KLF beskylder DR for manglende etisk sans

Det er 21 SØNDAGS program fra den 18. november om asylansøgere, der udfører sort arbejde, der falder KLF, Kirke og Medier, for brystet.

Det er 21 SØNDAGS program fra den 18. november om asylansøgere, der udfører sort arbejde, der falder KLF, Kirke og Medier, for brystet.

Familiekonsulent Lisbeth Krabbe Haugstrup fra KLF synes, at 21 SØNDAG burde udvise større omhu med brugen af skjult kamera. Hun mener, at DRs journalistik tipper og bliver til underholdning på et område, der naturligt tilhører politiet.

»Personerne i programmet bliver udstillet på en måde, så man kan finde frem til dem, hvilket er uheldigt, når det er folk, der er mere eller mindre retsløse i det danske samfund,« siger Lisbeth Krabbe Haugstrup.

Det er ikke, fordi KLF er imod brugen af skjult kamera, men i dette tilfælde mener KLF, at DR er gået over grænsen.

Redaktør på 21 SØNDAG Jacob Kwon Henriksen er enig i, at grænsen for hvornår man kan bruge skjult kamera er svær at finde. Derfor har redaktionen også været igennem grundige overvejelser, før den valgte at bruge skjult kamera.

»En af vores medarbejdere har sagt, at det at bruge skjult kamera er ligesom at trykke på knappen til A-bomben. Det er selvfølgelig en overdrivelse, men vi ser det som sidste udvej, når vi ikke kan åbne en historie på andre måder,« siger Jacob Kwon Henriksen.

Han mener dog, at 21 SØNDAG har holdt sig på den rigtige side af skillelinjen med programmet om asylansøgerne og mener ikke, at man har udsat personer eller gjort det muligt at finde frem til de belastede kilder i programmet.

»Jeg er fuldstændig enig med Lisbeth Krabbe Haugstrup i, at skjult kamera aldrig må blive til underholdningen for effektens skyld, men det mener jeg heller ikke er tilfældet her,« siger Jacob Kwon Henriksen.

På Jacob Kwon Henriksens blog kan man læse mere omkring overvejelser med hensyn til brug af skjult kamera.

1 Kommentar

Michael Jørgensen
22. NOVEMBER 2007
Unødvendig brug af skjult kamera

Tænk engang. Så skulle man opleve at være enig med KLF.

Brugen af skjult kamera i det pågældende program var helt klart overdreven. Det var ikke nødvendigt for historien, at vise billeder (slørede eller ej) af asylansøgerne.

Det var ok, når det blev brugt til at dokumentere og afsløre arbejdsgivere, der kynisk udnytter folk i nød.

Men når det skjulte kamera også blev brugt til at vise dårligt slørede optagelser af asylansøgerne, som uden problemer vil kunne genkendes dels af myndigheder, dels af de kyniske arbejdsgivere, så har 21 Søndag leveret et stykke kildebeskyttelse, der er helt katastrofalt.

For de pågældende er det ikke bare et spørgsmål om, at de kan tage et andet arbejde. Det kan være et spørgsmål om liv eller død, hvis de bliver genkendt og sendt ud af landet.

Jeg håber, at Jacob Kwons skuldre er brede nok til at bære det ansvar... Og jeg forstår slet ikke, at han kan mene, at de befinder sig på den rigtige side af stregen. De er så langt forbi den, at de allerhøjst kan skimte en prik. Øv.