"Du er muligvis på vej op i din karriere og vil gerne have mere på dit CV. Vi tilbyder et honorar på kr. 3.000."
Sådan lyder det i et jobopslag, som en medarbejder hos Kulturhavn Festival har lagt i Facebook-gruppen "Freelancere og arbejdsgivere i mediebranchen". I opslaget søger Kulturhavn Festival en videofotograf, som kan lave optagelser og promotion-videoer fra festivalen, som foregår 26. til 28, august og består af 250 aktiviteter.
Det har fået en række freelancere til tasterne, som i tråden kritiserer Kulturhavn for at tilbyde alt for lidt for så stor en opgave.
Freelancefotograf og næstformand i den københavnske Kreds 1 Per Janus Strange kalder opslaget ”tragikomisk”.
»Det er udtryk for, at man ikke har respekt for vores løn- og arbejdsvilkår som selvstændige og freelancere. Det ville højst sandsynligt ikke forekomme, hvis det var en fastansættelse i Københavns Kommune, for der går man efter faste tariffer. Men freelancejobs er et ubevogtet marked, hvor vi tit ser, at man prøver at presse folk, der er på vej op,« siger han til Journalisten.
Freelancetaksten er 840 kroner i timen
Per Janus Strange er også suppleant i bestyrelsen i DJ:Fotograferne under Dansk Journalistforbund. Han fortæller, at det ofte sker, at både offentlige og private laver opslag, hvor de tilbyder freelancefotografer en løn langt under de vejledende takster.
Han mener, at formuleringen om, at jobbet kan give folk ”på vej op” noget på deres CV, er typisk for freelanceaftaler, der underbyder de gængse vilkår.
Hvordan skulle vilkårene være, for at det var okay?
»Det er meget forskelligt. Men som udgangspunkt må man referere til normaltaksten for en freelance-timeløn i Dansk Journalistforbund. Den ligger på 840 kroner,« siger Per Janus Strange.
Hvis man aftaler længerevarende opgaver, anbefaler DJ eksempelvis en ugesats på 25.607 kroner.
Man må tage højde for, hvad ting koster
Kulturhavn Festival er et arrangement under Københavns Kommune. Netop derfor mener Per Janus Strange, at de har et særligt ansvar.
»Jeg betaler indirekte min kommuneskat til sådan et arrangement. Så vil jeg også vide, at de bruger pengene ordentligt. Jeg ved godt, at det kan ende med, at vi skal betale lidt mere, hvis folk skal have ordentlige vilkår, men det vil jeg sådan set hellere end at løndumpe mig selv og mine kolleger.«
Men er det realistisk, at et arrangement som Kulturhavn Festivalen har råd til at betale DJ’s vejledende takster eller noget, der ligner?
»Det aner jeg ikke. Men hvis de har råd til at afholde sådan et arrangement, så har de vel lavet et budget, hvor de har taget højde for, hvad tingene koster. Andre aktører får vel også den pris, det koster. Jeg tror ikke, nogen bliver aflønnet med Faxe Kondi og gratis buffet. Hvis man for eksempel skal sætte et stillads op til sådan et arrangement, så vil man da bede om den pris, det koster. Men problemet er, at lige præcis det, de efterspørger – freelancere, der laver foto og video – er et ubeskyttet marked. Der er mange amatører og semi-professionelle, som kan falde for fristelsen,« siger Per Janus Strange.
Hvad mener du, man kan gøre ved det?
»Ma kan gøre det, DJ gør. Vi prøver at lave aftaler, oplyse faggrupperne og opdrage folk til, hvad tingene koster, hvis de skal laves professionelt. Hvis vi som fagforbund skal passe på dem, der lever af det her, er vi nødt til at dæmme op for den slags tilbud.«
Vil alligevel ikke indgå aftale med en fotograf
Journalisten har forelagt Kulturhavn og Københavns Kommune kritikken fra Kreds 1-næstformanden. Jan Henriksen, chef for Kultur og Idræt Christianshavn Vestamager, skriver i en mail, at kommunen nu trækker opslaget tilbage.
"I den konkrete sag har Journalistens henvendelse og videreformidlingen af Dansk Jounalistforbunds opfattelse og holdning betydet, at festivallen har revurderet den påtænkte anvendelse af videodokumentation som en del af KulturhavnFestival 2016. På den baggrund er der truffet beslutning om ikke at gennemføre den planlagte aktivitet," skriver Jan Henriksen og fortsætter:
"Der indgås derfor ikke aftale med en fotograf."
Han fastslår også i mailen, at "det ligger Københavns Kommune meget på sinde at have et godt samarbejde med de faglige foreninger og respektere de aftaler, der gælder på respektive områder".
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Københavns Kommunes opslag omkring video til Havnekulturfestivallen var uartigt et stort selvmål. Opslaget var efterfølgende kilde itl en yderst relevant meningsudveksling.