Klemt ud af HB

  Mange beklagelser og masser af beskyldninger om taktik og umoden opførsel i kølvandet på Kristian Melgaards exit fra hovedbestyrelsen. NEDERLAG. »De er jo bindegale!« udbrød Kirstine Baloti - afgående medlem af Journalistforbundets hovedbestyrelse - og omfavnede Kristian Melgaard. »Hold kæft, hvor er det uretfærdigt!« klagede et andet tidligere hovedbestyrelsesmedlem, Kate Bluhme, inden hun storkrammede den slagne.

 

 

Mange beklagelser og masser af beskyldninger om taktik og umoden opførsel i kølvandet på Kristian Melgaards exit fra hovedbestyrelsen.

 

NEDERLAG. »De er jo bindegale!« udbrød Kirstine Baloti – afgående medlem af Journalistforbundets hovedbestyrelse – og omfavnede Kristian Melgaard. »Hold kæft, hvor er det uretfærdigt!« klagede et andet tidligere hovedbestyrelsesmedlem, Kate Bluhme, inden hun storkrammede den slagne.

Og Melgaard selv, ja, han var dybt bevæget oven på sin overraskende exit. Få minutter efter de delegeredes dom bankede han med adrenalin-spændte hænder en cigaret ud af pakken og sagde til Journalisten: »Det er noget af et chok for mig, og selvfølgelig er jeg skuffet. Men det er jo demokrati i sin reneste form. Min verden går heller ikke under, men det er klart, jeg er ked af det.«

Otte kandidater kæmpede om seks pladser i DJs hovedbestyrelse, og det var nærmest så sikkert, som at maj følger april, at Kristian Melgaard ville nappe den ene af pladserne. I år 2000 blev han valgt ind i hovedbestyrelsen og fik straks plads i forretningsudvalget. Ved valget i 2002 blev han absolut topscorer med 198 stemmer, og på dette års delegeretmøde i Nyborg stod den 54-årige nordjyde klar med en stor spand knofedt til at fortsætte sit arbejde med at strømline Journalistforbundets organisation og få økonomien til at hænge sammen.

Så blev stemmerne talt op, og jorden begyndte at skride under Melgaard. Med 121 stemmer blev han suget ned mod bunden. Så tæt var det, at Melgaard reelt manglede sølle otte stemmer i at få genvalg.

»Jeg forstår det faktisk ikke. Jeg har gjort alt det, jeg blev valgt på sidste gang, og jeg er træt af, at jeg nu ikke kan gøre det arbejde færdigt. Men der er to, der bliver glade: Min kone og min bankrådgiver,« siger Kristian Melgaard.

– Hvad er din umiddelbare forklaring på det, der skete?

»Jeg tror, mange har stemt taktisk, og der er nogle, der ikke har stemt på mig, fordi de tog det for givet, at jeg kom ind,« siger han.

Forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård havde i kampens hede denne kommentar til Melgaards fald:

»Det er dybt urimeligt, og jeg er rystet over det. Kristian Melgaard har været et solidt og hårdtarbejdende medlem af hovedbestyrelsen. Han har gjort et fantastisk stykke arbejde med at rette økonomien op. Det her havde han fandeme ikke fortjent, og han bliver svær at undvære.«

Hvor der skyldes

BALLADE. Der er fulgt en del tømmermænd i slipstrømmen på Kristian Melgaards fald fra Journalistforbundets hovedbestyrelse (HB). Midt i ransagelsen over, hvorfor det gik, som det gjorde, stiller beklagelserne sig i kø:

»Jeg har selv stemt på Melgaard, og det er trist, han ikke kom ind,« siger Karin Sloth, formand for Kommunikationsgruppen i DJ og overbevisende vinder af HB-valget med 190 stemmer.

»Det er en kæmpe bet. Meget, meget ærgerligt. Som man kunne se på suppleantvalget, var der nogen, der åbenbart havde forregnet sig. Derfor var jeg også den første til at rejse mig og klappe ad Kristian Melgaard,« siger FreelanceGruppens formand Helle Jørgensen.

Efter beklagelserne kom beskyldningerne. For hvem bar ansvaret for, at Melgaard ikke kom ind?

Finn Arne Hansen, netop afgået hovedbestyrelsesmedlem, var på Journalistforbundets net-debat ikke sen til at udpege de studerende som synderen:

»At dumpe en fantastisk kandidat, fordi han ikke lige spiller med på den melodi, der lige er nummer ét i fredagsbaren, det er ikke bare ubetænksomt, det er så dumt, så dumt,« skriver Finn Arne Hansen, der garnerer sit angreb med at kalde de studerende 'umodne' og 'pubertære' og mener, de bør fratages deres valgret.

Formand Kenni Leth fra Kredsen af Journaliststuderende har svaret igen ved at kalde Finn Arne Hansens indlæg 'fuldstændig grotesk'.

»Det var en stor finke, der røg af panden. Jeg tror, det letter, når hans bitterhed går over,« siger Kenni Leth til Journalisten.

Tilbage står dog et par spørgsmål. Kristian Melgaard fremhæves af sine tilhængere som en, der har arbejdet bredt i HB, selv om han selv er freelancer og tidligere formand for FreelanceGruppen. En af de kommende opgaver for den nye hovedbestyrelse bliver netop arbejdet med at lave aftaler for freelancerne på tværs af specialgrupperne, og at Melgaard i den situation er ude, kalder freelance-formand Helle Jørgensen 'kreperligt'.

– Nogle mener, at FreelanceGruppen har været for dårlig til at markedsføre Melgaard?

»Vi har måske ikke haft øje for at fortælle om hans fortræffeligheder, men det største problem i år var, at vi manglede 20 af vores 54 delegerede. Det er første gang, vi har haft så massivt frafald i FreelanceGruppen, og det blev rigtig dyrt. Hvis vi havde været lidt flere, havde Melgaard stadig siddet i HB,« siger Helle Jørgensen.

Men hvad så med de studerende, som både af Finn Arne Hansen og uofficielt i hjørner og kroge på gangene i Nyborg blev udnævnt til dem, der havde dumpet Melgaard?

De studerende rådede i år over 45 delegerede. De 10 tilhørte JR, de Journaliststuderende på Roskilde Universitet. JRs formand, Birgitta Andersen siger:

»Det er en dum beskyldning, for hele JR har stemt på Melgaard. Vi synes, han har gjort et rigtig godt stykke arbejde i DJs uddannelsesudvalg, og han ville have været god at have med i det arbejde, der nu forestår med at gøre de tre journalistuddannelser bedre. Så vi er meget kede af, at han er ude af HB.

Anderledes skeptiske er de studerende i Århus og Odense.

»Kristian Melgaard var ikke de studerendes mand i HB. Hverken på delegeretmødets talerstol eller cafémødet tirsdag aften, hvor kandidaterne præsenterede sig, havde han for mig at se meget at
byde på. Han sagde nærmest, at han var ligeglad med de studerende. Det synes jeg er en arrogant holdning at have til ti procent af forbundets medlemmer,« siger Vicki Therkildsen, der gik af som formand for KaJO, Kredsen af Journaliststuderende i Odense, et par dage efter delegeretmødet.

Hun siger også, at de 10 delegerede fra KaJO i et vist omfang koordinerede deres stemmer.

Det gjorde KaJ, de studerende på Danmarks Journalisthøjskole, ikke, men de snakkede sammen om, hvem de mente var gået i brechen for uddannelsespolitikken. Kenni Leth, formand for KaJ, siger:

»Der var bred enighed om, at Kristian Melgaard ikke markerede sig godt nok hverken på delegeretmødet eller cafémødet. Vi har ikke foretaget et bevidst fravalg af Melgaard, men et bevidst tilvalg af andre kandidater, som vi mener vil varetage de studerendes interesser.«

Så vidt beklagelser og beskyldninger. Kristian Melgaard har dog også fundet tid til selvransagelse. I et indlæg på Journalistforbundets debat på nettet skriver han:

»Jeg var bestemt ikke klar i mælet omkring SDU (Syddansk Universitet, red.) … Nogle skriver, at jeg ikke ved en skid om uddannelsespolitik. Jo, det gør jeg, men jeg ved mere om efter- og videreuddannelse end om grunduddannelse, og jeg har aldrig lagt skjul på, at mit engagement i Uddannelsesudvalget mere har rettet sig mod efteruddannelse end grunduddannelse. Men det tæller ligesom ikke i denne sammenhæng. Så jeg kan godt forstå, hvis nogle studerende har valgt mig fra alene på grundlag af min optræden på delegeretmødet,« skriver Kristian Melgaard i sit indlæg.

 

Læs også de øvrige artikler om delegeretmøde 2004:

*
DJ sender regning til ledige og gamle
*
En strejke koster
*
Store skiftedag.
*
Færre journalister vil have indflydelse * 15 kroner mere om måneden * Støtte til barselsfond * Død debat om gruppeliv.
*

Jysk talknuser afløser familiefar * Tabutanker sluppet løs * Solidariske journalister * Nye spilleregler * Tove Hygum Jakobsen udnævnt til æresmedlem * Blomster til Bluhme.

 

0 Kommentarer