Kastrup: Hysterisk presse på kant med terrorloven

Falske rygter og overdrivelser. Berlingskes Mads Kastrup kalder pressens dækning af bombemanden »hysterisk.« Tv og dagblade er ikke langt fra selv at falde ind under terrorlovens ord om "med forsæt at skræmme en befolkning", mener han.

Falske rygter og overdrivelser. Berlingskes Mads Kastrup kalder pressens dækning af bombemanden »hysterisk.« Tv og dagblade er ikke langt fra selv at falde ind under terrorlovens ord om "med forsæt at skræmme en befolkning", mener han.

»Kan det lade sig gøre at rejse sigtelse mod TV2 News efter terrorparagraffen? Og mod en hel del aviser, inklusive min egen, og disse avisers nyhedsredaktører? Samt mod politiet og PET? Ja, jeg ved det: Alle derude tænker, at nu rabler det for ham. Og det er egentlig også kun et drilleri. Og så alligevel ikke.«

Sådan indleder Mads Kastrup, journalist og blogger på Berlingske Tidende, et indlæg på avisens hjemmeside, der er lagt online i går eftermiddags.

Han mener, at både tv og dagblade har gjort sig skyldige i at skabe en falsk frygt i den danske befolkning ved at overdrive, fordreje og spekulere i dækningen af den etbenede bombemand, der sprang et toilet i luften på Hotel Jørgensen i København, og efterfølgende blev fanget af politiet i H.C. Ørstedsparken.

»Terrorparagraffen straffer den, der "med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage en handling…(når handlingen)..kan tilføje et land eller en international organisation alvorlig skade",« citerer Mads Kastrup og fortsætter:

»"Skræmme en befolkning", hmm. Efter en weekends massiv dækning af sagen om bombemanden begynder effekten at vise sig. I dag blev Frederiksberg Centret evakueret. En japansk turist havde efterladt en kuffert, hun var træt af at slæbe rundt på. Klampenborg Station blev evakueret. Nogen havde glemt en taske på toilettet. Og H.C. Ørsteds Parken blev tillige evakueret.«

Mads Kastrup retter både kritikken mod tv-stationerne og dagbladene, som han mener er blevet overfyldt med spekulationer, selvom vi i virkeligheden ingenting ved om bombemanden.

Ifølge Mads Kastrup har medierne også decideret opfundet elementer i den dramatiske føljeton.

»Vi har TV2 News' Niels Brinch – den journalistiske pendant til folk, der ynder at køre efter udrykningskøretøjer – til at sprede falske rygter som eksempelvis, at tre-fire mænd iført bælter er blevet taget i Nordsjælland. Vi har Ekstra Bladet til at opfinde et kort med en cirkel omkring Jyllands-Posten,« skriver han.

Også ordensmagten får kritik med på vejen. De er nemlig medskyldige i at hype historien. PET vil ikke afvise noget worst case scenario, fordi de måske gerne vil have øget budgettet i fremtiden, og politiets øverste ansvarlige kalder det "en succeshistorie", fordi der ikke skete noget. Derfor er både PET og politiet tilfredse, mener Mads Kastrup.

»Alle har tilsyneladende fået deres interesser tilgodeset. Ingen af disse interesser har imidlertid været at mane til besindelse, indtil man har fundet ud af, hvad det hele drejer sig om. Dette sidste er ganske vist heller ikke mediernes opgave. Det er blandt andet også derfor hverken TV2 News, dagbladene eller andre kan sigtes efter terrorparagraffen. Den taler om "forsæt til at skræmme en befolkning". Man kan ikke straffes for at skræmme andre, hvis man blot er hysterisk,« afslutter han.

5 Kommentarer

Uwe Max Jensen
18. SEPTEMBER 2010
Re: Kastrup: Hysterisk presse på kant med terrorloven

Med de ny oplysninger fra politiet in mente - at det var Jyllands-Posten i Viby J, der var målet for bombemandens brevbombe - må man konkludere, at det er Mads Kastrup, der har været hysterisk i denne sag.

Desuden er det ikke mit indtryk, at befolkningen har været specielt opskræmt. Livet er vist gået sin faste gang de fleste steder.

Christian Barfoed
17. SEPTEMBER 2010
Re: Kastrup: Hysterisk presse på kant med terrorloven

Hej,

Jeg er hamrende uenig med min ellers gode kollega Kastrup. Hans blog er et eksempel på den bagklogskab og elitære nedaldenhed, man ofte på bjerget udviser over for folks egen evne til at tænke.

Brinch understregede igen og igen, at det var ubekræftede oplys.ninger - skulle han have viderebragt dem? Måske-måske-ikke...Ii mine øjne er det et af de 50-50 calls, som man ofte står overfor i nutidens hæsblæsende medievirkelighed..

 Så sent som onsdag aften viderebragte TV-avisen ubekymret et forkert rygte om at der var fundet 40 kilo sprængstof ved ransagningen hos Lors Doukaiev, som vi nu - takket være B.T.s research (godt at arbejde et sted, hvor der er mange dygtige sportsjournalister :-)) - ved, bombemanden hedder.

 Den slags må vi nok vænne os til - og så må især de elitære medier nok pille deres journalister og eksperter ned fra piedestalen og gøre som Niels Brinch: Indrømme, at det man har hørt og viderebringer er ubekræftede rygter.  Det er ordentlig varedeklaration.

 Mon ikke de medie-forbrugere, som bloggen ikke tillægger større åndsevner end at de går i panik ved mindste anledning, er fuldt ud klar over det, som hverken efterforskningsafd. ved Kbh. Pol., PET kunne sklue i de første dage: At manpå det tidspunkt  ikke vidste ret meget om manden.

 

vh Chr. Barfoed, B.T.

 

 

Michael Nielsen
17. SEPTEMBER 2010
Re: Kastrup: Hysterisk presse på kant med terrorloven

Det vist mest  Kastrup der er hysterisk. Syntes faktisk at den danske presse har klaret denne sag ualmindeligt godt - og som ekstra ros, så har pressen også været  i stand til selv at behandle de 'svipsere' der har været undervejs i dækningen.

Mads Kastrup ville nok gerne leve i en verden, vor der slet ikke var nogen grumme historier i medierne, men kun engle og blomsterduft. For med historie, som den om sprængningen på Hotel Jørgensen, så kan man vist ikke undgå enkelte svipsere ind i mellem - og hvis folk er blevet opskræmt (måske Mads blev det??), så siger det vist mest om de opskræmte. Den samlede danske presse var utrolig forsigtig med at nævne terror, islam etc. 

 

Kim Møller
17. SEPTEMBER 2010
Re: Kastrup: Hysterisk presse på kant med terrorloven

På et netop overstået pressemøde, forklarer politiets talsmand, at de med baggrund i beviserne mener Jyllands-Posten skulle være mål for en brevbombe. Adspurgt om hvad politiet konkret baserede det, blev det fortalt, at det holdt de for sig selv af hensyn til efterforskningen.

Journalister skal selvfølgelig tolke sine kilder. Politiet afviste aldrig Ekstra Bladets forlydende, men formulerede sig tvetydig af hensyn til efterforskningen.

 Jeg har lige hørt Ulla Terkelsen spekulere (TV2 news), hvorvidt et afværget terrornangreb mod Paven, var iscenesat af frustreede incestofre. Havde hun tjekket Guardian, ville hun vide, at Scotland Yard har anholdt fem muslimer.

 Hvis vi har de journalister vi fortjener, så har vi været slemme.

Kim Møller
16. SEPTEMBER 2010
Re: Kastrup: Hysterisk presse på kant med terrorloven

Jeg har fulgt sagen tæt helt fra begyndelsen, og det var slående hvordan medierne det første døgn gjorde sig store anstrengelser for ikke at tale om Islam eller terror. Kastrups udlægning er direkte forkert.

 Ser vi på de to konkrete kritikpunkter.

 1)  Falsk rygte om "tre-fire mænd iført bælter" i Nordsjælland.

Sagen skyldes velsagtens, at Nordsjællands Politi havde bedt politiet holde øje med arabiske mænd med kjortler (sic). Dvs. en misforståelse.

2) Ekstra Bladet opfandt et kort med en cirkel omkring Jyllandsposten.

Politiet nedtonede Ekstra Bladets historie, men afviste den ikke. 

Flere