»Klimajournalistik er svært at gøre nærværende«

Førende klimaekspert Jørgen E. Olesen bakker op om Susanne Sayers’ kritik af klimajournalistikken i Danmark

Susanne Sayers, nyhedschef på Børsen, skriver i dag i et blogindlæg på journalisten.dk, at klimajournalistikken alt for ofte involverer klimaskeptikere. Hun uddyber nu, at et lige så stort problem er, at der slet ikke bliver skrevet nok om klimaspørgsmål i de danske medier.

»Skeptikerne får, som jeg også skriver, utroligt meget plads, når de kommer med noget. Men fraværet af klimajournalistikken er et lige så stort problem. Når der endelig bliver skrevet om det, bliver det også nogle gange lidt tilfældigt. Min kritik går også ud til redaktionslederne, som ikke rigtig sætter plads af til stoffet. Det bliver alt for sporadisk,« siger hun til Journalisten.

Jørgen E. Olesen, professor i klimaforandringer ved Aarhus Universitet, er helt enig med Susanne Sayers’ kritik af klimajournalistikken.

»Det største problem med klimaområdet er den manglende mediedækning. Dækningen er vigtig, for klima- og bæredygtighedsspørgsmål er den væsentligste udfordring, vi står over for overhovedet,« siger han.

Jørgen E. Olesen mener, at man med fordel kunne droppe nogle andre emner i mediedækningen.

»Der bliver brugt så meget krudt på navlepilleri i de danske medier. Det kan være, at en enkelt politiker har gjort det ene og det andet, der ikke er relevant. Det er det største problem,« siger han.

Forskeren medgiver dog også, at det er svært at skrive klimajournalistik.

»Det er svært at gøre nærværende, også fordi man jo beskriver nogle ting, der sker i fremtiden. Den måde, man forsøger at gøre det på meget ofte, er, at man trækker nogle konflikter op, der slet ikke er der. Journalisterne prøver at trække en konflikt ud af noget, hvor man måske kun kan finde en enkelt person, der mener noget, mens der står hundrede videnskabsmænd på den anden side, der mener noget andet,« siger Jørgen E. Olesen.

Udfordringen for klimajournalistikken er ifølge Jørgen E. Olesen ganske klar.

»Det handler om at få italesat nogle historier på det her område, som er interessante og medrivende, og som illustrerer, hvad det her kommer til at betyde for os i fremtiden,« siger han.
 

0 Kommentarer