Kina nægter journalist rejse til prisuddeling

Årets frihedspris fra den internationale avisorganisation WAN skulle om få dage være uddelt til den kinesiske journalist Li Changqing. Men myndighederne nægtede ham udrejse.

Årets frihedspris fra den internationale avisorganisation WAN skulle om få dage være uddelt til den kinesiske journalist Li Changqing. Men myndighederne nægtede ham udrejse.

Og senest blev konen og datteren også stoppet.

Li Changqing blev ellers løsladt i februar i år, da det var blevet offentliggjort, at han var udset til at modtage Golden Pen of Freedom 2008 fra den internationale avisorganisation World Association of Newspapers (WAN).

Avisorganisationen havde presset hårdt på for at få frigivet Li Changquing, der afsonede en tre år lang dom for at have "fabrikeret og spredt falske oplysninger" om udbruddet af den dødelige denguefeber i Kina – inden myndighederne ønskede det offentliggjort.

Men siden fik han besked om, at han ikke ville få lov til at rejse til Göteborg, hvor WAN mødes fra den 1. til den 4. juni for blandt andet at uddele årets Golden Pen of Freedom.Og nu har de kinesiske myndigheder tilmed nægtet både kone og datter (Bao Dinling og Li Sidi) udrejse. De to skulle ellers have modtaget prisen på vegne af Changquing, men blev standset i lufthavnen i Beijing og frataget deres pas, skriver blandt andre Editor & Publisher og WAN.

WAN er stærkt oprørt over, at de kinesiske myndigheder fortsat forfølger journalister og mediefolk, og har krævet, at familien til Changquing straks får deres pas tilbage og mulighed for at rejse til Sverige for at modtage prisen.

Eller som chefen for WAN, Timothy Balding, siger:

»This is a scandalous new abuse of power by the Chinese authorities.«

0 Kommentarer