Kollegial advarsel: Bliv ikke dagens aprilsnar!

Vær skeptisk, når du læser dagens nyheder. Og tænk dig godt om, før du refererer andres historier. Journalisten.dk hjælper dig med at indstille dit aprilsnar-filter!

Vær skeptisk, når du læser dagens nyheder. Og tænk dig godt om, før du refererer andres historier. Journalisten.dk hjælper dig med at indstille dit aprilsnar-filter!

I dag er det 1. april, og hvis du ikke passer godt på, kan det gå dig grueligt galt. Det så man sidste år, hvor medierne boltrede sig i morsomme usandheder – og mange af dem blev taget for gode varer og citeret af andre.
For eksempel skrev vi her på Journalisten.dk, at Se og Hør ville ansætte en læsernes redaktør og behandle de kendte med større respekt. Paula Larrain udtalte, at hun ikke troede på idéen, og den nyhed var snart at finde på Business.dk og Mediawatch.dk

Information fik også drillet nogle af kollegerne. Avisen skrev, at tænketanken CEPOS fusionerer med Handelshøjskolen i København (CBS), hvilket naturligvis var en aprilsnar.  Det blev en citathistorie på Ritzau, og den strøg direkte ind på Dr.dk og Børsens hjemmeside.
En anden aprilsnar, som mange heller ikke opdagede lige med det samme, var en practical joke fra en gruppe biljournalister, der truede med at boykotte præsentationsture til udlandet, hvis ikke flyet lettede fra en jysk lufthavn. Den trussel troede flere bilimportører på længe efter.

Ryanair fik omtale på en pressemeddelelse om, at det i fremtiden koster 15 kroner at gå på toilettet i luften. Den kaldte mange en aprilsnar. Men det var det ikke. Ryanairs direktør Michael O’Leary har for nyligt sagt, at afgiften på toiletbesøg kommer før eller siden.

Skru op for dit aprilsnar-filter og pas på med:

 • Opsigtsvækkende udtalelser fra kendte personer
  For eksempel X Factors Thomas Blachmann, som B.T. sidste år citerede for, at han skulle være 'åndelig vejleder' for Naser Khader og Ny Alliance.
 • Udspil fra umage konstellationer
  Sidste år ”foreslog” Dansk Arbejdsgiverforening og LO ifølge 24timer, at slå 1. maj og Grundlovsdag sammen til én fælles demokratidag.
 • Udtalelser fra folk med mærkelige navne
  ”Jonny Quatsch” fra Cepos var kilde til Dagbladet Informations historie om en fusion mellem Handelshøjskolen/CBS og Cepos. Quatsch er tysk for sludder.
 • For godt til at være sandt-historier
  Morten Olsen forlader posten som landstræner, skrev Nyhedsavisen.
 • Nyheder om sjove dyr
  Sidste år fortalte TV-Midt/Vest, at en sending eksotiske papegøjer, slanger og fugleedderkopper var fundet i Karup Lufthavn. Det fik lokale borgere til at møde op hos dyrehandleren i Viborg for at få et af dyrene med hjem.
 • Historier udsendt 31. marts
  Måske er du allerede blevet snøret af historier udsendt i aftes? Det er naturligvis ufint at udsende en aprilsnar før tid, men ikke desto mindre almindeligt forekommende.

0 Kommentarer