Danske journalister er villige til at gå i hælene på amerikanske soldater, hvis Irak invaderes. Flere danske medier forsøger i øjeblikket at få en aftale med amerikanerne om at få journalister tilknyttet en militær-enhed.
Danske journalister vil i krig. De vil sove, spise og arbejde side om side med amerikanske soldater, hvis USA angriber Irak.
Den amerikanske ambassade i København fortæller, at i disse dage forsøger danske aviser og tv-stationer at få lov til at følge kampene fra første række. Der er kapløb om at komme i krig.
Hjørnestenen i den amerikanske hærs pr-strategi for en krig mod Irak er nemlig at knytte journalister til forskellige militær-enheder og så lade dem rapportere fra livet bag frontlinjen.
"Det kan blive interessant for alverdens journalister at være med, men den form for journalistik må aldrig blive enkeltstående. Medierne er nødt til at dække denne her krig fra mange forskellige fronter," siger Politikens udlandsredaktør, Michael Jarlner.
Ligesom andre journalister og redaktører, JOURNALISTEN har talt med, lægger han røgslør ud over de redaktionelle krigsplaner for blandt andet at undgå at give konkurrenterne gode ideer. Michael Jarlner vil derfor ikke fortælle, om
Politiken forsøger at få en plads i mediekorpset.
Verdensoffentligheden er målgruppen for den amerikanske hærs pr-arbejde, og amerikanerne har meldt ud, at de vil forsøge at rekruttere journalister fra hele verden. Derfor har journalister fra mindre lande også en reel chance for at komme med til fronten.
Norsk TV 2 har fået lov til at komme med, og journalist Lene Østby skal sammen med fotograf Geir Ulsten følge en af luftvåbnets divisioner, hvis Irak-krisen bliver til Irak-krigen.
"Vi var dog overraskede over, at vi fik lov. Vi troede først ikke, at vi havde en chance, fordi vi er en relativt lille tv-station fra et lille land," siger Lene Østby.
Det præcise antal journalister, der ligesom Lene Østby får lov til at komme med i felten, bliver holdt hemmeligt af amerikanerne. Lene Østbys militærkilder har dog fortalt hende, at 3000 journalister har søgt om adgang til slagmarken, men kun 500 journalister får lov at komme med til fronten.
Ingen kammerateri
Det amerikanske forsvar lægger vægt på, at journalisterne i felten er parate til at blive i uger, måneder eller så længe, krigen nu varer. Politikens udlandsredaktør mener, at det er en helt bevidst strategi:
"Der opstår en kammeratskabsfølelse, når man er så tæt sammen. Det forhold kan amerikanerne bruge til at få deres synspunkter igennem," siger Michael Jarlner.
Risikoen for kammerateri får Politikens udlandsredaktør til at understrege, at det er vigtigt, at journalister i felten konstant minder sig selv om, at soldaterne ikke er kammerater, men kilder.
Journalisterne risikerer derudover at ende i en situation, hvor de øverstbefalende vil arbejde på at få det sidste ord, inden billeder og ord sendes hjem til redaktionerne.
Under et pressemøde i Washington, hvor den amerikanske hær fortalte om sin pr-strategi, blev spillereglerne forklaret. Bryan Whitman, talsmand for forsvarsministeriet, fortalte blandt andet, at den øverstbefalende vil forsøge at "diskutere" med journalisterne for at undgå, at de bringer følsomme oplysninger.
Indtil videre har norske Lene Østby fået at vide, at hun ikke må sige, hvor hendes enhed befinder sig, ligesom hun ikke må fortælle om militære operationer, der er i gang eller ved at blive planlagt. Lige nu er Lene Østby dog langtfra overbevist om, at hun undgår censur og krigspropaganda.
"Det er ikke til at vide, førend vi er i felten. Men er der censur, så må vi fortælle det til seerne," siger hun.
Under pressemødet kaldte Bryan Whitman frygten for censur for et vildspor:
"Jeg kender ikke nogen journalist, der ønsker at ødelægge en mission eller sætte andre menneskers liv på spil. Jeg kender heller ikke nogen journalister, der går i selvmordstanker."
Håndbog om at overleve
Journalister på vej i krig har nu mulighed for gratis at downloade en overlevelseshåndbog. Det Internationale Journalistforbund (IFJ) har netop lagt den nye bog "Live News: A Survival Guide for Journalists" på nettet. Håndbogen kan hentes på adressen http://www.ifj.org/hrights/safecontents.html
Bogen forklarer, hvordan journalister både fysisk og psykisk bør forberede sig på farlige opgaver. Derudover indeholder bogen gode råd til, hvordan journalisten mindsker risikoen på jobbet.
Bogen indeholder også førstehjælpens grundlæggende principper, hvilket specielt er nyttigt, når der er lang vej til lægehjælp.
Læs: Magtens stenografer og Propaganda-journalister
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.