Knap én dag tilbage

I morgen klokken 15.00 er der skæbnetime for offentlighedsloven, når retsudvalget skal afgive betænkning. Får loven opbakning i udvalget, kan den blive vedtaget ved tredjebehandling allerede på torsdag

Når Folketingets retsudvalg i morgen går til møde klokken 15, så er offentlighedsloven første punkt på dagsordenen.

Er der flertal for forslaget i sin endelige form, så kan den formelt gå videre i systemet, hvor Folketinget efter planen kan vedtage den ved tredjebehandling allerede på torsdag den 30. maj.

Men der er også mulighed for, at retsudvalget kan sparke loven til hjørne, forklarer Enhedslistens Pernille Skipper.

»Det kommer an på flertallet i udvalget. Ofte så har det udsættende virkning, hvis der er partier, der mener, at de ikke er færdige med at behandle loven,« siger hun til Journalisten.

I sidste uge udskød retsudvalget betænkningen til i dag, fordi Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance endnu ikke havde fået svar på alle de spørgsmål, de havde stillet i forbindelse med loven. Herunder hvad offentlighedsloven vil betyde i tilfælde af, at Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet lægges sammen.

 

Notat

Jyllands-Posten har i dag beskrevet, hvorfor Cavling-vinderne Jesper Tynell, Lars Rugaard og Erik Valeur mener, at det er forkert, når en række punkter i udspillet til offentlighedsloven er blevet markedsført som forbedringer af offentlighedens adgang til information.

Det har fået modstanderne af offentlighedsloven til at fare i blækhuset.

»Der bliver stillet en hel række spørgsmål på baggrund af Jyllands-Postens historier i dag om de 26 såkaldte forbedringer, hvor mange af dem egentlig er indholdsløse,« siger Pernille Skipper.

Det er dog ikke sikkert, at der kommer svar på alle spørgsmål inden i morgen, fortæller Dansk Folkepartis Pia Adelsteen, der er en af spørgerne.

»Jeg går ud fra, at vi har fået svar på alle vores spørgsmål, når vi kommer. Jeg har stillet 24 spørgsmål i dag, og jeg ved, at Simon Emil (Ammitzbøll fra Liberal Alliance, red.) også har stillet spørgsmål, så det må vi håbe på, at de når,« siger Pia Adelsteen.

Desuden har modstanderne kaldt udenrigsministeren i samråd i forlængelse af kritik fra den europæiske sikkerhedsorganisation OECD, der mener, at loven er et skridt i den forkerte retning.

»Der mangler vi at få svar på, hvornår det samråd kan afholdes,« siger Pernille Skipper.

Hun mener, at det er afgørende at få afholdt samråd med udenrigsministeren, og at Enhedslisten vil bede om udsættelse i retsudvalget i morgen.

2 Kommentarer

Nadja Larsen
28. MAJ 2013
Nej til den nu
Nej til den nu offentlighedslov!
Jais Hammerlund
28. MAJ 2013
Her er der nogen der har
Her er der nogen der har startet en underskrift indsamling der er lige nu 9000 underskrivere


http://www.avaaz.org/en/petition/Save_Denmarks_Democracy/?fllmRdb&pv=14