Kina strammer grebet om pressen

Kinas uventede åbenhed over for pressen efter det store jordskælv i landet 12. maj ser ud til at blive en kort fornøjelse.

Kinas uventede åbenhed over for pressen efter det store jordskælv i landet 12. maj ser ud til at blive en kort fornøjelse.


Efter at have fået ros fra flere sider for at give pressen uhørt stor frihed efter skælvet, strammer det kinesiske kommunistparti nu igen grebet, skriver Politiken.dk.

»Først magtede de ikke at kontrollere det hele, men nu har de fået styr på det,« siger Ran Yunfei, der er redaktør for et blad i Sichuan-provinsen, hvor jordskælvet ramte og dræbte næsten 70.000 mennesker.

Historien i Politiken er skrevet af Ritzau og bygger på en artikel fra Reuters: China tightens noose on earthquake coverage, hvoraf det fremgår, at der i de seneste uger er blevet opsat checkpoints på hovedvejene mod byerne Dujiangyan and Juyuan, hvor skolebygninger kollapsede under skælvet og dræbte hundredvis af børn.

Forældre har efterfølgende klaget til både kinesiske og udenlandske journalister over, at skolerne var for dårligt byggede, hvilket førte til begrænsninger af pressefriheden. Eller som Reuters skriver:

But as parents from several schools began to lodge protests with the local government, police and paramilitary forces were by mid-week blocking access to the Xinjian school, and preventing journalists from taking photos and television footage.

Siden har de kinesiske myndigheder udstukket retningslinjer for, hvordan der bør rapporteres fra de ramte områder. Endvidere er de kinesiske journalister blevet bedt om at fokusere på helteskikkelser. Især hvis de er fra regeringen eller kommunistpartiet.

0 Kommentarer