Kastrup: Hysterisk presse på kant med terrorloven

Falske rygter og overdrivelser. Berlingskes Mads Kastrup kalder pressens dækning af bombemanden »hysterisk.« Tv og dagblade er ikke langt fra selv at falde ind under terrorlovens ord om "med forsæt at skræmme en befolkning", mener han.

Falske rygter og overdrivelser. Berlingskes Mads Kastrup kalder pressens dækning af bombemanden »hysterisk.« Tv og dagblade er ikke langt fra selv at falde ind under terrorlovens ord om "med forsæt at skræmme en befolkning", mener han.

»Kan det lade sig gøre at rejse sigtelse mod TV2 News efter terrorparagraffen? Og mod en hel del aviser, inklusive min egen, og disse avisers nyhedsredaktører? Samt mod politiet og PET? Ja, jeg ved det: Alle derude tænker, at nu rabler det for ham. Og det er egentlig også kun et drilleri. Og så alligevel ikke.«

Sådan indleder Mads Kastrup, journalist og blogger på Berlingske Tidende, et indlæg på avisens hjemmeside, der er lagt online i går eftermiddags.

Han mener, at både tv og dagblade har gjort sig skyldige i at skabe en falsk frygt i den danske befolkning ved at overdrive, fordreje og spekulere i dækningen af den etbenede bombemand, der sprang et toilet i luften på Hotel Jørgensen i København, og efterfølgende blev fanget af politiet i H.C. Ørstedsparken.

»Terrorparagraffen straffer den, der "med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage en handling…(når handlingen)..kan tilføje et land eller en international organisation alvorlig skade",« citerer Mads Kastrup og fortsætter:

»"Skræmme en befolkning", hmm. Efter en weekends massiv dækning af sagen om bombemanden begynder effekten at vise sig. I dag blev Frederiksberg Centret evakueret. En japansk turist havde efterladt en kuffert, hun var træt af at slæbe rundt på. Klampenborg Station blev evakueret. Nogen havde glemt en taske på toilettet. Og H.C. Ørsteds Parken blev tillige evakueret.«

Mads Kastrup retter både kritikken mod tv-stationerne og dagbladene, som han mener er blevet overfyldt med spekulationer, selvom vi i virkeligheden ingenting ved om bombemanden.

Ifølge Mads Kastrup har medierne også decideret opfundet elementer i den dramatiske føljeton.

»Vi har TV2 News' Niels Brinch – den journalistiske pendant til folk, der ynder at køre efter udrykningskøretøjer – til at sprede falske rygter som eksempelvis, at tre-fire mænd iført bælter er blevet taget i Nordsjælland. Vi har Ekstra Bladet til at opfinde et kort med en cirkel omkring Jyllands-Posten,« skriver han.

Også ordensmagten får kritik med på vejen. De er nemlig medskyldige i at hype historien. PET vil ikke afvise noget worst case scenario, fordi de måske gerne vil have øget budgettet i fremtiden, og politiets øverste ansvarlige kalder det "en succeshistorie", fordi der ikke skete noget. Derfor er både PET og politiet tilfredse, mener Mads Kastrup.

»Alle har tilsyneladende fået deres interesser tilgodeset. Ingen af disse interesser har imidlertid været at mane til besindelse, indtil man har fundet ud af, hvad det hele drejer sig om. Dette sidste er ganske vist heller ikke mediernes opgave. Det er blandt andet også derfor hverken TV2 News, dagbladene eller andre kan sigtes efter terrorparagraffen. Den taler om "forsæt til at skræmme en befolkning". Man kan ikke straffes for at skræmme andre, hvis man blot er hysterisk,« afslutter han.