Kommune og TV 2 i strid om dokumentar

Hvidovre Kommune påstår, at TV 2-dokumentaren "De voldelige unge" er spækket med fejl. TV 2-redaktør Lasse Bjerre afviser blankt påstanden og kalder kommunens reaktion for voldsom.

Hvidovre Kommune påstår, at TV 2-dokumentaren "De voldelige unge" er spækket med fejl. TV 2-redaktør Lasse Bjerre afviser blankt påstanden og kalder kommunens reaktion for voldsom.

Vold, stoffer og røverier fylder i hverdagen hos den gruppe unge fra den københavnske vestegn, som TV 2 Dok har fulgt i et halvt år. Dokumentaren har skabt en konflikt mellem Hvidovre Kommune og TV 2. Kommunen har udsendt en pressemeddelelse, som i rubrikken påstår, at dokumentaren er "spækket med fejl".

»Jeg er meget overrasket over påstanden, og jeg kan helt afvise, at dokumentaren er spækket med fejl, siger TV 2-redaktør Lasse Bjerre.

»Det er kommunerne generelt, der er den forurettede her og ikke TV 2. Jeg står helt inde for ordlyden af pressemeddelelsen,« siger Hvidovre Kommunes social- og sundhedsdirektør, Kit Claudi.

Inden udsendelsen blev vist på TV 2 mandag aften, gav stationen Hvidovre Kommune lov til at se udsendelsen. I den forbindelse indvilgede Lasse Bjerre i kommunens ønske om at præcisere, at kilden Christian ikke boede i sin egen lejlighed, men i kommunens lejlighed.

»I forhold til det programmet er præciseringen en formalitet. Essensen i programmet er jo, at en gruppe unge med voldelig adfærd ikke får særlig meget hjælp,« forklarer Lasse Bjerre. Han kalder påstandene fra kommunen for grænsende til injurierende og har bedt kommunen om at finde belæg for deres påstande. Kit Claudi fra Hvidovre Kommune fortæller, at kommunens journalister nu gennemgår dokumentaren slavisk for at finde alle fejlene.

»Jeg synes, dokumentaren er dårligt håndværk, men vi vil ikke gå videre med sagen via retten, fordi vi mener, der er en samfundsinteresse i at debattere de unge. Vi kan ikke håndtere dem, og derfor er vores opfordring til velfærdsministeren at give kommunen flere værktøjer,« siger Kit Claudi.

I pressemeddelelsen skriver Hvidovre Kommune, at de har aftalt med Lasse Bjerre, at der i forbindelse med udsendelsen blev oplæst en erklæring, som begyndte med ordlyden: "Programmet hviler på mangelfuld research."
Lasse Bjerre afviser, at en sådan aftale har fundet sted.

»Det passer simpelthen ikke. Det eneste, kommunen har aftalt med mig, er at præcisere, at Christian bor i kommunens lejlighed og ikke i sin egen,« siger Lasse Bjerre.
I pressemeddelelsen sammenligner Hvidovre Kommune dokumentaren med TV 2s Triple-A-sag.

»Dokumentarprogrammet er uden tvivl debatskabende og på mange måder realistisk. Men det er trist, at vi endnu en gang i lighed med Triple-A-sagen om en påstået bande i Avedøre Stationsby skal opleve en manipuleret historie, som vil gøre en masse borgere utrygge på et fejlagtigt grundlag,« understreger Hvidovre Kommunes social- og sundhedsdirektør, Kit Claudi.
Til det siger Lasse Bjerre:

»Det er fuldstændig ude af proportioner. Vi har lavet en åben reportage, hvor vi har fulgt en gruppe unge og en medarbejders arbejde. Alle medvirkende har set indslaget og kan genkende sig selv. Det er en grov anklage at kalde dokumentaren for manipulerende,« siger Lasse Bjerre.

(Opdateret)