To svenske freelancejournalister blev i weekenden fanget og bortført, mens de var på vej ud af Syrien. Det er endnu uvist, hvem der står bag bortførelsen, men journalist Michael S. Lund fra DR Udland, der selv har en del erfaring med at rejse ind i Syrien, fortæller, at der lige nu er flere forskellige grupper, man som journalist ikke ønsker at komme i nærkontakt med.
»Du har ekstremistiske al Qaeda-grupper, der af idelogiske årsager ikke vil have vestlige i området, men så har du også et stigende antal kriminelle bander, der simpelthen udnytter lovløsheden til at kidnappe folk og udlevere dem mod løsepenge. Og endelig kan det også være den syriske hær, der har taget dem,« siger Michael S. Lund.
Fordelen ved de kriminelle bander er, at de hurtigt vil tage kontakt for at få en forhandling om løsepenge i gang. Det kan man til gengæld ikke regne med, hvis det er Al-Qaeda, der står bag.
»Med de ekstremistiske grupper har vi set flere eksempler på, at de bare beholder dem. De giver ikke livstegn. En amerikansk freelance-fotograf sad simpelthen i en kælder i 7 måneder og endte så selv med at flygte,« fortæller Lund med henvisning til fotografen Matthew Schrier, der blev fanget i december 2012, men lykkedes med at flygte i slutningen af august.
Hjælpere kan være stikkere
De to svenskere er journalisten Magnus Falkehed og fotografen Niclas Hammarström – sidstnævnte blev netop for to uger siden kåret som ’årets journalist’ for en stor reportage fra borgerkrigen i Syrien. De to blev angiveligt taget til fange tæt ved den libanesiske grænse, efter at have forladt byen Maaloula for at rejse ud af landet.
Michael S. Lund har selv krydset grænsen mellem Libanon og Syrien tidligere i år, og han bekræfter, at det er et yderst farligt område at rejse i.
»Da vi selv var kommet over grænsen, fandt vi ud af, at der var et andet hold journalister, der var blevet kidnappet kort tid før. Det var en kriminel gruppe, der havde gjort det for at få løsepenge. Syrien er i øjeblikket det farligste sted at arbejde, og kidnapningsfaren er blevet markant. Det er desværre en risiko, man må kalkulere med.«
Journalister smugles over grænsen
Hvis man ikke har visum, hvilket er ekstremt svært at få, foregår rejsen ind i Syrien via natlige køreture med lokale, der har specialiseret sig i at smugle mennesker over grænsen. Men alene det at skaffe sig kørelejlighed er en risiko at løbe.
»Det er alfa og omega, at du kan stole på folk, når du lægger dit liv i deres hænder. Der er flere eksempler på bortførte journalister, der bagefter fortæller, at det er dem, der stod for transporten, der har solgt dem. De har stolet på de forkerte, og så er de blevet kørt et forkert sted hen.«
Advaret imod rejse
Falkehed og Hammarström er begge freelancere. Ifølge det svenske dagblad Expressen havde de haft kontakt med billedbureauet Kontinent, nyhedsmagasinet Fokus og fagbladet Läkartidningen om at lave reportager fra Syrien, dog uden at der var indgået endelige aftaler. Läkartidningens chefredaktør, Jonas Hultkvist, advarede dem sågar mod at rejse ind i Syrien på grund af risikoen.
»Jeg sagde: Tag ikke derhen,« fortæller han Expressen.
De to journalister havde en aftale om at melde tilbage hver anden dag til Kontinent, og det var Kontinents ejer, der slog alarm til det svenske udenrigsministerium, da han ikke hørte fra dem søndag.
Dyre rejseforsikringer nødvendige
Michael S. Lund fortæller, at freelancere af og til slår sig sammen i grupper og melder fra til hinanden under den slags opgaver. Men personligt vil han fraråde at rejse ind i et så farligt område uden at have et medie og et sikkerheds-setup i ryggen.
»Det kræver stor planlægning, hvor du tænker sikkerheden igennem. I DR har vi en omfattende sikkerhedsproces, hvor vores redaktør for eksempel altid ved, hvor vi er, og vi har været på sikkerhedskursus. Så hvis du ikke har et sikkerheds-setup og en rejseforsikring – og de er dyre – vil jeg fraråde, at man tager derind,« siger Michael S. Lund.
Tirsdag middag arbejdede den svenske ambassadør i Syrien stadig på at få rede på, hvem der har bortført Falkehed og Hammarström.
Reportere uden Grænser opgjorde 6. november i en rapport, at mere end 110 nyhedsarbejdere er blevet dræbt under den syriske borgerkrig, og at 60 både lokale og udenlandske journalister savnes eller holdes i fangenskab.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.