
Kim Ahm er fotograf og stifter af gruppen "Bevar Irma". Foto: Kim Ahm
Min yndlingsaversion i medierne er…
Den fejlede dækning af Coops beslutning om at lukke Irma.
Medierne har en stor og vigtig funktion, nemlig at være den vågne hund, som altid holder et vågent og kritisk øje på klem, vækker samfundet, når vigtige ting sker, og forholder sig kritisk og analytisk.
Den 31. januar meldte Coop i Danmark ud, at man overaskende ville lukke Irma-kæden, som altid har været et fyrtårn for både alle konkurerrende supermarkedskæder, men, vigtigst af alt, også for kvalitet, udvikling af danskernes madvaner og unikke indkøboplevelser.
Dette stædigt opbygget gennem 137 års konstant udvikling, hvor Irma altid har været modig og for eksempel introduceret økologi, fjernet æg fra burhøns og introduceret veganske madvarer, mens kunderne altid er blevet vejledt af et kompetent personale. Listen er uendelig og tages i dag som en selvfølge af de fleste.
Det lykkedes i første omgang Coop at bilde medierne ind, at Irma var en underskudsforretning, og man derfor ville lukke den. Vagthunden sov og spiste sovepillerne, Coop lagde i skålen. Kun enkelte vågnede og reagerede, men medierne generelt fejlede totalt, og den kæmpe medlemsejede virksomhed kunne sende den ene pressemeddelelse ud efter den anden med mildt sagt tvivlsomt indhold. Det hele blev bragt.
Det irriterer mig så meget, fordi…
Coops udmeldinger ukritisk blev videregivet i medie efter medie.
I et demokratisk samfund har medierne en ekstremt vigtig rolle, men også muligheder …!
Når nogen gør opmærksom på, at her er noget helt galt, så skal der undersøges, analyseres og spørges kritisk. Kun på den måde har medierne en berettigelse.
Vi var en gruppe kunder, der øjeblikkeligt oprettede en Facebook-gruppe, “Bevar Irma”, som hurtigt voksede til næsten 25.000 medlemmer. Modsat medierne forholdt medlemmerne sig kritisk til Coops utallige og enslydende pressemeddelelser, som skulle understøtte deres valg – men medierne sov desværre videre.
Journalistens sommerstafet
Kim Ahm har modtaget dagens stafet fra journalist, konsulent og foredragsholderog Signe Wenneberg. Hun har peget på Kim Ahm med begrundelsen:
“Han har gjort sig bemærket med Bevar Irma-gruppen.”
Det lykkedes gruppen selv at blotlægge usandhederne, og pludselig væltede skeletterne ud af skabene i Coops hovedsæde i Albertslund. Den kæmpestore koncern havde gennem mange års sammenspist og dårlig ledelse formået at køre virksomheden direkte mod konkurs med milliardtab til følge. Irma var langtfra årsagen, men blev slagtet, for at Coop kunne bruge kædens butikkers gode placeringer til at åbne nye Coop Discount 365-butikker. Det er endnu en kæde under Coop, som tilfører virksomheden kæmpetab hver eneste dag, men som formodentlig er pantsat til bankerne med salg for øje. Men medier sover og tør ikke bore.
Efter massiv kritik fra bl.a “Bevar Irma”-gruppen valgte Coop’s bestyrelsesformand, Lasse Bolander, at meddele, at han efter 10 års dårlig ledelse ikke genopstillede.
Gruppen kunne bevise, at Irma havde en stor berettigelse og nok er det stærkeste brand, Coop overhovedet har. Men det lykkedes Coop at smadre den ene velfungerende butik efter den anden. Coop var mere og mere i panik. Intet fungerede, og sandheden om, hvad der egentlig foregik, blev langsomt blotlagt.
Medierne reagerede slet ikke på den info, de fik, og lod 1,9 milioner Coop-medlemmer i stikken.
Det man kunne gøre for at ændre det er…
Vagthunden skal vækkes og genoplive den kritiske holdning til, hvad store virksomheders omkostningstunge spinmagere sender ud.
Medierne skal turde bore, når grupper i samfundet gør opmærksom på noget, der er helt galt. Coops fejlagtige slagtning af Irma bliver ikke sidste gang, en stor virksomhed benytter sig af dyre, nøje udtænkte og veltilrettelagte pressemeddelelser – spiselige for den dovne og ukritiske journalist.
Sociale medier som Facebook og Instagram er hurtige platforme, hvor grupper hurtigt samles og ofte i alle samfundets lag. Det var også det, vi så, i “Bevar Irma”. Da medierne totalt fejlede, blev der dannet en “kernegruppe” bestående af vidt forskellige, men dygtige mennesker. De måtte gøre det arbejde, medierne burde have udført. Når de fodrer journalister med info, skal de tages alvorligt. De er ulønnede, dedikerede og dygtige – det mindste, man kan gøre, er at lytte.
Hvad giver dig håb for mediebranchen
Mediebranchen har kun en berettigelse i fremtiden, hvis den lærer at lytte og holde sig vågen. Den skal være kritisk og opmærksom over for specielt store virksomheders spin, og evner de det bedre, end vi har oplevet dem i Irma-sagen, giver det håb. Personligt er jeg blevet meget mere kritisk over for mediernes evne til analytisk journalistik, desværre. Men vi kan alle lære. Det giver håb.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.