Kommentator: Murdoch lukkede sladderavis for at redde sit imperium

Det var en simpel kynisk kalkulation, som i går fik Rupert Murdoch til at lukke den omstridte tabloidavis: News of the World. Han er ikke optaget af etik, men ville redde resterne af sit imperium. Det mener flere britiske kommentatorer. Hvad der skal ske med de 200 medarbejdere er uvist.

Det var en simpel kynisk kalkulation, som i går fik Rupert Murdoch til at lukke den omstridte tabloidavis: News of the World. Han er ikke optaget af etik, men ville redde resterne af sit imperium. Det mener flere britiske kommentatorer. Hvad der skal ske med de 200 medarbejdere er uvist.

News of the World, som blev grundlagt i 1843, udkommer for sidste gang på søndag.
Umiddelbart lød den officielle forklaring i aftes, at "der skete en fejl", da avisens journalister hackede sig ind på adskillige kendissers og terrorofres telefonsvarere.

Siden 2001, måske længere, har avisens journalister hacket og aflyttet telefoner, der tilhørte kendte, sportsfolk og politikere. Men også kidnappede børn og pårørende til omkomne terrorofre er blevet aflyttet. Og i alle årene har det på ingen måde givet anledning til etiske skrupler.

Det gjorde det til gengæld nu i den officielle forklaring, efter sagen kom frem i dagens lys.

Bestyrelsesformand for News Corporation, James Murdoch – søn af mediemogulen Rupert Murdoch – betegnede det således i aftes som "umenneskelig opførsel" fra journalisternes side. 

  • "The good things the News of the World does … have been sullied by behaviour that was wrong. Indeed, if recent allegations are true, it was inhuman and has no place in our company,"  

Men ifølge London-redaktør for Irish Times, Mark Hennessy, så er der på ingen måde tale om demokratisk sindelag og omsorg for samfundet. Det er derimod kyniske betragtninger om cost-benefit og Murdoch-imperiets overlevelse, som ligger bag, mener han.

"By deciding to close the News of the World , Rupert Murdoch yesterday showed fear, but also breathtaking cynicism. However, he is far from out," lyder det blandt andet i vurderingen fra Hennessy, som betegner Murdoch som "fuldstændig hensynsløs".

Mark Hennessy tror derfor på, at selve forslaget om at lukke News of the World snarere kommer fra sønnen, James Murdoch

Også flere andre britiske politikere og professorer mener, at der er tale om kyniske kalkulationer. På International Business Times refereres flere af reaktionerne, og mange tror på, at blot er et forsøg på, at se ud som om, man er optaget af etik.

Men samtidig gættes der også på, at Murdoch meget vel kunne finde på, at lade sin anden britiske tabloidavis The Sun få en søster om søndagen i form af The Sunday Sun. Med til at give næring til spekulationer er, at domæne-navnene TheSunOnSunday.co.uk samt TheSunOnSunday.com og SunOnSunday.co.uk netop er blevet registreret for et par dage siden.

  • "This is obviously a drastic attempt to show real contrition and clear the ethical decks. Of course, that's scant consolation to anyone working there, but we won't be surprised to see a Sunday Sun rise at some point," erklærer Charlie Beckett, der er grundlægger og direktør for Polis Think Tank på The London School Of Economics.

Hvad der skal ske med de 200 ansatte på News of The World er i øvrigt endnu uvist, skriver the Guardian. De vil dog alle få mulighed for at søge stillinger i andre afdelinger af mediegiganten News Corp

News of the World solgte i 1950'erne næsten 9 mio. eksemplarer. Siden er det dog gået ned ad bakke, men stadig i dag sælger den omstridte tabloidavis i snit 2,6 mio. eksemplarer hver uge.

Og ifølge det seneste regnskab lød fortjenesten på 40 mio. pund.

2 Kommentarer

Geert Mørk
9. JULI 2011
Murdoch lukkede sladderavis for at redde sit imperium
Interessant at denne historie kun har affødt en enkelt kommentar...........
Kian Conteh
8. JULI 2011
Had til Murdoch

Hadet til Murdoch er godt nok enormt. Selv gode og fornuftige handlinger skal med det samme gøres til noget ondskabsfuldt.

De 200 medarbejdere skal stå som en skamstøtte over forkastelig journalistik.