Kommune og TV 2 i strid om dokumentar

Hvidovre Kommune påstår, at TV 2-dokumentaren "De voldelige unge" er spækket med fejl. TV 2-redaktør Lasse Bjerre afviser blankt påstanden og kalder kommunens reaktion for voldsom.

Hvidovre Kommune påstår, at TV 2-dokumentaren "De voldelige unge" er spækket med fejl. TV 2-redaktør Lasse Bjerre afviser blankt påstanden og kalder kommunens reaktion for voldsom.

Vold, stoffer og røverier fylder i hverdagen hos den gruppe unge fra den københavnske vestegn, som TV 2 Dok har fulgt i et halvt år. Dokumentaren har skabt en konflikt mellem Hvidovre Kommune og TV 2. Kommunen har udsendt en pressemeddelelse, som i rubrikken påstår, at dokumentaren er "spækket med fejl".

»Jeg er meget overrasket over påstanden, og jeg kan helt afvise, at dokumentaren er spækket med fejl, siger TV 2-redaktør Lasse Bjerre.

»Det er kommunerne generelt, der er den forurettede her og ikke TV 2. Jeg står helt inde for ordlyden af pressemeddelelsen,« siger Hvidovre Kommunes social- og sundhedsdirektør, Kit Claudi.

Inden udsendelsen blev vist på TV 2 mandag aften, gav stationen Hvidovre Kommune lov til at se udsendelsen. I den forbindelse indvilgede Lasse Bjerre i kommunens ønske om at præcisere, at kilden Christian ikke boede i sin egen lejlighed, men i kommunens lejlighed.

»I forhold til det programmet er præciseringen en formalitet. Essensen i programmet er jo, at en gruppe unge med voldelig adfærd ikke får særlig meget hjælp,« forklarer Lasse Bjerre. Han kalder påstandene fra kommunen for grænsende til injurierende og har bedt kommunen om at finde belæg for deres påstande. Kit Claudi fra Hvidovre Kommune fortæller, at kommunens journalister nu gennemgår dokumentaren slavisk for at finde alle fejlene.

»Jeg synes, dokumentaren er dårligt håndværk, men vi vil ikke gå videre med sagen via retten, fordi vi mener, der er en samfundsinteresse i at debattere de unge. Vi kan ikke håndtere dem, og derfor er vores opfordring til velfærdsministeren at give kommunen flere værktøjer,« siger Kit Claudi.

I pressemeddelelsen skriver Hvidovre Kommune, at de har aftalt med Lasse Bjerre, at der i forbindelse med udsendelsen blev oplæst en erklæring, som begyndte med ordlyden: "Programmet hviler på mangelfuld research."
Lasse Bjerre afviser, at en sådan aftale har fundet sted.

»Det passer simpelthen ikke. Det eneste, kommunen har aftalt med mig, er at præcisere, at Christian bor i kommunens lejlighed og ikke i sin egen,« siger Lasse Bjerre.
I pressemeddelelsen sammenligner Hvidovre Kommune dokumentaren med TV 2s Triple-A-sag.

»Dokumentarprogrammet er uden tvivl debatskabende og på mange måder realistisk. Men det er trist, at vi endnu en gang i lighed med Triple-A-sagen om en påstået bande i Avedøre Stationsby skal opleve en manipuleret historie, som vil gøre en masse borgere utrygge på et fejlagtigt grundlag,« understreger Hvidovre Kommunes social- og sundhedsdirektør, Kit Claudi.
Til det siger Lasse Bjerre:

»Det er fuldstændig ude af proportioner. Vi har lavet en åben reportage, hvor vi har fulgt en gruppe unge og en medarbejders arbejde. Alle medvirkende har set indslaget og kan genkende sig selv. Det er en grov anklage at kalde dokumentaren for manipulerende,« siger Lasse Bjerre.

(Opdateret)

6 Kommentarer

Jacques Royal
18. NOVEMBER 2008
Re: Kommune og TV 2 i strid om dokumentar
Igennem noget tid har jeg fulgt debatten, hvor mit navn indgår jævnligt. Det er vigtigt for mig at præcisere at intet der vises i programmet "De voldelige unge" udføres som SSP medarbejder. Dette blev forholdt TV2 inden programmet blev vist.

TV2 vælger selv hvilke kilder de vil benytte i en udsendelse. Dog er jeg bekendt med at TV2 løbende har talt med og interviewet flere andre kilder angående programmets tema. Dette blev bl.a. vist i "Nyhederne" inden udsendelsen blev sendt.

Det er vigtigt for mig også at nævne, at Hvidovre Kommune har støttet meget op omkring Christian og løbende er blevet underrettet om den uhensigtsmæssige situation pga. tilstødende unge fra andre kommuner. Det er vigtigt at understrege, at der BLEV grebet ind overfor problematikken. Dette blev udført på en sådan måde, at ingen kom galt afsted.

På nuværende tidspunkt ønsker jeg ikke at indgå i debatten om nogle af de punkter som nævnes i, henholdsvis Hvidovre Kommunes pressemeddelse samt i selve udsendelsen.

Jacques Royal
Jamilla Sophie Alvi
14. NOVEMBER 2008
Re: Kommune og TV 2 i strid om dokumentar

Fra artiklen: "  pressemeddelelse, som i rubrikken påstår, at dokumentaren er "spækket med fejl".

I min verden er det injuriende - jeg kan kun gentage min opfordring om at køre en sag, hvis I mener, at i har ret i det ovenstående - de fleste af os i branchen er jo interesseret i 'sandheden' sådan generelt og en fair og etisk branche. 

Og så er jeg glad for, at jeg af din mail, kan se, at du har forstået min pointe.

Jeg tror debatten er ovre for mit vedkommende nu - god weekend.

Mvh. Sophie 

Maj Laursen, Kommunikationsmedarbejder, Hvidovre Kommune
14. NOVEMBER 2008
Re: Kommune og TV 2 i strid om dokumentar
 

Hej Sophie.

 

Du har helt ret i, at der fra et journalistisk synspunkt ligger en stærkt interessant historie. Derfor kan man også spørge sig selv om, hvorfor TV2 Dok-redaktionen ikke valgte at følge deres journalistiske næse og gå videre med den – og gå til os som ansvarlig kommune og forholde os forholdene omkring Christian.

 

Der lå umiskendeligt en historie, som ville have fænget hos de fleste journalister.
Det er jo helt oplagt problematisk, at de andre unge har opholdt sig på døgninstitutionen uden at Jacques eller institutionens øvrige personale har grebet ind. Kommunen konstaterede i sommer uafhængigt af tv-produktionen, at institutionen i Avedøre ikke fungerede optimalt og satte ind med en grundlæggende plan for omstrukturering og en plan for at sikre ordentlige forhold omkring Christian.


Du skriver afslutningsvis, at Hvidovre Kommune har sendt en injurierende pressemeddelelse ud. Jeg kunne da godt tænke mig, at høre præcis hvad i pressemeddelelsen, du finder injurierende?

Mvh. Maj Laursen

 

Kommunikationsmedarbejder

 

Hvidovre Kommune

Jamilla Sophie Alvi
13. NOVEMBER 2008
Re: Kommune og TV 2 i strid om dokumentar

Hej Maj. Det ændrer jo ikke på, at døgninstitutionen - eller hvad det nu er - tilsyneladende har et problem med, at udefrakommende forstyrrende elementer 'flytter' ind - i et kommunalt tilbud.  Og det er i min verden stadig en stærkt interessant historie.

 Og hvis I i øvrigt virkelig mener, at tv2 har fiflet med sandheden i programmet generelt, så synes jeg, at det er stærkt problematisk, at I ikke vil rejse en sag i pressenævnet, og i stedet nøjes med at sende en injuriende pressemeddelse ud. 

Mvh. Sophie 

Maj Laursen, Kommunikationsmedarbejder, Hvidovre Kommune
13. NOVEMBER 2008
Re: Kommune og TV 2 i strid om dokumentar
 

Hej Sofie.

Vi vil gerne understrege, at Hvidovre Kommune ikke ”lader Christian bo i kommunens lejlighed/botilbud og kigger den anden vej, når der flytter så mange forstyrrende elementer ind sammen med stoffer…osv.”
Vi kan oplyse, at Christian bor på en døgninstitution med særligt indkøbt eksperthjælp (Jacques Royal).
Desuden at casen præcis er dårligt researchet, fordi der i denne sag er en lang forhistorie, hvor kommunen har handlet siden drengen flyttede ind i Hvidovre Kommune. Så han har altså på intet tidspunkt været overladt til sig selv i en lejlighed med tilsyn fra en tilfældig SSP-medarbejder, som dokumentaren giver udtryk for.
Det er præcis årsagen til, at kommunen reagerer på TV2’s mangelfulde research.

Maj Laursen

Kommunikationsmedarbejder

Hvidovre Kommune

Flere