search

Kinas civile cyberkrig

Der er noget meget stærkt opmuntrende i at stifte bekendtskab med kinesere, der er flabede, underholdende, stærkt satiriske - og flere af dem temmelig rasende på systemet

Mit første digitale bekendtskab med Fang skete sidste år, da jeg sad i København med min kinesiske tolk og trawlede igennem Kinas sociale medie nummer et. Weibo – det kinesiske svar på Facebook og Twitter. Vi var i gang med en research til en TV-dokumentarserie om digital aktivisme i repressive lande. Der var temmelig stærke udsagn om Fang:  “Lad os kaste mursten efter Fang, så snart  vi kan komme afsted med det.“ “Hvordan tør den SOB (son of a Bitch) vise sig her… “, skriver unge Weibobrugere på deres blog.

Fang havde vovet sig ind på et territorium som tusindvis af unge kinesere synes var helt oprørende at han gjorde. Og måske med god grund. Fang Bingxing  er den mand som mere end nogen anden personificerer det skrappe kinesiske internet censursystem.  Han er ikke bare medlem af det kinesiske kommunistparti og rektor for Beijings Universitet for Post og Telekommunikation, – men han er også chefdesigner af den såkaldte “store firewall” som forhindrer at kineserne har adgang til websider som Youtube, Facebook og en lang række større vestlige medier. Så hvad laver han her – systemets mand og det frie internettets fjende nummer et.  “Et stinkdyr – det laveste alle”, skriver en på Fangs side. Godt 3 timer efter Fang åbnede sin første Weibo-konto havde 3818 Weibo-brugere skrevet så mange syrlige kommentarer og ukvemsord, at han blev nødt til at lukke kontoen igen. Som en bruger kommenterede. “Den store firewall har frataget folk ret til at have fri adgang til internettet, og nu fratager folket din ret til at bruge sociale medier.”

Der er noget meget stærkt opmuntrende i at  stifte bekendtskab med kinesere, der er flabede, underholdende, stærkt satiriske – og flere af dem temmelig rasende på systemet.

Det bryder med  – ihvertfald min egen – forestilling om Kina, som et stærkt kontrolleret samfund, hvor alle retter ind og mener det samme – en stor gul boble med ekstremt få ridser i. Ikke engang under det arabiske forår,  som gav dønninger over det meste af verdenen, kunne man høre om kinesere der samledes i gaderne og krævede – et eller andet – frihed, demokrati,  ytringsfrihed…. Så meget desto mere befriende er det at  stikke hovedet ind i det virtuelle Kina, hvor et digitalt oprør er i fuld gang. Og det er ikke bare lyden af en enkelt stemme som for eksempel Ai Weiweis man kan høre. Der er tale om tusindvis af kinesere som ytrer sig systemkritisk – klart og tydeligt.

I september søger vi igen på Weibo for at se om Fang har oprettet en ny konto. Jo, Fang er tilbage med en ny profil. Men hans blog er ikke helt som alle andres. Som min kinesiske tolk konstaterer: Nu kan man ikke længere kommentere på hans indlæg. Det feature er simpelthen fjernet som en mulighed for Fangs mange followers. Men det har ikke forhindret tusindvis af Weibobrugere i at give deres mening til kende, fordi det stadigvæk er muligt at forwarde hans posts. Så når Fang skriver en ganske uskyldig og venlig besked om at hans gamle mentor og kollega på universitet er død, så forwarder mere end 30.000 Weibobrugere hans indlæg. Og det  er næsten umuligt at finde en kommentar som udtrykker medfølelse for Fangs tab. Morbide kommentarer som  “Wish it was you” ruller ned af Fangs blog i tusindvis og mange af dem medsender et lille digital begravelseslys – på Fangs digitale gravsted.

De unge kineseres utilfredshed med internet-censuren og Fang manifesterer sig også i det “analoge” liv. Da han holdt et foredrag på universitetet i Wuhan kastede nogle af studenterne æg og sko efter universitetsrektoren.  Et foto af en af de studenter som angiveligt ramte Fang, cirkulerer efterfølgende på Weibo med følgende kinesiske digt på hans T-shirt:

"Jeg er ingen helt

I en tid uden helte

Jeg ønsker bare at være en mand"

Tusinder indlæg hylder studenten og kommenterer: “Fang, din mor kalder på dig og siger at du skal komme hjem og samle din sko op.”

Før foredraget har aktionen været diskuteret på Twitter blandt nogle af de studenter som er i stand til hoppe over den “store firewall”. Og da Fang Binxing spørger ordstyreren hvorfor universitetet så ikke har grebet ind, konstaterer arrangements vært:  – Vi kan desværre ikke få adgang til den webside på grund af den store firewall.

Inden vi lukker vores research af Weibo i marts besøger vi Fang Binxings weibokonto en sidste gang. Han har nu fjernet muligheden for, at hans followers kan videresende hans opslag, og dermed har han demonteret sin egen chance for at få spredt sit budskab. Systemets mand og opfinderen af den store firewall er endt bag sin egen digitale mur.

 

Jakob Gottschau har tilrettelagt en dokumentarserie om sociale medier i repressive lande. Serien vises på DR2 fra mandag den 13 maj.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen