Der er for mange nyuddannede uden job. Derfor skal der uddannes færre journalister, siger 70 procent af de kommende journalister i en rundspørge lavet for Journalisten.
De tre journalistuddannelser skal være med til at løse problemet med den høje ledighed blandt nyuddannede journalister. 70 procent af de kommende journalister mener, at de tre uddannelser skal uddanne færre. Det viser en rundspørge, Fagbladet Journalisten har lavet blandt 131 studerende, der er i gang med sidste del af deres journalistuddannelse i Odense, Århus eller Roskilde.
For nylig argumenterede Lasse Jensen fra P1-programmet Mennesker og Medier for, at der uddannes for mange journalister til for få stillinger. Samme holdning har 70 procent af de kommende journalister. Men de studerende er til gengæld ikke enige om, hvordan man sænket produktionen af journalister. SDU'erne synes, at Journalisthøjskolen skal skære først, mens studerende på Journalisthøjskolen peger på RUC eller SDU.
Julie Myhre fra Journalisthøjskolen er dog parat til at pege på sit eget uddannelsessted.
»Det er ikke for at være ond mod Journalisthøjskolen, men jeg tror skolen skal ofre sig. SDU og RUC kan ikke blive mindre end de er nu. Derfor burde Journalisthøjskolen sænke optaget fra de nuværende 125 til for eksempel 100. Det ville hjælpe meget på ledigheden,« siger Julie Myhre, der bliver færdig til efteråret.
På de tre journalistuddannelser er ingen af lederne imidlertid indstillet på at følge de studerendes råd.
Peter Bro, centerleder på journalistuddannelsen på SDU, er tværtimod parat til at hæve optaget.
»Vi skal nok ikke fordoble antallet af studerende, men der er mange steder i samfundet, hvor det giver mening at ansætte journalister. I dag tager studerende fra universitetsfag som dansk, medievidenskab og kommunikation disse jobs, og der skal vi være skarpere i konkurrencen.«
Jonas Thing, karriererådgiver i DJ, er ikke overrasket over så mange studerende ønsker at mindske optaget.
»Nyuddannede har altid sagt, at døren skal lukkes bag dem. Men det er for kortsigtet og det løser ikke ledighedsproblemet. Se bare hvad der skete, da staten forsøgte at gøre det med sygeplejersker og ingeniører,« siger han og henviser samtidig til at ledigheden blandt nyuddannede journalister var historisk lav for få år siden – selv om der kom nye journalister ud fra tre uddannelsessteder.
131 journalist- og fotojournaliststuderende fra uddannelserne i Århus, Odense og Roskilde har deltaget i Journalistens rundspørge, som du kan læse her.
Undersøgelsen er sendt ud til 297 studerende på både bachelor- og kandidatniveau, der er færdige eller i gang med sidste del af uddannelse. Svarprocenten svarer til 44 procent.
Undersøgelsen blev gennemført i begyndelsen af maj 2010 med hjælp fra Dansk Journalistforbund og de tre uddannelsessteder. Svarprocent på nogle af spørgsmålene er over 100 procent, fordi det har været muligt at sætte kryds flere steder.
Læs hele artiklen i det nye nummer af Fagbladet Journalisten
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
I den digitale fremtid, vil der simpelthen ikke være plads til langt over hundrede medier, som forsøger at sælge de samme nyheder, og konkurrencen om læserne bliver benhård og nådesløs.
Der vil være mange medier, som ikke kan overleve i fremtidens mediebillede, og det vil helt sikkert overflødiggøre rigtig mange journalister og pressefotografer, så lige nu spilder man en dyr uddannelse på unge, som med garanti bliver langtidsledige.
Derfor vil det eneste rigtige være, at man i en årrække helt stopper med at uddanne journalister og pressefotografer, og først genoptager uddannelsen når der begynder at blive mangel på dem.
Og når man genoptager uddannelsen, så bør man basere den på et system, hvor eleverne skal ha' en aftale om en praktikplads, før end de kan optages, det vil nemlig sikre, at der ikke igen bliver uddannet flere journalister og pressefotografer, end der er behov for.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Så mange som muligt så DJ kan få flere 'kunder' i butikken... Så pyt være med at en stor del af dem bliver langtidsledige. Det virker som om, det er holdningen.
Hvor mange journalister skal der uddannes efter Jonas Thing´s opfattelse?
Lige mine ord og har været det i fagligt regi siden jeg tog eksamen fra DJH i 1990. Den kære Marianne Jelved ønskede at skabe større diversitet og beordrede to nye uddannelsessteder oprettet i hendes tid som minister under Nyrup. Det eneste hun opnåede var større gennemsnitlig ledighed, som især for nyuddannede er noget nær en katastrofe, idet man erfaringsmæssigt dømmes 'langtidsledig' og dermed sorteres fra ved mange jobsamtaler allerede efter få måneder i Dagpengemøllen - eller Ebberød Bank, som man også kan kalde Støjsenderens system til DDRs genindførelse, når det handler om håndtering af de 'syndige', dovne arbejdsløse, der skal 'aktiveres' - reelt til stor skade for deres jobsøgning og deres selvværd.
Godt at høre, at dele af betonkolossen DJH selv kan se problemet nu - langt om længe! Hvor mange millioner har man ikke spildt af skatteydernes penge siden 1990 på at producere ledige journalister, som i stedet f.eks. har måttet køre nat-taxa i årevis (som undertegnede) for at overleve. Servicejob, som slider én NED på få år, er der masser af - de såkaldte 'Macjobs'. Men er det dér DJHs dimittender skal finde deres udkomme? Nej, vel? En neddrosling er svært påkrævet og har været det, siden starten af '90erne. Den må komme nu. Håber Kim Minke nyder sit nye, fede job i det Irske højland...Hmmm, man tænker sit, gør et middelmådigt stykke arbejde i årevis med massive bevillinger p.gr. af 'taxametersystemet' på uddannelsesinstitutionerne og så afsted til et vellønnet retrætejob i udlandet, så skatten kan komme ned på et lidt mere lukrativt niveau, nå... hva' ved jeg, jeg er jo blot en ubetydelig kontanthjælpsmodtager, som ikke bør udtale sig om et fag han ikke længere er medspiller i. Ja, jeg er ikke aktiv JOURNALIST længere (fik konstant afslag i årevis, trods hundredevis af søgte stillinger, primært ud fra 'Hvor arbejder du så lige NU?' spørgsmålet ved jobsamtaler og desuden sammenholdt med de 2-300 ansøgere pr. job, som bevirker, at der grovsorteres, når arbejdsgiveren skal indsnævre feltet; de ledige ansøgere ryger lige i papirkurven).
Desuden får aktive journalister for høj LØN. Når man ser på reallønnen, er der ingen grund til at tjene mere end startlønnen i Danmark lige nu vil jeg sige. Hvem ønsker at betale topskat? Nej, vel... Selv får jeg p.t. kr. 7400,- udbetalt i bistandshjælp til alt. Søger nu boligsikring, men søger ikke længere journalistiske stillinger. Søger derimod førtidspension, idet jeg gentagne gange blev overfaldet som taxachauffør og desuden var involveret i en frontal kollision, som jeg var uden skyd i. Tilsammen med 12-timers vagter, Juleaften som alle andre dage året rundt, gav det undertegnede stress/depression, såkaldt PTSD. Tak for kaffe. Som provisionslønnet chauffør kunne jeg oppebære en 11-12.000 udbetalt om måneden. En skraldemand kan tjene 24-25.000, udbetalt, erfarede jeg i taxaen. Hvis I aktive skriverkarle og -kvinder fik en anelse mindre i løn, kunne redaktørerne ANSÆTTE nogen af de nyuddannede, ikke sandt, kære selvfede, rige journalister. I gør et godt stykke arbejde - men I er for FÅ så I løber for STÆRKT og burde sætte tempoet lidt ned. Ellers risikerer I sgu' at få stress ligesom undertegnede... Og hvad nytter alle de rare penge SÅ? Nå, gør hvad I vil, jeg er egentlig ret ligeglad nu, hvor jeg er røget af karrusellen og bare nusser med min lille have - og brokker mig med jævne mellemrum, he-he.
Til sidst en opfordring: Go, nyuddannede journalister. Giv den gas! Og stav ordentligt, for helvede.
Kan kun være enig med de studerende. Selv om tider og konjukterer skifter, så er altid mere ønskværdigt med en situation, hvor der rent faktisk er en efterspørgsel på os, frem for det modsatte. Når man taler med ældre journalister er deres erfaring ofte, at fornemmelsen af krise pga. for mange uddannede har hængt i branchen mange år, også selv der kom et boom med de mange gratisaviser for lang tid siden. Så ned med optagelsen hurtigst muligt, især set i lyset af, at arbedsløshed er ødelæggende for de unge mennesker, der retteligt oplever, at der ikke er brug for dem i samfundet.
Flere