“Klodset at snyde, når det opdages”

Flere medier snyder, når de ansætter praktikanter. Men panikdagen bevares. »Sindssygt,« siger kritiker.Panikdag. Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Skandinavisk Film Kompagni bryder tilsyneladende også reglerne, når de ansætter praktikanter. Som beskrevet i det seneste nummer af Journalisten, så snød TV 2 ved den halvårlige dag for ansættelse af praktikanter - den såkaldte panikdag. Men TV 2 var ikke alene.

Flere medier snyder, når de ansætter praktikanter. Men panikdagen bevares. »Sindssygt,« siger kritiker.

Panikdag. Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Skandinavisk Film Kompagni bryder tilsyneladende også reglerne, når de ansætter praktikanter. Som beskrevet i det seneste nummer af Journalisten, så snød TV 2 ved den halvårlige dag for ansættelse af praktikanter – den såkaldte panikdag. Men TV 2 var ikke alene.

»Jeg kender ikke nogen i denne branche, som ikke bryder reglerne, men det er selvfølgelig utroligt klodset af os, når vi bliver opdaget,« forsvarer Ole Steffensen fra Skandinavisk Film Kompagni sig. Til åbent hus bad filmkompagniet de besøgende sende en ansøgning til dem per mail. »Det er et klokkeklart brud på reglerne,« siger praktikkoordinator på Danmarks Journalisthøjskole (DJH) Pia Færing.

Chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert lægger heller ikke skjul på, at han gennemfører jobsamtaler forud for panikdagen.

»Til åbent hus opfordrer jeg de besøgende til at booke en tid hos min sekretær, hvorefter man kommer til samtale hos praktikvejlederen og mig.« På spørgsmålet om, hvad der tales om til samtalen, bliver han sur og siger: »Hvad tror du, vi taler om? Vi taler selvfølgelig om det, man nu engang taler om til en jobsamtale.«

Det ser han ikke noget galt i:

»Det er der ikke andre end Journalisten, som kan have ondt i røven over. Så længe vi ikke ansætter folk før klokken otte på panikdagen, bryder vi ikke reglerne.«

Om han har ret, afhænger ifølge RUCs praktikvejleder, Hanne Dam, af, hvad der tales om.

»Er der tale om en decideret jobsamtale, er det ulovligt,« siger hun.

Ifølge formanden for praktikudvalget, Christian Kierkegaard, er det et klart brud på princippet om, at alle medier skal have lige muligheder.

I seneste nummer af Journalisten sagde redaktionschef på Børsen Bent Sørensen: »En, vi ville ansætte, sagde direkte, at hun var blevet ringet op og havde fået tilbudt job dagen før.«

Af frygt for at miste sin praktikplads ønsker praktikanten at være anonym. Hun er blevet ansat på Jyllands-Posten.

Chefredaktør på Jyllands-Posten Henrik Thomsen er med til at ansætte praktikanter. Han vil ikke kommentere sagen, men holder dog fast i, at avisen ikke har snydt. Formanden for praktikudvalget tror ikke, at afsløringerne vil medføre store ændringer af systemet.

»Vi vil selvfølgelig tage sagerne op i udvalget, men fordi fire medier har snydt, får det mig ikke til at ryste i bukserne. Jeg vil nærmest sige, at det da så er færre end normalt. For mig er det et succeskriterium, at over 90 procent af ansøgerne finder en praktikplads på mindre end en dag. Hvis der så er enkelte brodne kar i bunken, må vi se på dem, men systemet fungerer overordnet set fint,« siger Christian Kierkegaard.

Han indrømmer dog, at han aldrig har hørt om nogen praktiksteder, som er blevet boykottet på grund af snyd. Selv om både Jyllands-Posten og Skandinavisk Film Kompagni tidligere har fået advarsler, følger det røde kort derfor næppe efter det gule.

Praktikvejleder på Børsen Torben Salomonsen forudser, at næste panikdag bliver kaotisk.

»Hvis ikke systemet laves om, udvikler det sig til det vilde vesten. Det er frustrerende at overholde reglerne og så se de andre pisse på dem. Medfører afsløringerne ingen ændringer, bliver det fuldstændigt sindssygt. Så tvivler jeg på, at særligt mange medier har tænkt sig at følge bogen,« siger han.

De fire sager vil blive diskuteret på næste praktikudvalgsmøde den 27. november 2006.

 

0 Kommentarer