Emil Helms/Ritzau Scanpix
”Det er godt, at de endelig er vågnet op på radioen, men vi mangler stadig at se den samme bevidsthed, når det gælder kønsbalancen i tv-produktioner.”
Sådan siger Malene Flindt Pedersen, producer og forperson i foreningen WIFT (Women in Film & Television), som reaktion på den årlige kønsstatistik fra Koda, der udkom tidligere i dag.
Statistikken afslører, at kvindelige artister stadig kun modtager 10 procent af udbetalingerne, selv om de udgør 20 procent af medlemmerne i Koda. Det skyldes bl.a., at kun fem procent af udbetalingsbeløbene på tv-området går til kvinder, hvilket er markant færre end på f.eks. radioområdet.
Og det er ikke godt nok, mener Malene Flindt Pedersen fra WIFT, der arbejder for at ændre ligestillingsproblemer i film- og tv-branchen.
”Det gode er, at DR og TV 2 er begyndt at tale om det og være bevidste om, at der er en skævhed. Nu mangler vi bare at se handling og resultater,” mener hun.
Ifølge WIFT bør alle offentligt støttede medier have pligt til at tælle, hvordan det står til både bagved og foran kameraet. Samtidig arbejder foreningen for, at der bliver afsat penge til to uafhængige forskerstillinger, der har til opgave at undersøge mangfoldigheden i de danske film og medier.
”For lige nu er der ikke nogen, der har ansvaret for at have dette overblik,” påpeger Malene Flindt Pedersen.