Kinesisk miljøjournalist risikerer fængsel for selvudgivne miljøbøger

64-årig journalist i retten for »ulovlige ytringer« og »ulovlig virksomhed« på grund af selvudgivne miljøbøger

64-årig journalist i retten for »ulovlige ytringer« og »ulovlig virksomhed« på grund af selvudgivne miljøbøger

Retssagen mod den 64-årige journalist Liu Futang er startet. Liu Futang er tiltalt for »ulovlige ytringer« og »ulovlig virksomhed«. Den ulovlige virksomhed er, at Liu Futang selv har udgivet en række bøger, han har skrevet om miljøproblemer, forårsaget af virksomheder på den kinesiske ø Hainan. 

Liu har siddet varetægtsfængslet i tre måneder.

Reporters Without Borders fordømmer anklagerne mod journalisten.

»Denne borgerjournalist risikerer at blive uretfærdigt fængslet for at yde offentligheden en tjeneste ved at efterforske og afsløre miljøtrusler,« skriver Reporters Without Borders i en pressemeddelelse om sagen.

»Miljøsager er centrale i forbindelse med enhver diskussion om udvikling i Kina. Lius eneste forbrydelse er at forsøge at fortælle så mange mennesker som muligt, hvad han har fundet gennem sin research. Hans retssag er et forsøg på at afskrække alle borger-journalister og få dem til at udøve selvcensur.«

Liu Futang er syg. Han var indlagt på et hospital i byen Haikou på Hainan-øen, da han den 20. juli blev anholdt og ført væk. Han har ikke haft tilladelse til at få nogen form for besøg i de seneste uger. End ikke fra sin advokat.

Bøgerne, som Liu Futang har udgivet, har han finansieret delvist selv og delvist via donationer. De er registreret med ISBN-nummer i Hong Kong og er i alt udkommet i 18.000 eksemplarer.

0 Kommentarer