Kapitalfonde i New York Times bestyrelse

For første gang nogensinde rykker udefrakommende ind i bestyrelsen for New York Times. Den ellers fuldstændigt familiedrevne avis må overlade flere pladser til to kapitalfonde, som ønsker at vende op og ned på selskabet.

For første gang nogensinde rykker udefrakommende ind i bestyrelsen for New York Times. Den ellers fuldstændigt familiedrevne avis må overlade flere pladser til to kapitalfonde, som ønsker at vende op og ned på selskabet.

Det hæderkronede medieselskab, The New York Times Company, må nu giver efter for den almindelige trend i forretningsverden, hvor store kapitalfonde og globale spillere køber op, sætter sig på ledelsen og bebuder store ændringer af business-modellen.

The Times har ellers lige siden 1967, hvor selskabet blev omdannet til et offentligt aktieselskab, alene haft egne folk siddende i bestyrelsen. Den nuværende bestyrelsesformand er således Arthur Sulzberger Jr. Og de øvrige medlemmer kommer fra Sulzberger-familien.

Men for at undgå en ubehagelig afstemning, der ville kunne udlægges som en problematisk magtkamp, har selskabet nu besluttet at give plads to kapitalfonde, som har købt sig ind i the New York Times Company.
Det drejer sig om Harbinger Capital Partners og Firebrand Partners, som ifølge flere amerikanske medier ønsker at gennemføre en større hovedrengøring i virksomheden. De to kapitalfonde ejer foreløbig 19 pct. af selskabets aktier, hvilket sandsynligvis er den største andel af ikke-familieejede aktier i alle fire årtier, hvor The Times har været offentligt aktieselskab.

Den ny aftale med de to kapitalfonde ventes at kunne skabe stor intern tumult, men det er dog langt fra sikkert om det vil få nogen betydning for den øverste direktion. The New York Times Company har en særlig to-delt selskabsstruktur, som sikrer Sulzberger-familien majoritetskontrol over bestyrelsen. Samtidig har Harbinger og Firebrand tilkendegivet, at de ikke ønsker at udfordre Sulzberger-familien.
Udadtil bliver der da også talt pænt om de nye medejere. I en officiel meddelelse skriver Mr. Sulzberger: »Both the board and management welcome the perspectives and insights of our proposed new directors.«

Ikke desto mindre har kapitalfondene talt varmt for, at The New York Times Company burde sælge ud af dets besiddelser – heriblandt sandsynligvis selskabets hovedkontor og fantastiske bygning på Manhattan. Men også The Boston Globe, en række mindre aviser og minoritetsaktier i Boston Red Sox.
I stedet ønsker de nye ejere at investere aggressivt i internetselskaber.
Harbinger Capital Partners og Firebrand Partners har dog været meget påpasselige med ikke at kritisere ledelsen af New York Times. I hvert fald direkte. I stedet har de antydet, at når de først får adgang til inside information om selskabet, så vil de muligvis få et andet syn på selskabets strategi.

New York Times Company frasolgte allerede sidste år en tv-station og har i de seneste år købt en håndfuld internet-selskaber – eksempelvis About.com.
Koncernen har dog i de seneste år mistet en stor del af sin værdi på børsen. Aktierne kostede i 2002 mere end 50 dollar. Siden oktober sidste år har de ligget på mellem 15 og 20 dollar.

0 Kommentarer