Kom du heller ikke ind på mediestudiet? Se, hvor svært det var

Omkring 80 procent af dem, der i år har søgt ind på en af landets tre journalistuddannelser, er ikke kommet ind. Og det er endnu sværere, hvis du vil være fotograf eller tv- medietilrettelægger. Her er tallene
 
  • Anders Birch / Scanpix
    Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.
01.08.2016 · 16:01

Der er som altid rift om pladserne på de danske journalist- og mediestudier. Det viser årets statistik over optag og karaktergennemsnit på landets videregående uddannelser, som Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggjorde i weekenden.

Uanset om du vil læse journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), på Syddansk Universitet (SDU) eller på Roskilde Universitet (RUC), er der mange flere om buddet, end der er plads til.

På RUC – der som den eneste af de tre optager på baggrund af karaktergennemsnit – har man måttet afvise 82,2 procent af de studerende, der har søgt ind på journalistik. Karakterkravet for at komme ind på Journalistik og Humanistisk Basis ligger i år på 9,3.

Selv om det kan lyde højt, er det en del lavere end sidste år, hvor kun studerende med et snit på 10,4 eller derover blev optaget. Og det er endnu lavere end for bare seks år siden, hvor uddannelsen med en adgangskvotient på 10,9 var landets allersværeste at komme ind på.

Knap hver femte optaget

På Journalisthøjskolen og SDU er det ikke et karaktergennemsnit, men en optagelsesprøve, der afgør, hvem der bliver lukket ind på journaliststudiet.

Her viser antallet af ansøgere målt mod antallet af studiepladser, at de to skolers journaliststudier fortsat er populære.

18 procent af de studerende, der i år har søgt ind på journalistuddannelsen på DMJX, blev optaget. På SDU var det 19,4 procent af ansøgerne, der blev optaget.

Forholdet mellem antallet af ansøgere og antallet af studiepladser har de seneste fem år ligget nogenlunde stabilt for både journalistuddannelsen på SDU og DMJX.

Kommunikation på DMJX i top-10

Men det klassiske journaliststudie er ikke den eneste uddannelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor der er kamp om pladserne.   

Tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser nemlig, at skolen har måttet afvise endnu flere af de studerende, der har søgt ind på fotojournalistik eller tv- og medietilrettelæggelse.

177 har søgt ind med en drøm om at blive fotograf, mens kun 16 er blevet optaget på uddannelsen. På tv- og medietilrettelægger-uddannelsen er kun 42 af de 454, der har søgt ind, blevet optaget.

Også skolens relativt nye kommunikationsuddannelse er populær. Faktisk lander uddannelsen med et karakterkrav på 11,1 i København på en 9. plads over de studier, der kræver det højeste snit. Samme linje i Aarhus kræver 10,7 i snit.

 

 

 

Kommentar

01/08/2016 - 21:32

Karen Hedegaard

Og så glemte I sørme lige professionsbacheloruddannelsen i visuel kommunikation på DMJX. Her var der 864 ansøgere til 92 pladser.

Seneste jobopslag

Kommunikationskonsulent med markedsføringsgen

Dansk Håndbold Forbund
Ansøgningsfrist: 10.03

JA, DU SKAL ARBEJDE HÅRDT HER!

TV 2
Ansøgningsfrist: 10.03

Digital avisredaktion søger to barselsvikarer

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 18.03

Pressemedarbejder

Dansk Flygtningehjælp
Ansøgningsfrist: 25.02

Pressechef til pædagogernes fagforening

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 08.03

Er du DR’s nye digitale madjournalist?

DR
Ansøgningsfrist: 24.02

Kommunikationschef

Økologisk Landsforening
Ansøgningsfrist: 06.03

Kommunikationschef

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Ansøgningsfrist: 04.03

Adjunkt til Kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 01.03

Pressechef med blik for et af Danmarks vigtigste erhverv

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder

Diabetesforeningen
Ansøgningsfrist: 22.02

Redaktør til Roskilde Festivals mediehus

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 03.03

Webredaktør (Barselsvikar) til Kommunikation på Københavns Universitet

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 04.03

Skrivende redaktør til nyt magasin

Efterskoleforeningen
Ansøgningsfrist: 24.02

Marketing- og kommunikationsmedarbejder

Naturhistorisk Museum Aarhus
Ansøgningsfrist: 22.02