To gange på to måneder erkender dagbladet Børsen, at deres bærende forsidehistorie mangler dækning.
Først var det formanden for Det Konservative Folkepartis erhvervsklub, der alligevel ikke var ”rystet” over sin egen partiformands ageren i sagen om daværende fødevareminister Eva Kjer Hansens afgang.
Og i dag retter Børsen igen en opsigtsvækkende forsiderubrik.
”Regeringen: Skattelettelser til erhvervslivet var en fejl” lyder overskriften på forsiden af Børsen i dag baseret på en kronik fra og et interview med skatteminister Karsten Lauritzen (V).
Men Karsten Lauritzen har krævet et dementi, fordi han i interviewet med Børsen specifikt siger følgende: ”Jeg fortryder ingen skattelettelser. Jeg glæder mig over dem”.
»Børsens udlægning af mine ord er groft manipulerende og lodret forkert. Jeg har ikke oplevet noget lignende i mine otte år som folketingsmedlem,« siger skatteminister Karsten Lauritzen til Journalisten.
»Det er i særlig grad manipulerende, fordi jeg på forhånd havde en samtale med avisen om historien. Jeg hører ad omveje, at avisen vil hive en sætning ud af min kronik og vinkle fejlagtigt på den. Jeg kontakter Børsen, før de trykker historien, og siger i klare vendinger, at der ikke er dækning for en historie om, at regeringen fortryder sine skattelettelser. Hvordan de stadig kan lave den historie, er mig noget af en gåde. Det er ødelæggende for den politiske debat, hvis det her skal være niveauet for, hvordan man tolker en politikers udsagn,« siger Karsten Lauritzen.
Børsen: Det var en overfortolkning
Børsen har nu erkendt, at der ikke var dækning for rubrikken, og har valgt at rette den. Børsens chefredaktør, Anders Krab-Johansen, henviser til avisens nyhedschef.
Det er anden gang på to måneder, at jeres kilder kræver dementi af en af jeres forsider, fordi de mener, at deres udtalelser er blevet strammet til ukendelighed. Giver det anledning til nogle refleksioner hos jer?
»Ukendelighed synes jeg er et barskt ord. Vi forsøger altid at være så korrekte som overhovedet muligt. Men vi vil også gerne sikre os, at vi har en god historie. Når det er sagt, så er det klart, at vi er kede af, at vi igen er nødt til at rette et enkelt ord på forsiden,« siger nyhedschef Jørgen Andresen.
Giver I den måske lige vel rigeligt gas på jeres forsider for tiden?
»Vi har i hvert fald i dette tilfælde givet den for meget gas. Vi skulle ikke have skrevet, at skattelettelserne var en fejl,« siger Jørgen Andresen.
Dagens overskrift i Børsen tager afsæt i en passage fra Karsten Lauritzens kronik, der lyder:
”Jeg tror, vi må erkende, at hvis de økonomiske udfordringer havde været lige så lysende klare i efteråret, var flere af de penge, som gik til erhvervslivets lettelser, nok gået til øget velfærd eller til flygtningeregningen. Den politiske virkelighed er, at der skal findes finansiering. Og der skal findes 90 mandater,” skriver Karsten Lauritzen i kronikken.
Men skatteministeren fastslår, at det ikke skal forstås, som om at han eller regeringen fortryder eller ærgrer sig over skattelettelser. Det er ifølge ham blot en konstatering af, at regeringen i den nuværende situation næppe ville være kommet igennem Folketinget med et forslag om erhvervsskattelettelser.
Børsens nyhedschef, Jørgen Andresen, siger:
»Vi erkender, at vi måske har strammet rubrikken lidt ved at kalde skattelettelserne for en fejl. Det er ikke rigtigt. Men vi holder fast i, at Venstre aflyser skattelettelser til erhvervslivet,« siger han.
»Vi bruger ikke længere begrebet at præcisere på Børsen. Enten er oplysningerne rigtige eller forkerte. Her var det en overfortolkning, som skatteministeren ikke mener er rigtig, og så har vi ikke noget valg. Vi retter ind på rubrikken, men historien holder vi fast i,« siger Jørgen Andresen.
Hvorfor valgte I at køre på med jeres vinkel, da skatteministeren afviste, at der var dækning for den?
»I går mente vi, at der var dækning for vores rubrik i hans citat fra kronikken. Han var ikke enig i vores fortolkning. Nu må vi bare konstatere, at vi ikke i tilstrækkelig grad kan løfte bevisbyrden. Derfor må vi erkende, at der ikke var tilstrækkelig dækning for den rubrik,« siger Jørgen Andresen.
Børsens chefredaktør beskyldt for politisk agenda
Det er kun to måneder siden, at Børsen sidst måtte rette en opsigtsvækkende forside.
”Konservativ pengemand er rystet over Pape” lød overskriften på Børsen den 25. februar.
Den historie handlede om den Konservative partiformand Søren Papes ageren i den politiske magtkamp med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om fødevareminister Eva Kjer Hansens afgang efter sagen om fejlagtige oplysninger til Folketinget om regeringens landbrugspakke.
Dengang var det formanden for Det Konservative Folkepartis Erhvervsudvalg, Arne Bang Mikkelsen, som tog skarp afstand fra Børsens udlægning af hans ord.
”Børsens forside i dag er udtryk for en grov fordrejning af mine udtalelser. Jeg har på intet tidspunkt sagt eller indikeret i det interview, jeg har givet til avisen, at jeg er rystet over Søren Pape eller folketingsgruppen i denne sag. Jeg har tværtimod præciseret over for journalisten, at jeg bakker 100 procent op bag formanden og folketingsgruppen. Sagen om miljø- og fødevareministeren er en uheldig sag – det tror jeg, vi alle synes – men den skyldes på ingen måde Søren Papes eller Det Konservative Folkepartis handlinger,” sagde Arne Bang Mikkelsen dengang i en pressemeddelelse sendt ud af partiet.
Herefter erkendte Børsen, at der ikke var dækning for brugen af ordet ”rystet”, og avisen rettede rubrikken.
Arne Bang Mikkelsen og Det Konservative Folkeparti rettede dengang skytset direkte imod chefredaktør Anders Krab-Johansen.
”Jeg kan ikke opfatte forsiden på Børsen i dag som andet end udtryk for, at avisen er begyndt at sammenblande sin redaktionelle linje med chefredaktørens personlige politiske sympatier,” sagde Arne Bang Mikkelsen i pressemeddelelsen.
Børsen: Vores journalistik er politisk uafhængig
Den udlægning bliver skarpt afvist af Børsens nyhedschef.
»Det kunne ikke være mere forkert. Vi bedriver fuldstændig politisk uafhængig journalistik på dagbladet Børsen, som ikke lader sig influere af chefredaktørens eventuelle politiske meninger. Det har han opinionssiderne til at gøre. Der er en meget klar skillelinje på Børsen,« siger Jørgen Andresen.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Lidt spændende med de der omveje, som skatteministeren hørte om vinklingen af historien fra.
For ca ti år siden var jeg i praktik på en erhvervsredaktion. Dengang var holdningen blandt de garvede erhvervsjournalister, at man altid skulle være varsom med Børsens historier, da man havde indtryk af, at de ofte blev vinklet skarpere end virkeligheden kunne holde til. Jeg har ikke siden befundet mig på en erhvervsredaktion, så om holdningen er ændret siden eller er anderledes andre steder, ved jeg ikke, men billedet af Børsen som tabloid er nok noget, der ikke overrasker internt i branchen.