Åbenhed

Klokken 13:44 bestilte Simon en dom fra Sverige. 8 minutter senere blev han forbløffet

Nyhedschef på Berlingske Business undrer sig over, at de danske domstole er så gumpetunge sammenlignet med de svenske

Onsdag eftermiddag skete der noget i Simon Bendtsens journalistliv, som ifølge ham normalt ville være helt utænkeligt.

Klokken 13:44 den dag bestilte Simon Bendtsen, der er nyhedschef på Berlingske Business, nemlig den fulde dom over den tidligere Swedbank-direktør Birgitte Bonnesen. Hun var tidligere samme dag blevet frifundet ved byretten i Stockholm i en stor erhvervsskandale.

I Danmark kan det ofte tage flere dage eller uger at få udleveret sådan en dom, fortæller Simon Bendtsen. Men klokken 13:52 onsdag – bare otte minutter efter at han havde sendt sin anmodning afsted – modtog han en mail med den fulde dom fra Stockholms tingsrätt.

”Jeg blev enormt forbløffet over effektiviteten,” fortæller Simon Bendtsen.

”Den slags muligheder har vi slet ikke herhjemme. Her virker det til tider ekstremt besværligt at få udleveret domme og retsbøger – det ville være helt utænkeligt, at man kunne få svar på få minutter.”

Et problem for dækningen på dagen

Simon Bendtsen kalder det ”enormt fedt”, at han fik den svenske dom så hurtigt. Konkret betød det, at Berlingskes dækning på dagen blev meget bedre.

Derfor undrer det ham også, at det til sammenligning skal være så bøvlet og dyrt at få udleveret dokumenter fra de danske domstole. Ud over at det tager tid, koster det nemlig også et gebyr på 150 kroner pr. udskrift.

”For det første er det tit svært overhovedet at få kontakt til relevant retskreds eller domstol. Ofte skal du have en sikker mail for at modtage dokumenterne, og så koster det også penge at få dem udleveret,” forklarer Simon Bendtsen.

Da han forleden skrev et tweet om sin oplevelse med det effektive svenske system, blandede flere journalister sig i tråden og skrev, at åbenheden i Sverige og flere andre lande får Danmark til at fremstå som et uland, når det handler om offentlighed i forvaltningen.

Har vi reelt åbenhed i retsplejen?

Simon Bendtsen understreger, at et stort mediehus som Berlingske godt kan bære at betale for hver enkelt udskrift, og at der sikkert kan være gode argumenter for, at det ikke er gratis.

”Men gebyrerne og sagsbehandlingstiden gør, at du kan sætte spørgsmålstegn ved, om vi reelt har åbenhed i retsplejen, når systemet er så gumpetungt og har så mange benspænd,” siger han og forklarer, at det godt kan kræve 10 eller 20 udskrifter, hvis en journalist for eksempel vil se nærmere på en konkurssag.

”Og så kan det godt være, vi på forhånd lige skal snakke om, om der er en historie her,” fortæller han.

Journalisten har givet Domstolsstyrelsen mulighed for at svare på kritikken fra Simon Bendtsen. Styrelsen henviser til de enkelte retter, da retterne er selvstændige juridiske enheder og selv står for at behandle pressens henvendelser om domme og retsbøger.

1 Kommentar

Henriette Pouline Vangsted Døssing
27. JANUAR 2023
Jeg savner en kommentar fra en/flere byretter. Hvad er årsagen til, at Journalisten ikke taler med retterne? Hvis det var for omfattende at tale med alle 24 byretter, kunne man have valgt et par af de største og en mindre for at få lidt mere perspektiv på historien…