Kildekritik på TV2 Basta

TROVÆRDIGHED. "Uansvarlig", sagde medielæge Jerk W. Langer i TV2 Basta den 17. januar, der handlede om apotekernes mangelfulde rådgivning om naturlægemidler før en planlagt operation.

TROVÆRDIGHED. "Uansvarlig", sagde medielæge Jerk W. Langer i TV2 Basta den 17. januar, der handlede om apotekernes mangelfulde rådgivning om naturlægemidler før en planlagt operation.

Hvad gør du så som kunde, hvis du vil have en mere ansvarlig rådgivning end det, der blev vist på skærmen? Du kan for eksempel følge Bastas link til "læs mere om kosttilskud". Et enkelt klik, og du ryger direkte ind på Jerk W. Langers egen hjemmeside, der meget belejligt er opdateret netop den 17. januar med følgende tekst i toppen: "Kosttilskud, Naturlægemidler og Operation – stop en uge før du skal opereres".

Lidt længere nede kan du finde den nye feature "Spørg om kosttilskud". Her kan du for et beskedent beløb på 275 kroner (indbetalt på lægens bankkonto) få hjælp til at finde de helt rigtige kosttilskud "med garanti for objektiv rådgivning". Jeg tvivler dog på graden af objektivitet, når lægen med den ene hånd kritiserer apoteker, materialister og helsekostbutikker for uansvarlig rådgivning – og med den anden hånd sælger samme ydelse selv for et kontant beløb.

Mit spørgsmål lyder: Er Jerk W. Langer en troværdig og uvildig ekspertkilde, når han har økonomisk interesse i, at danskerne søger råd andre steder end på netop apoteket? Er det troværdigt, når TV2 baserer en udsendelse på en ekspert og efterfølgende reklamerer for en hjemmeside, hvor samme ekspert sælger både rådgivning og bøger om samme emne? Efter min mening er redaktion og ekspert i denne sag alt for tæt på hinanden.

Helt personligt undrer det mig, at TV2 vælger at benytte en lægelig ekspert, der før en online-konsultation gør sine patienter opmærksomme på, at "ingen kan sagsøges eller gøres ansvarlig for svaret". /

Niels Kristensen, formand for Danmarks Apotekerforening

1 Kommentar

Jens Langergaard
17. FEBRUAR 2008
Basta-bum

Godt brølt Niels. Det er jo grønspættebogen side 1, som Basta ikke har styr på, når de bruger en ekspertkilde der selv er part og endda har udsigt til økonomisk gevinst med sit udsagn . Det er fint med forbrugerprogrammer, hvor også konkrete sager ses efter i sømmene. Men dokumentation, kilder og fairness skal altså være i orden, og her halter det ind i mellem - hvad jeres oplevelse også viser.

vh jens langergaard