Kilder stiller betingelser for tv-optræden

En svensk undersøgelse viser, at pressecheferne ofte stiller betingelser, når ministre skal i tv-studiet. Tendensen ses også herhjemme, siger redaktionschef på DR Nyheder.

En svensk undersøgelse viser, at pressecheferne ofte stiller betingelser, når ministre skal i tv-studiet. Tendensen ses også herhjemme, siger redaktionschef på DR Nyheder.

Der skal mere end almindeligt gode overtalelsesevner til at få en svensk minister til at gå i studiet og møde en borger, der er personlig ramt af et politisk tiltag. Det er en af konklusionerne fra en spørgeundersøgelse lavet af den svenske forening for undersøgende journalistik FGJ.

I undersøgelsen spørges en række journalister fra de tre store tv-kanaler om pressechefernes indflydelse, og mange fortæller, hvordan pressecheferne på deres chefers vegne stiller krav og betingelser om hvem, ministrene vil møde i debatter, og hvad vinklen må være.

Ledende redaktionschef på DR Nyheder Ralf Andersson nikker genkendende til situationen, som han også oplever i stigende grad herhjemme.

»Der er en tendens til, at kilderne bliver mere og mere optagede af, hvordan og under hvilke omstændigheder interviewene skal foregå. Det gælder både ministerierne, erhvervslivet og de politiske organisationer. I en række tilfælde bliver der stille krav til, hvad der skal spørges om, om det er live eller båndet, og til hvem, der ellers deltager i en eventuel debat,« fortæller Ralf Andersson.

I Sverige fortæller journalisterne, at de som udgangspunkt prøver at stå imod, men undertiden føler sig nødsaget til at gå med på præmisserne. Ofte kommer det i sig selv til at vægte højere, at man får den centrale person i studiet.

Det mener ikke Ralf Andersson ikke, man har været ude i på DR Nyheder, selvom der til tider kan udspille sig en mindre nervekrig.

»Vi oplever nogle gange, at kilden venter til sidste øjeblik med at acceptere at stille op, og på den måde lægger pres på for at få sine betingelser igennem. Men vores udgangspunkt er, at vi ikke går ind på særlige betingelser eller krav. Og nogle gange har vi måttet droppe kilderne, fordi vi ikke kunne gå ind på deres krav,« fortæller han.

Andersson fortæller, at der for eksempel godt kan være krav om ikke at ville møde bestemte personer i en debat, eller hvilke emner, man skal ind på.

I den svenske undersøgelse bliver der også sat navne på nogle af de ministre, der er særligt restriktive omkring deres optræden i tv. Det drejer sig om statsminister Fredrik Reinfeldt, erhvervsminister Maud Olofsson, socialforsikringsminister Christina Husmark Pehrsson.

Læs mere om FGJ's undersøgelse her.

1 Kommentar

Kristian Risager Larsen
18. FEBRUAR 2010
En historie i sig selv
Hvis en minister eller en anden person nægter at optræde i TV, fx ifm en dårlig sag, så er det jo en historie i sig selv at de stiller betingelser (I hvert fald første gang det sker).