansøgere, fra så mange forskellige 'fagretninger' til én kommunikationstilling - er jeg bange for, hvordan mulighederne for et job inden for kommunikationsbrancen overhovedet kan lade sig gøre for en nyuddannet kommunikatør!
/ Nic. V
@ Antoinette Kordic
Generelt søger mange med afsæt i erfaringer fra alt fra et skoleblad til en lokalradio - og mange faguddannede søger videre.
Det er unægteligt godt nyt og flotte tal, men det, jeg stadig kan undre mig over, er, hvorfra alle kandidaterne kommer?
Jeg har lige netop været til en samtale, hvor der var kommet 219 ansøgninger til en helt almindelig kommunikationsstiling, og som de sagde, så var "skræmmende mange af dem kvalificerede". For noget tid siden var jeg til en anden samtale, hvor syv kandidater ud af 215 var kaldt til samtale, så det handler ikke kun om, at Claus Hjort har fået flere til at sende ansøgninger af sted. Der må være en migration inden for - og hovedsageligt til - branchen, men med det lave ledighedstal virker det modstridende, at så mange søger de samme stillinger.
Jeg er selv én af dem, der er skiftet over til kommunikationsbranchen og derfor kæmper med at gennembryde den "usynlige mur" for at få job inden for et nyt felt, og så er konkurrencen ekstra hård, så selv om det lyder besnærende med de fine tal, skal man altså ikke regne med, at man "bare" kan få sig et nyt job inden for lige netop kommunikationsverdenen.