Kildebrug i fokus

Er det en dans, et forhandlingsspil eller en symbiose? 1500 journalister over hele landet vil i de næste uger modtage et spørgeskema med blandt andet det spørgsmål. Dermed er startskuddet lydt for det første forskningsprojekt i Danmark om journalisters brug af kilder.

"Det er et hidtil ubelyst emne i Danmark, og der findes så mange dystre myter om journalisters forhold til deres kilder. De myter vil jeg forsøge at be- eller afkræfte med det her projekt," siger cand.mag. Nete Nørgaard Kristensen, der er ansat i et ph.d.-stipendiat på Institut for Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet. Det er Nete Nørgaard Kristensens fornemmelse, at der de senere år er sket en vækst i PR-branchen. Spørgsmålet er i hvor høj grad, det spiller en rolle i journalisters daglige arbejde.

"Det er jo en norm, at journalister skal være frie og uafhængige, og det er de ikke, hvis et tæt forhold til visse kilder resulterer i, at andre kilder ikke bliver hørt," siger Nete Nørgaard Kristensen og fortsætter:

"Men det vil spørgeskemaerne forhåbentligt belyse. Derfor er det også vigtigt, at så mange som muligt svarer."

Forskningsprojektet forventes afsluttet i 2003.

De journalister, der modtager spørgeskemaet, er tilfældigt udvalgt fra bogen "Danske Journalister 2000". Alle besvarelser er anonyme.

0 Kommentarer