Der er for mange nyuddannede uden job. Derfor skal der uddannes færre journalister, siger 70 procent af de kommende journalister i en rundspørge lavet for Journalisten.
De tre journalistuddannelser skal være med til at løse problemet med den høje ledighed blandt nyuddannede journalister. 70 procent af de kommende journalister mener, at de tre uddannelser skal uddanne færre. Det viser en rundspørge, Fagbladet Journalisten har lavet blandt 131 studerende, der er i gang med sidste del af deres journalistuddannelse i Odense, Århus eller Roskilde.
For nylig argumenterede Lasse Jensen fra P1-programmet Mennesker og Medier for, at der uddannes for mange journalister til for få stillinger. Samme holdning har 70 procent af de kommende journalister. Men de studerende er til gengæld ikke enige om, hvordan man sænket produktionen af journalister. SDU'erne synes, at Journalisthøjskolen skal skære først, mens studerende på Journalisthøjskolen peger på RUC eller SDU.
Julie Myhre fra Journalisthøjskolen er dog parat til at pege på sit eget uddannelsessted.
»Det er ikke for at være ond mod Journalisthøjskolen, men jeg tror skolen skal ofre sig. SDU og RUC kan ikke blive mindre end de er nu. Derfor burde Journalisthøjskolen sænke optaget fra de nuværende 125 til for eksempel 100. Det ville hjælpe meget på ledigheden,« siger Julie Myhre, der bliver færdig til efteråret.
På de tre journalistuddannelser er ingen af lederne imidlertid indstillet på at følge de studerendes råd.
Peter Bro, centerleder på journalistuddannelsen på SDU, er tværtimod parat til at hæve optaget.
»Vi skal nok ikke fordoble antallet af studerende, men der er mange steder i samfundet, hvor det giver mening at ansætte journalister. I dag tager studerende fra universitetsfag som dansk, medievidenskab og kommunikation disse jobs, og der skal vi være skarpere i konkurrencen.«
Jonas Thing, karriererådgiver i DJ, er ikke overrasket over så mange studerende ønsker at mindske optaget.
»Nyuddannede har altid sagt, at døren skal lukkes bag dem. Men det er for kortsigtet og det løser ikke ledighedsproblemet. Se bare hvad der skete, da staten forsøgte at gøre det med sygeplejersker og ingeniører,« siger han og henviser samtidig til at ledigheden blandt nyuddannede journalister var historisk lav for få år siden – selv om der kom nye journalister ud fra tre uddannelsessteder.
131 journalist- og fotojournaliststuderende fra uddannelserne i Århus, Odense og Roskilde har deltaget i Journalistens rundspørge, som du kan læse her.
Undersøgelsen er sendt ud til 297 studerende på både bachelor- og kandidatniveau, der er færdige eller i gang med sidste del af uddannelse. Svarprocenten svarer til 44 procent.
Undersøgelsen blev gennemført i begyndelsen af maj 2010 med hjælp fra Dansk Journalistforbund og de tre uddannelsessteder. Svarprocent på nogle af spørgsmålene er over 100 procent, fordi det har været muligt at sætte kryds flere steder.
Læs hele artiklen i det nye nummer af Fagbladet Journalisten
5