KOMMET TIL KORT

Pressekortet er mere en rabatkupon end et arbejdsredskab, fremgår det af en ny undersøgelse. Når det journalistiske job kræver et pressekort, bruger både sports- og kriminalreportere et andet og mere specialiseret kort, som kilderne har mere respekt for.
Pressekortet er mere en rabatkupon end et arbejdsredskab, fremgår det af en ny undersøgelse. Når det journalistiske job kræver et pressekort, bruger både sports- og kriminalreportere et andet og mere specialiseret kort, som kilderne har mere respekt for.

Pressekortet luner i lommen hos medlemmerne af Journalistforbundet. Kortet bliver nemlig i langt højere grad brugt som adgangsbillet til steder med entré end som et arbejdsredskab.

Det viser en undersøgelse, Dansk Journalistforbund har lavet. Ud af 155 DJ-medlemmers besvarelser har 88 procent inden for de sidste fem år jævnligt eller enkelte gange brugt pressekortet til at spare penge til entrébilletten.

Undersøgelsens øvrige tal, der fortæller, hvor tit medlemmer af forbundet bruger kortet i forbindelse med deres arbejde, er derimod lavere. For eksempel har kun 34 procent inden for de sidste fem år brugt pressekortet til at komme forbi en af politiets afspærringer.

Baggrunden for undersøgelsen er, at der på sidste års delegeretmøde var massiv støtte til hovedbestyrelsens forslag om at undersøge, om respekten for pressekortet var dalet. Og om forbundets ledelse på den baggrund eventuelt skulle arbejde hen imod en afskaffelse af den automatiske uddeling af pressekortet til alle medlemmer af Journalistforbundet.

Men undersøgelsen får ikke umiddelbart nogen konsekvenser.

“Undersøgelsen viser ikke mig, at problemet med den dalende respekt, er af et omfang, så vi skal gøre noget ved det,” siger Kate Bluhme, der er en af drivkræfterne bag undersøgelsen og medlem af Journalistforbundets hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Kate Bluhme har koncentreret sig om at nærlæse erfaringerne fra journalister, der bruger pressekortet i deres arbejde, og det er på den baggrund, at hun afviser, at der er større problemer.

Kate Bluhme vil ikke kommentere det voldsomme brug af pressekortet som adgangsbillet.

“Men jeg mener ikke, at det er odiøst at benytte pressekortet til at slippe for at betale entré,” siger hun.

En del journalister, som jævnligt skal bruge et kort i deres arbejde, bruger dog ikke pressekortet, når de har brug for at identificere sig.

De er nødt til at have mere specialiserede kort. Det gælder både for kriminalreportere og sportsjournalister.

“Som kriminalreporter har jeg vist politireporterkortet og er gået igennem politiafspærringer. Reaktionen på pressekortet har været: Nå. Gud, hvad er det nu for noget,” fortæller Jørgen Kirkholm, journalist på Radioavisen og formand for Københavnske Politi- og Retsreporteres Forening.

Formanden for Danske Sportsjournalister, Flemming Thor Madsen, der er journalist på Ekstra Bladet, fortæller, at til større sportsbegivenheder, såvel nationale som internationale, benytter sportsjournalister sig af deres AIPS-kort – der er et internationalt pressekort for sportsjournalister.

“Dansk Journalistforbunds pressekort bruger sportsjournalister kun, hvis de skal til håndbold i Nørre Snede, og så går vi i Tivoli på kortet. Det er i hvert fald det, som jeg bruger mit pressekort til,” siger Flemming Thor Madsen.

En af fordelene ved AIPS-kortet er ifølge sportsjournalisternes formand, at kortet gør det muligt at skabe en distance til journalister, der i fritiden er ude på sjov med pressekortet som døråbner. Journalister uden AIPS-kort har nemlig ikke adgang til presselogen og til omklædningsrummene.

“Vi har sagt, at journalister på arbejde skal have de arbejdsforhold, vi har brug for. Og så skal vi ikke sidde sammen med alle mulige, der hygger sig og råber op. Når man er på arbejde, er man på arbejde, og så er man seriøs,” siger Flemming Thor Madsen.

Kriminalreporternes formand har også oplevet journalistkolleger, der brugte pressekortet til at få stillet deres private nysgerrighed.

“Og der vil jeg sige til journalisterne ligesom til fru Hansen ovre på hjørnet: Så gå da for fanden hjem og lad os andre, der nu skal bruge plads, komme til,” siger Jørgen Kirkholm.

Opfordring til ydmyghed

Formanden for Københavnske Politi- og Retsreporteres Forening oplever en dalende respekt for pressekortet. Alligevel vil Jørgen Kirkholm ikke foreslå, at udvalgte medlemmer af forbundet skal have et kort uden politinote.

“Hvem skulle vi sætte til at forvalte det pund? Selv ville jeg meget nødigt være den, der skulle afgøre, om Hans kunne få et A-kort, mens Inge kun må få et B-kort,” siger Jørgen Kirkholm.

Han opfordrer derimod journalister til at være mere ydmyge med pressekortet.

Det samme gør formand for journalistforbundet, Mogens Blicher Bjerregård. Det bekymrer ham ikke synderligt, at pressekortet i høj grad bliver brugt som forlystelseskort.

“Undersøgelsen fortæller jo ikke, om folk har været på arbejde, når de brugte kortet som adgangsbillet.”

Mogens Blicher Bjerregård mener, at undersøgelsen dokumenterer, at alle har brug for kortet.

“Også redaktionssekretærer, der pludselig en dag skal ud af huset. Der er ingenting i undersøgelsen der peger på, at det har skabt problemer, at alle medlemmer af Journalistforbundet får kortet.”

0 Kommentarer