Kap Farvel til Uummannarsuaq

"Mumbai, det tidligere Bombay." Sådan løser medierne som regel den situation, at en by skifter navn. Efter noget tid antager man, at læserne/lytterne/seerne nu har lært det nye navn, og så stryger man tilføjelsen. Det gælder af en eller anden grund bare ikke navnene på de grønlandske byer.

"Mumbai, det tidligere Bombay."
Sådan løser medierne som regel den situation, at en by skifter navn. Efter noget tid antager man, at læserne/lytterne/seerne nu har lært det nye navn, og så stryger man tilføjelsen. Det gælder af en eller anden grund bare ikke navnene på de grønlandske byer.

Nogle danske medier holder konsekvent fast i danske navne som Godthåb, Julianehåb og Jakobshavn. Andre tilføjer dem i parentes – de allerfærreste nøjes med at bruge grønlandske navne som Nuuk, Qaqortoq og Ilulissat. Og det til trods for, at den dobbelte navneføring blev droppet for 16 år siden, og at byernes eneste navne i dag er de grønlandske.

Jeg har hørt argumentet, at de danske navne for de grønlandske byer ikke er anderledes, end når engelsksprogede medier kalder København for Copenhagen eller Helsingør for Elsinore. Men det er der jo ikke tradition for på dansk, når det gælder andre landes byer. Vi kalder London for London, New York for New York og Helsinki for Helsinki, ikke Helsingfors, som svenskerne gør.

Man kan sammenligne det med, hvis de danske medier kaldte Sankt Petersborg for Leningrad eller for Sankt Petersborg (Leningrad). Nej, vel? Og byen skiftede navn i 1991, blot fem år før de grønlandske byer.
Med dette en opfordring til de danske medier om at erklære overgangsperioden for de grønlandske bynavne forbi. Og hvis jer radio- og tv-folk derude får sved på panden over at skulle udtale de grønlandske navne, så står jeg gerne til rådighed for lidt udtalevejledning.

I øvrigt fik Landstinget og Landsstyret også nye navne ved Selvstyrets indførelse i 2009 og hedder i dag (både på dansk og grønlandsk) Inatsisartut og Naalakkersuisut. Men den kan vi tage igen om 13 år.

– Martine Lind Krebs, journalist, KNR/Grønlands Radio (Danmarksredaktionen)