Kilde er også i byline: »Det ser da noller ud«

Journalist Peder Toft på Viborg Stifts Folkeblad er citeret i en artikel, som har hans egen byline i toppen. »Jeg kan da godt se, at det ser lidt noller ud, at min byline er på en artikel, jeg selv er citeret i.« Han mener, det er kunstnerisk - men ikke journalistisk - uheldigt

I onsdagens udgave af Viborg Stifts Folkeblad kunne man finde en artikel om en intimkoncert med Carpark North på spillestedet Paletten. Det var Radio Viborg, der arrangerede, og journalist på radioen og på folkebladet Peder Toft var konferencier.

I artiklen "En intim og nærværende mandag aften" er Peder Toft citeret for at sige, at det gik "fantastisk", og at koncerten var "helt unik". Artiklens byline: Af Peder Toft.

Peder Toft forklarer:

»Det er en artikel, der er sammensat af mig og mine kolleger på avisen. Jeg leverede noget indhold, og så var der nogen, der skrev den færdig og satte min byline på.«

Så du har ikke interviewet dig selv?
»Nej, det kræver vel, at man er skizofren. Men jeg kan da godt se, at det ser lidt noller ud, at min byline er på en artikel, jeg selv er citeret i.«

Ser det ikke uheldigt ud for læserne, at du tilsyneladende har interviewet dig selv?
»Skønhedsudtrykket er uheldigt. Jeg kan godt forstå, folk synes, det ser uheldigt ud. Men det er ikke et stort problem. Jeg har svært ved at se, at der kan være en konflikt, fordi jeg medvirker som kilde i en historie om noget, vi selv har arrangeret. Alle skriver om det, de selv er med til at arrangere, det går jeg også ud fra, at Journalisten ville gøre.«

Men så ville man vel få andre til at skrive artiklen?
»Det ville man da muligvis.«

Det ser skørt ud
Har du fået nogen læserhenvendelser?

»Nej, det har jeg ikke. Og at du nu kan fortælle mig, at det ligger på Twitter, er da vældig sjovt, men jeg har svært ved at se, at der er den store konflikt. Det er en reportageomtale af en begivenhed, der er foregået, og som vi har været med til at arrangere.«

»Jeg medgiver, at det ser uheldigt ud fra et kunstnerisk synspunkt, men ikke ud fra et journalistisk synspunkt. Det er ikke en historie, der lægger op til kritiske spørgsmål. Ud fra det kunstneriske udtryk ser det dumt ud, at min byline er på en artikel, jeg selv medvirker i, men der var nogen, der syntes, at det ikke ville være fair at sætte andre bylines på artiklen, fordi de ikke havde været til stede til koncerten.«

»På de lokale mediehuse, hvor man har flere medieplatforme, er det et spørgsmål om, hvordan man bruger ressourcerne bedst muligt. Og det er ikke anderledes end, at TV 2 interviewer sin egen politiske redaktør. Jeg leverer noget indhold til baggrund, og så er det da noller, at der ikke var en, der tænkte, at det ville se skørt ud med den samme byline. Faktum er, at jeg har leveret en del af indholdet, og det skulle ikke have været toppet af med min egen byline.«

1 Kommentar

Henrik Nørskov
5. SEPTEMBER 2014
Fedt at journalister kan
Fedt at journalister kan interviewe sig selv i de artikler, som de selv skriver. Viborg Stifts Folkeblad er her first mover, og uden tvivl vil vi snart se samme tendens også i de store københavnske mediehuse.
For hvorfor skulle en journalist da ulejlige sig med at indhente udtalelser fra andre end sig selv?