Kommunernes Landsforening valgte skriftligt at advare alle landets borgmestre om, at Jyllands-Posten var i gang med en artikelserie om udsatte børn. "Det er en DDR-agtig måde at styre information på," lyder det fra JP.
Der blev banket godt på kommunernes jungletrommer midt i december. Kommunernes Landsforening valgte at sende et brev ud til samtlige landets 275 borgmestre for at advare dem om, at Jyllands-Posten var på vej med en artikelserie om vanskeligt stillede børn, og at avisen ville "anlægge en kritisk vinkel på kommunernes indsats".
I brevet beder KLs admini-strerende direktør kommunerne om at kontakte KL, hvis JP viser interesse for kommunens politik på området. "Det vil være en stor støtte i planlægningen af det generelle beredskab," skriver KL.
"For at sige det pænt, synes jeg, det er en forstemmende fremgangsmåde. Jeg troede, man kunne kontakte KL for at få saglig information, uden det betød, at henvendelsen bliver refereret videre til hele landet," siger Mikkel Hertz, som er redaktionschef på Jyllands-Posten, og som var med til at lave historierne om, at kommuner svigter svage børn.
"Det her er en DDR-agtig måde at styre informationer på. Man skulle forvente, at KL var interesseret i en debat på området, og at også de dårlige eksempler bliver bragt frem til offentlighedens kendskab. Det er skuffende," konstaterer Mikkel Hertz.
KLs direktør med ansvar for børn- og ungeområdet, Niels Bertelsen er uforstående over for kritikken:
"Vi vil bare orientere vores medlemmer, så de kan være forberedte på, at Jyllands-Posten er på vej med en artikelserie. Når nogle journalister har siddet og researchet på en sag gennem måneder, så er det ikke hensigtsmæssigt, at vores politikere helt uforberedte får stukket en mikrofon i hovedet," forklarer Niels Bertelsen.
Baggrunden for brevet er, at både politikere og KL skal være klædt på til at svare på spørgsmål.
"Vi har lært af en tilsvarende sag sidste jul, hvor Jyllands-Posten lavede en stor artikelserie på ældreområdet. Og der klandrede vores medlemmer os for ikke at have forberedt dem på det," siger Niels Bertelsen.
Brevet er ikke det eneste skridt, KL tog i december, for at påvirke pressedækningen. Nogle dage efter, at brevet er sendt ud til de 275 borgmestre, kontakter KL i to omgange Berlingske Tidende for at få en journalist til at skrive en historie, der vil tage brodden af de historier, som Jyllands-Posten vil lancere i julen.
Niels Bertelsen bekræfter, at KL henvender sig til Berlingske for at sikre sig "et alsidigt billede af kommunernes indsats". Og han finder det ganske logisk, at det er JPs hovedkonkurrent, man henvender sig til. Den modhistorie, KL gerne så i Berlingske, var, at Danmark har nordisk rekord i anbringelser af børn og unge uden for hjemmet. En historie, der skulle understrege, at kommunerne gør en stor indsats på området.
I samtalen med Berlingske lægger KL ikke skjul på, at kontakten til Berlingske sker på grund af de kommende artikler i Jyllands-Posten.
"Det ville være angribeligt, hvis vi ikke fortalte, at henvendelser skete på grund af de kommende historier i Jyllands-Posten," forklarer Niels Bertelsen.
Berlingske valgte ikke at lave nogen historie.
Et par dage senere kan man høre historien om den nordiske rekord i Radio-avisen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.