Kina lukker journalister ude af Tibet

Urolighederne fortsætter i Tibet, hvor de kinesiske styrker slår ned på udenlandske journalister. »Journalisterne udfører bare deres arbejde,« skriver Foreign Correspondents Club.

Urolighederne fortsætter i Tibet, hvor de kinesiske styrker slår ned på udenlandske journalister. »Journalisterne udfører bare deres arbejde,« skriver Foreign Correspondents Club.Kina forhindrer aktivt udenlandske journalister i at udføre deres arbejde i Tibet og de tibetanske områder i Sichuan, Qinghai og Gansu.

Det skriver journalist Kim Rathcke Jensen på sin blog.

Han forklarer baggrunden for journalisternes interesse for de ovenstående områder således: 

"Tibetanske grupper udenfor Kina siger, at de kinesiske styrker bruger hårde metoder. Blandt andet siger gruppen Free Tibet, at en blev dræbt og 31 såret, da politiet åbnede ild mod hundreder af demonstranter den 20. januar. Nogle få dage senere blev en 20-årig mand skudt og dræbt ved en stor demonstration. Og i igen i Sichuan skulle myndighederne have slået en munk med stave, som der var søm i, mens han stod i flammer og havde sat ild til sig selv."

Myndighederne har slået en ring om de tibetanske områder, hvor udenlandske journalister bliver afvist af sikkerhedsstyrker – ifølge Kim Rathcke Jensen ofte med dårlige undskyldninger om, at det er "på grund af dårligt vejr" eller "dårlige veje."

Foreign Correspondents Club betragter Kinas opførsel en klar overtrædelse af de retningslinjer, der tillader udenlandske journalister at rejse frit, og lave interviews med hvem de ønsker.

De skriver videre:
»Journalisterne vil bare passe deres arbejde og afdække sandheden. Vi beder den kinesiske regering anerkende, at vi kun har professionel interesse i at rejse i de føromtalte områder.«

Følg Kim Rathcke Jensen på Twitter her.

0 Kommentarer