Klimajournalistik

Klimasamarbejde gør journalistik fra Fyens Stiftstidende gratis

”Vores redaktionelle frihed er hegnet godt og grundigt ind i aftalen. Den frihed er udgangspunktet for, at vores journalistik er noget værd,” siger chefredaktør

750.000 kroner årligt fra Odense Klimapartnerskab betyder, at klimajournalistikken fra Fyens Stiftstidende fra på torsdag vil blive styrket og ligge kvit og frit tilgængeligt for avisens brugere.

Odense Klimapartnerskab består af blandt andet Odense Kommune, Fjernvarme Fyn og Syddansk Universitet (SD), der er gået sammen om at understøtte målet om, at Odense bliver klimaneutral senest i 2030.

”Jeg tror på, at vores styrke er at være med til at mobilisere dem, der skal være med til at skabe forandringen,” siger Poul Kjærgaard, ansvarshavende chefredaktør for Fyens Stiftstidende.

”Vi kan være med til at inspirere. Hvis vi gør os umage, kan vi gøre fluffy hensigter, som alle kan være enige om, mere konkrete og omsætte dem til reel handling. Det er i hvert fald vores intention,” siger han.

Fyens Stiftstidende dækker i forvejen klima på mange fronter – eksempelvis med både erhvervsredaktionen, forbrugerredaktionen og Odense-redaktionen.

”Frihed er hegnet godt og grundigt ind”

Fra torsdag kommer en decideret klimaredaktion bestående af tre uddannede journalister og en journalistpraktikant så til verden. Og selv om der er betalt for at gøre journalistikken frit tilgængelig, vil den fortsat være fuldstændigt fri og uafhængig, understreger chefredaktøren.

”Vores redaktionelle frihed er hegnet godt og grundigt ind i aftalen. Den frihed er udgangspunktet for, at vores journalistik er noget værd,” siger han.

Flere af virksomhederne i partnerskabet har interesser i det område, der bliver dækket. Kan det ikke bekymre dig?

”Hvis jeg var bekymret for det, havde jeg ikke indgået den aftale. Vi har nogle opmærksomhedspunkter, vi har brugt lang tid på at diskutere i bund. Det står helt tydeligt, at vores journalistiske frihed og ret og mulighed for at kunne disponere fuldstændigt frit ikke er til salg og heller aldrig kommer det.”

Aftalen har været undervejs i et halvt års tid, og mens forhandlingerne var i gang, udgav Fyens Stiftstidende adskillige kritiske historier om Fjernvarme Fyn, som netop er en af de 11 partnere i Odense Klimapartnerskab.

”Og det er et godt eksempel på, at vores linje er upåvirket af sådan en aftale. Vi laver kritisk og konstruktiv journalistik, også når det handler om nogen fra Odense Klimapartnerskab,” siger Poul Kjærgaard.

Markering af artikler

Artiklerne, der bliver gjort tilgængelige for alle med pengene fra klimapartnerskabet, kommer ifølge chefredaktøren til at være markeret med en tekst.

”For at der er gennemsigtighed i det, kommer vi til at varedeklarere det. Der vil stå, at det er produceret af avisens klimaredaktion og frit tilgængeligt, fordi det er købt fri af klimapartnerskabet, og at der har været redaktionel frihed,” siger han.

Hos Odense Klimpartnerskab er formand Kim Nørgaard Andreasen ”rigtig glad for” opbakningen til Fyens Stiftstidendes klimaredaktion.

”Jeg er sikker på, at det daglige journalistiske fokus på klimaet vil gøre en markant forskel for den viden og det engagement, vi som borgere i Odense har mulighed for at ville kaste ind i kampen for klimaet,” siger Kim Nørgaard Andreasen, der samtidig er økonomidirektør hos Universal Robots, i en pressemeddelelse.

Odense Klimapartnerskab består af:

 • Universal Robots
 • 3C Groups
 • Energi Fyn
 • H. J. Hansen
 • SDU
 • Jysk Fynske Medier
 • Odense Havn
 • Fjernvarme Fyn
 • Odense Renovation
 • VandCenter Syd
 • Odense Kommune

0 Kommentarer