På Politico.eu bliver Margrethe Vestager et sted beskrevet som en ‘goblin’, altså en ondskabsfuld nisse, og et andet sted som en politiker, der ikke er demokratisk valgt af sin befolkning. Det er sikkert et tilfælde, at den danske EU-kommissær, der modsat de amerikanske myndigheder kører en benhård linje over for Googles potentielle misbrug af sit monopol, beskrives sådan af et journalistisk afbalanceret nyhedssite.
Men uanset hvad fylder Google meget på Politico.eu. Ikke kun dækkes Google intenst – også med kritiske vinkler. Men mediets prominente skribent Ryan Heath, tidligere kommissionens talsmand, skriver daglige klummer under titlen Brussels Playbook – ‘presented by Google’, altså sponsoreret af Google. Et andet sted grupperes historier under titlen ‘Internet Entrepreneurs – presented by Google’.
Intet sted kan man finde ud af, hvilken rolle Google har eller ikke. I en tid med sponsorering og advertorials er det svært at gennemskue, hvad man kan stole på.
Google har udviklet mange gode produkter, som næsten alle europæere nyder godt af. Men Google er også blevet en magtfuld mastodont, hvis teknologi og sponsorering mediebranchen – og andre – er blevet alt for afhængig af. På internationale konferencer er Google altid med. Både direkte i form af en Google-evangelist som for eksempel Vint Cerf, og indirekte i form af advokater, ngo’er eller nyhedsmedier.
Google er også blevet en magtfuld mastodont, hvis teknologi og sponsorering mediebranchen – og andre – er blevet alt for afhængig af.
Pernille Tranberg
Internet Policy Review, der dækker regulering af internettet, og som hører under tyske Alexander von Humboldt Institut, er ligesom Politico finansieret af Google. Det kan man dog kun se, når man graver sig ned på hjemmesiden, men chefredaktøren fortæller gerne, at 80 procent er finansieret af Google.
Google er også over det hele i Bruxelles. Selskabet øgede ifølge Wall Street Journal sin lobbyindsats med over det dobbelte i fjor og har jævnligt besøg af topdirektører og ministre i deres hovedsæde uden for San Francisco, som man ikke kan undgå at falde på halen for – jeg har selv oplevet det to gange.
De fleste danske sites er også afhængige af det ‘gratis’ værktøj Google Analytics, som de betaler for ved at sende værdifulde data om danskerne direkte ind i big data-maskinen. Og rigtig mange journalister bruger Googles gode ‘gratis’ værktøjer til research, dokumentdeling, dataanalyser, geomapping og lignende.
Alt for ofte får Google ren medvind. Et enkelt eksempel:
“Internettet vil blive udhulet.” Sådan skrev en dansk avis i juli 2014, da den europæiske domstol havde givet borgerne ret til at få slettet links til krænkende indhold. En dom, som især Google beskyldte for at krænke vores ytringsfrihed. Senere skrev medierne dog, at dommen også er til gavn for individers demokratiske rettigheder, og at vores ytringsfrihed eller internettet jo ikke administreres af Google. Det havde været mere korrekt at skrive: “Googles forretningsmodel vil blive udhulet.”
Selv siger Google, at virksomheden ikke ønsker at påvirke nyhederne, men vil finde måder, ‘hvorpå Googles udbredelse og teknologi kan gøre nytte’.
Netop denne afhængighed er der god grund til at råbe vagt i gevær over for og håbe, at der stadig er medier, som har råd til og tør være vagthunde over for mastodonter som Google.
Pernille Tranberg er journalist og dataetisk rådgiver, digital-identitet.dk
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
jeg læste faktisk et blogindlæg på http://www.onlinestrategen.dk/ hvor de snakker om google's magt. Det glæder mig at læse at Google vil undersøge hvordan deres ressoucer kan gøre nytte, og sprede noget godt. Det er lige præcis det vores amfund har brug for! Når vi er så afhængig af at være på nettet