Journalisten har bedt Mark Ørsten, der er lektor ved Institut for Journalistik på Roskilde Universitetscenter, om at vurdere DR og TV 2s valgdækning efter, at valget har været i gang en lille uge.
Og han mener ikke, at der er meget nyt under solen, når man ser på de to kanalers tv-dækning.
»Det er 90-års fødselsdag – same procedure as every year, når man ser på både TV 2 og DRs tv-dækning. Det er rituelt og kedeligt,« siger Mark Ørsten.
Og det undrer ham, at især TV 2 med de oplagte muligheder, de har med TV2 News ikke har kastet flere ressourcer ind i valgkampen. Han mener kun, at det var på valgets første dag, at deres dækning
Rigtig gav DR baghjul. Men generelt set mener han ikke, at TV 2 har formået at skille sig ud, valgbus eller ej.
Mark Ørsten mener til gengæld, at der er mere spræl at finde på nettet for begge mediers vedkommende. Her er langt flere forskellige vinker og mange flere tilbud; blogs, kend din kandidat og tv-klip. Her kan man i sagens natur selv i højere grad vælge, hvad man vil se, hvilket gør det mere levende. Og også den borgerdrevne journalistik lever på de to sites.
»Begge site har så fundet frem til det 10 år gamle public journalism-trick, at lade borgerne komme med nogle spørgsmål til politikerne. Men selvom innovationen slæber lidt bag efter, giver det stadig noget liv, som tv-transmissionerne ikke har,« siger Mark Ørsten.
Generelt set er valgdækningen meget vigtigt for de to stationer, vurderer Mark Ørsten. Det er her, de skal leve op til deres primære demokratiske funktion og sørge for en ordentlig og redelig politisk debat. Og så er der en naturlig folkelig interesse for emnet, så det er også en mulighed for at promovere sig i forhold til eventuelle brugere og opbygge sit brand.
Og i den anledning mener Mark Ørsten, at medierne indtil videre har imødekommet kritikken fra sidste valg, hvor medierne blev beskyldt for at fokusere for lidt på indhold og for meget på form.
Især historien om Anders Foghs 50 milliarder ekstra til velfærd er ifølge Mark Ørsten blevet behandlet godt i medierne.
Det er dog ifølge Mark Ørsten ikke kun mediernes fortjeneste, men har også at gøre med valgets natur. Hvor det sidste gang bar præg af et præsidentvalg, er det i år med Ny Alliance i spil et mere borget billede, der skal tegnes. Hvilket åbner mere for substanshistorierne. Men det billede kan hurtigt vende, hvis politikerne vurderer, at de ikke kan vinde på substans.
»Så kan vi risikerer at se flere historier i stil med Claus Hjort Frederiksens (V) omkring, at Asmaa Abdol-Hamid (EL) skal bestemme eller Bent Bendtsens (K) om, at Naser Khader (NA) er rød,« siger Mark Ørsten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.